digla se iz pepela

TOALET PAPIR ZA MILIONERKU JE BIO NAUČNA FANTASTIKA: Živela u TEŠKOJ BEDI - spavala je na URINU, a sad se kupa u LUKSUZU

Holivudska pevačica Doli Parton, koja je rođena u kolibi bila je veoma siromašna, a danas deli milione.

Vip priča
Autor:
TOALET PAPIR ZA MILIONERKU JE BIO NAUČNA FANTASTIKA: Živela u TEŠKOJ BEDI - spavala je na URINU, a sad se kupa u LUKSUZU
Holivudska pevačica koja je rođena u kolibi bila je siromašna, Foto: MediaPunch Inc / Alamy / Alamy / Profimedia

Doli Parton jedna je od najuticajnijih holivudskih zvezda, stekla je ogromnu slavu i bogatstvo, ali je uvek bila prizemna i skromna. Pevačica uveliko gazi 8. deceniju i uživa u braku sa Karlom Tomasom Dinom, kojeg vešto skriva od javnosti.

Par je u ljubavi već 60 godina, a pevačica se neretko šali da su se smučili jedno drugome i da više ne mogu da se gledaju. Njihov brak vešto je čuvan od očiju javnosti, te možda i u tome leži tajna njegove dugovečnosti.

Doli Parton
Doli Partonfoto: Profimedia

Veliki je humanitarac, a nikada nije zaboravila težak životni period. Naime, potiče iz veoma siromašne porodice, a rođena je u jednosobnoj kolibi i bila je jedna od 12-oro braće i sestara. Otac joj je bio zemljoradnik, nije znao da čita, ali se uvek ponosno borio za svoju porodicu. Njena majka, Avie Li Ovens, bila izvođačica koja je naučila Doli da peva.

Uprkos siromaštvu i teškim uslovima, njena porodica je uvek živela složno, dok ih je težak život zapravo i sjedinio.

"Bili smo siromašni, ali ja se nikada nisam osećala siromašnom", rekla je pevačica jednom prilikom.

U intervjuu za časopis "Plejboj", sa novinarom Lorensom Grobelom u martu 1978. godine, rekla je da je imala već osam godina kada je prvi put u životu videla toalet i kupatilo u kući svoje tetke i da je bila fascinirana. Smejući se koliko su tada bili nevini i neznalice, Parton je rekla da su se ona i njena braća i sestre plašili da koriste toalet, misleći da će ih "usisati", piše Ona.rs.

Kupanje je za nju i njenu porodicu bilo luksuz, dok su tokom zime imali jedno korito u kojem su se svi kupali, ali samo jednom nedeljno.

"Deca bi me popiškila svako veče. Spavali smo po troje i četvoro u krevetu i svake noći čim bih legla, deca bi se pomokrila po meni i morala bih ponovo da se kupam svako jutro", ispričala je za "Plejboj" prisećajući se dana provedenih sa braćom i sestrama, pevanja u crkvi i obavljanja poslova koje nije posebno volela.

Danas poklanja milione

Vrednost njene zarade procenjena je na 600 miliona dolara, dok je prodala 130 miliona ploča u inostranstvu. Ona je takođe jedina umetnica sa 20 najboljih hitova u šest uzastopnih decenija (1960-2010), počevši od „Something Fishi” 1967.

Njeno bogatstvo, međutim, nije u potpunosti stvorila muzika. Parton je započela svoju karijeru kao glumica i radio voditeljka sa 10 godina. Glumila je u brojnim emisijama i filmovima poput 9 do 5, otvorila je tematski park, pa čak i pokrenula sopstvenu modnu liniju.

1 / 6 Foto: Profimedia

Parton je takođe dobija honorar za objavljivanje njenih pesama kada se koriste u filmovima, programima ili se prodaju. Forbs je procenio da njene pesme vrede 150 miliona dolara i da je zaradila od šest do osam miliona dolara honorara.

Detinjstvo u siromaštvu naučilo ju je da je važno podeliti svoj uspeh sa drugima, pa je tako, pored toga što je muzičar i poslovna žena, aktivna u nekoliko dobrotvornih i društvenih ciljeva, a danas donira milione onima kojima su potrebni, iz oblasti obrazovanja, zdravstva i pomoć u slučaju katastrofa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs