životna priča

SA 8. GODINA JE DOŽIVEO TRAGEDIJU KOJA MU JE PROMENILA SUDBINU: Jedna osoba je zaslužna što je danas živ i PREBOGAT

Životna priča Kurtisa Džejms Džeksona, poznatijeg kao 50 Centi.

Vip priča
Autor:
SA 8. GODINA JE DOŽIVEO TRAGEDIJU KOJA MU JE PROMENILA SUDBINU: Jedna osoba je zaslužna što je danas živ i PREBOGAT
Životna priča repera 50 Centi, Foto: Profimedia/editorial images

Kurtis Džejms Džekson III rođen je u njujorškoj četvrti u Kvinsu 1975. godine. Njegova majka, Sabrina Džekson, rodila je sina kada je imala samo 15 godina. Međutim, nije održavala vezu sa Kurtisovim ocem.

Sabrina se bavila trgovinom droge i ubijena je u svojoj 23-oj godini. Nepoznate osobe su joj dale da popije tablete za spavanje i zaključale u kuću sa uključenim gasom. U vreme smrti majke, Curtis je imao 8 godina.

Ostavši siroče, Kurtis je završio u kući svojih rođaka, gde su se o njegovom odgoju brinuli Sabrinini roditelji, kao i brojne tetke i stričevi dečaka. Osoba sa kojom je najviše komunicirao, bio je njegov rođak Kurtis, koji je mladog Džeksona navukao na rep.

U periodu kada je imao 19 godina, Kurtisa je policija nekoliko puta hvatala kao osobu umešanu u trgovinu drogom. Osuđen je na 3 godine zatvora, ali je na kraju mladić dobio uslovnu kaznu. U želji da promeni svoju sudbinu, Kurtis je odlučio ostaviti drogu u prošlosti i tako je došao do ideje da promeni ime. Pojavio se sa pseudonimom 50 Centi.

50 Centi od ranog detinjstva voleo je rep, ali tek 1996. godine dobio je priliku da se zaista posveti ovom poslu. Te godine je Kurtis upoznao poznatog repera Džima Mastera Džeja, koji ga je preuzeo i pomogao mu da snimi svoj prvi album. Međutim, ovom debitantskom albumu nije bilo suđeno da bude objavljen.

50 Centi je postao popularan sredinom 2000-ih, kada je objavio nekoliko albuma i CD-a. Između 2003. i 2014. godine, reper je objavio 5 studijskih albuma.

Reper 50 Centi
foto: Profimedia/editorial images

Paralelno sa svojom muzičkom karijerom, 50 Centi se razvijao i kao glumac. Od sredine 90-ih počeo je glumiti u filmovima i TV serijama. Ostvario se u 50 uloga, kao i nekoliko radova u kojima je učestvovao kao scenarista, producent i kompozitor.

Poznato je da se još u srednjoj školi Kurtis zaljubio u boks. U slobodno vreme dok nije išao u školu, mladić je odlazio u fiskulturnu salu za decu, gde je učio tehniku ​​borbe, i izbacivao sve nagomilane probleme, na vreći za udaranje. Međutim, njegov hobi nije prošao. 50 Centi je danas promoter boksa. Džekson izjednačava ovaj sport sa muzikom, jer je, po njegovom mišljenju, rep umetnost u bitkama uporediva sa bokserskim mečom: "I tamo postoje šampioni i gubitnici", rekao je Kurtis

1999. godine 50 Centi počinje ubrzano da radi na svom projektu. Za 14 dana iskomponovao je više od 30 pesama, od kojih se polovina našla na albumu Power of the Dollar (Moć Dolara).

Reper 50 Centi
foto: Profimedia/editorial images

50 Cent postepeno postaje popularan rep pevač, a ništa ne sluti na dobro. Ali 2000. godine, Kurtis se našao između života i smrti.

Kobni događaj dogodio se 24. aprila, dok je sedeo na zadnjem sedištu automobila u blizini kuće svoje bake. Nepoznati kriminalac pucao je u Džeksona 9 puta, jedan od metaka ga je pogodio pravo u lice i zamalo muzičaru oduzeo glas.

50 Cent je nekim čudom uspeo da preživi, lekari su uspeli izvući mladića iz zagrobnog života. Rehabilitacija je trajala 5 mjeseci, od kojih je 4 reper išao na štakama. Nakon ovog tragičnog događaja, Curtis uvek nosi pancir kada se pojavi u javnosti. Nakon što se oporavio od povreda, pevač je nastavio da se bavi svojim omiljenim aktivnostima.

Poznato je i da je Kurtis uspešan preduzetnik, ozvučio je niz video igrica, potpisao petogodišnji ugovor sa sportskim brendom Reebok (2003) i glumio u reklami za energetski napitak Vitamin Water (ima udeo u kompaniji koju je Coca-Cola kupila, dajući umetniku 100 miliona dolara).

Reper 50 Centi
foto: Profimedia/editorial images
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs