pesme za sva vremena

NEĆETE VEROVATI KOJA EVERGRIN DELA JE STVORIO KORNELIJE KOVAČ: Svi pevamo ove hitove, a ne znamo da ih je on komponovao

Kornelije Kovač je premnuo danas u 81. godini. Čuveni kompozitor je svoju prvu pesmu "Pusti trotoari" stvorio sa samo 14 godina, a onda su nizali i najveći hitovi naše muzičke scene.

Vip priča
14:07h Autor:
NEĆETE VEROVATI KOJA EVERGRIN DELA JE STVORIO KORNELIJE KOVAČ: Svi pevamo ove hitove, a ne znamo da ih je on komponovao
Koje hitove je napisao čuveni Kornelije Kovač?, Foto: Kurir Arhiva

Kornelije Kovač ostavio je nama u amanet veliki i raznoliki muzički opus. Legendarni kompozitor pisao je muziku za pozorište, filmove i televiziju, ali i brojne hitove najvećim zvezdama na ovim prostorima. Njegove pesme su se našle na mnogim albumima koji su bili izdavani u Jugoslaviji, Španiji, Francuskoj, SAD, Švedskoj, Holandiji, Finskoj. Skoro sve su dostigle platinasti ili zlatni tiraž.

Kompozicije Kornelija Kovača proslavile se Dadu Topića, Mikija Jevremovića, Nedu Ukraden, Biseru Veletanlić, Lepu Brenu, ali je najviše sarađivao sa Zdavkom Čolićem koji mu, kako je otkrio, nije platio nijednu pesmu.

Zdravko Čolić
foto: Kurir/Damir Dervišagić

- Za Zdravka Čolića sam napisao 20-30 pesama, od kojih je svaka druga postala hit: "Pevam danju, pevam noću", "April u Beogradu", "Kristina", "Mađarica", "Malo pojačaj radio", "Ti si mi u krvi", "Produži dalje", "Ruška". Nikada od njega nisam dobio ni dinara - rekao je jednom pilikom Kovač.

I naglasio je da je njegova zarada bila od autorskih prava.

- I dan-danas se zahvaljujem Bogu što je dao Čoliću dobro zdravlje, jer sve što on izvodi vodi se kroz evidenciju Saveza kompozitora. Žao mi je što više nismo u kontaktu. Pozvao sam ga pre dve godine preko njegove sekretarice, pošto njegov broj nemam, da na mom koncertu u Narodnom pozorištu otpeva jednu pesmu po svom izboru, ali se nije odazvao. Poslao je buket od 75 ruža i flašu pića. Verovatno je osetio da to nije bilo u redu jer je sto puta ranije govorio da će se uvek odazvati pozivu Kemala Montena, Korenelija Kovača i Gorana Bregovića - istakao je Kornelije 2018. goidne.

Zdravkov stav i stil pevanja su mu se odmah dopali.

- Zdravka sam upoznao dok je bio pevač u Ambasadorima. Sećam se, bio je mlad, znao je da se ponaša, pevački je bio odličan, imao je pristojan opseg. On se u "Korni" grupi nije inatio u smislu ne sviđa mi se ovo, pevao bih ovako. Sve što sam ja napisao, on je pevao - izjavio je svojevremeno kompozitor.

A za Čolića je napisao i hitove:

  • Živiš u oblacima
  • Zvao sam je Emili
  • Jedina
  • Ona spava
  • Stanica Podlugovi
  • Ti možeš sve
  • Ti si bila, uvijek bila
Lepa Brena
foto: Antonio Ahel/ATAImages

I Lepoj Breni je podario mnoštvo evergrin numera, a pevačica potresnim rečima oprostila od Kornelija.

- Preminuo je čovek koji je imao poseban senzibilitet za muziku, originalnost pretočena u njegova dela. Kulturan i senzibilan previše za naše vreme. Saradnja sa njim je bila posebno zadovoljstvo. Napisao je toliko divnih pesama i kompozicija, muziku za razne pozorišne predstave. Ono što je pisao za mene je bilo drugačije i originalno i za mene veoma suptilno i blisko. Ostaće upamćen po evergrin delima naše pop muzike.Neka mu je večna slava. Mir i spokoj njegovoj duši - poručila je pevačica.

Na koncertima Lepe Brene i dan-danas se pevaju pesme Kovača bez roka trajanja:

  • Janoš
  • Sanjam
  • Sitnije Cile, sitnije

Bisere Veletanlić je kompozitor proslavio pesmama Zlatni dan i Budi dobar i misli na mene, dok je za Oliveru Katarinu napisao: Ljubav, Vatra, Sanjam a za Zlatka Pejakovića - Kad jednom zaželiš, Ove noći jedna žena mirno spava...

Tu su i nezaboravni hitovi bendova:

  • Korni grupe - Etida, Kuda ideš, svete moj, Moja generacija, Pusti da te diram,
  • Generacije 5 - Ti samo budi dovoljno daleko, Umoran od svega
  • Sedmorice mladih - Poljubi me na kiši
  • Indeksi - Ako jednom budeš sama

Kornelije je komponovao i evergrin Nede Ukraden - Još te volim, kao i Mikija Jevremovića - Bićeš moja, Sama itd.

Čuveni kompozitor napisao je muziku i za neke od nezaboravnih televizijskih i filmskih ostvarenja: "Obraz uz obraz", "Bube u glavi", "Porodično blago", "Lude godine", "Živeti kao sav normalan svet", "Cvat lipe na Balkanu" i mnoge, mnoge druge.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs