30 GODINA SE BORILA SA RAKOM, SUPRUG JOJ NESTAO, ĆERKA PATILA OD ANOREKSIJE: Lepu glumicu zadesile su sve nesreće sveta

Glumica Olivija Njutn Džo preminula je u 73. godini nakon 30 godina borbe sa karcinomom dojke

Vip priča
09:02h Autor:
30 GODINA SE BORILA SA RAKOM, SUPRUG JOJ NESTAO, ĆERKA PATILA OD ANOREKSIJE: Lepu glumicu zadesile su sve nesreće sveta
Foto: Profimedia

Suprug glumice Olivije Njutn Džon saopštio je da je ona preminula juče nakon duge i teške bolesti koja je trajala punih 30 godina.

"Molimo sve da poštuju privatnost porodice u ovom izuzetno teškom trenutku. Olivija je bila simbol trijumfa i nade tokom svoje borbe sa rakom dojke koja je trajala 30 godina", rekao je on.

Mnogobrojne zvezde, među kojima je i Džon Travolta poslali su poruke podrške porodici.

Ovom prilikom donosimo vam životnu priču Olivije Njutn Džon koja je bila simbol velike borbe protiv ove opake bolesti:

Četvorostruka dobitnica nagrade Gremi koja je sedamdesetih godina osvojila publiku izgledom devojke iz komšiluka, a osamdesetih je iznenadila provokativnim i seksipilnim odevanjem, pokazala je da se iza njene vesele spoljašnjosti krije snažna žena koja je proživela teška životna iskušenja. Devedesetih godina prošlog veka Oliviju Njutn - Džon zadesile su brojne nevolje: bankrot, smrt oca i voljenog kumčeta koje je obolelo od kancera, njena vlastita bitka sa rakom dojke, raspad jedanaestogodišnjeg braka, te nestanak voljenog partnera.

Olivija je rođena 26. septembra 1948. godine u engleskom gradu Kembridž, ali se kada je imala pet godina sa porodicom preselila u Australiju. Njena majka, Nemica Ajrin Helen, bila je ćerka poznatog fizičara i dobitnika Nobelove nagrade Maksa Borna, dok joj je otac Brinli bio Velšanin i profesor nemačkog jezika u Melburnu. Iako je imala akademski obrazovane pretke, Olivija je odmalena pokazivala interes jedino za pevanje. Kreativna je bila i njena sestra Rona koja je kasnije postala glumica i udala se za Džefa Konaveja koji je takođe igrao jednu od uloga u Briljantinu. Jedino je brat Hjui završio fakultet i postao doktor.

"Moji roditelji razveli su se kada sam imala deset godina. Mi deca, odselili smo se u stan sa mamom. Bilo je to teško razdoblje u mom životu. Kada sam imala 14, majka mi je poklonila prvu gitaru, a već naredne godini sa još tri devojke osnovala sam bend. Zvale smo se Sol Four. Sa 15 sam pobedila na takmičenju talenata Sing Sing Sing, a nagrada je bila odlazak u Englesku. Napustila sam školu i odlučila da gradim karijeru u muzičkoj industriji. Mislim da je izbor između školovanja i pevanja bio teži za moje roditelje nego za mene. Jan Turpi tada mi je bio dečko i oduvek je podržavao moju želju da postanem pevačica," rekla je buduća zvezda koja, uprkos tome što je ostvarila san i potpisala ugovor sa izdavačkom kućom Decca Records u Britaniji, nije bila srećna. Nedostajali su joj i Australija i dečko. U vreme kada je upoznala dvadesetjednogodišnjeg TV voditelja Ijana, Olivija je imala samo 15 godina. Mladi par osvojio je simpatije nacije, ali kako je Olivijina majka bila veliki karijerista, imala je ozbiljne planove za ćerku. U jednom od intervjua Olivija je priznala kako je bez znanja majke pokušavala da rezerviše povratnu kartu za Australiju.

"Nedostajao mi je dom. Odlazila sam u turističku agenciju iza naše zgrade i rezervisala karte, dok je moja majka išla za mnom i sve to poništavala. Bilo je stvarno smešno," objašnjavala je Olivija. Raspoloženje joj se promenilo kada je iz Australije u Veliku Britaniju stigla njena prijateljica Pet Kerol. Ona je bila pravi spas.

"Čim je došla, otišle smo iz onog stana i uselile se u drugi. Cimerke su nam bile dve devojke po imenu Gail i Geraldine, takođe iz Australije".

Sanjajući o slavi, dve prijateljice nastupale su pod nazivom Pat and Olivia po lokalnim klubovima, što nije uvek bilo uspešno. Jednom prilikom angažovane su za nastup u baru Revue i bile su šokirane prisustvom oskudno odevenih devojaka. Pogotovo što su one bile zakopčane do grla. Kasnije su saznale da je reč o striptiz baru.

U decembru 1969. godine Pet je istekla viza i morala je da se vrati kući. Olivija nije imala tih problema jer se godinu dana ranije verila sa Brusom Velčom, gitaristom grupe The Shadows, koga je upoznala 1966. godine i osvojila ga na prvi pogled, iako je on tada bio u braku. Osim na privatnom, Olivija je počela da beleži uspehe i na poslovnom planu, pa je postala prepoznatljiva britanska pevačica.

"Bila sam uverena kako je Met pravi muškarac za mene i želela sam da osnujem porodicu sa njim. Čak i ranije priželjkivala sam dete, ali sam se bojala udaje. A onda se odjednom sve to učinilo tako prirodnim i nikada se više nisam osećala loše kada je brak u pitanju," iskrena je glumica koja priznaje da je na takve strahove uticao razvod njenih roditelja koji je teško podnela.

Iako njen naredni album nije bio toliko popularan, nije previše brinula jer se radovala detetu koje je nosila. Ćerku Kloi rodila je 1986. godine i potpuno se posvetila majčinstvu. Do 1992. godine uživala je u novoj životnoj ulozi i sa prijateljicom Pet otvorila lanac modnih radnji pod nazivom Koala Blue. Prodala je išla toliko dobro da su u tom periodu zarađivale više od 14 miliona dolara godišnje. Međutim, 1991. godine objavila je vest kako je bankrotirala. Za finansijski slom okrivila je ekonomsku recesiju, dok su investitori prstom upirali u nju tvrdeći da je loše vodila posao, kasnila sa isporukom i nije imala dobru robu.

"Bilo je to pomalo depresivno iskustvo, ali ne možete da plačete zbog onog što je prošlo. Iz svega sam mnogo naučila, na primer to da se više nikada ne upuštam u nešto slično," tvrdila je šarmantna glumica i pevačica.

Nova tragedija u njenom životu dogodila se već naredne godine. Njeno petogodišnje kumče Kolet, ćerka bliske prijateljice Nensi, umrlo je od retkog oblika dečijeg tumora. Ubrzo nakon toga umro joj je i otac, a tog istog dana dijagnostikovan joj jerak dojke. Odmah nakon operacije počela je lečenje hemoterapijom.

"Sve to dogodilo se odjednom i sručilo se na mene. U tim trenucima ste očajni i ne znate kako da pomognete sebi jer vas guši previše emocija. Tada sam imala samo 43 godine. Znala sam da nešto nije u redu jer sam redovno išla na preglede i nakon jednog od njih napipala sam ispupčenje. Otišla sam na operaciju, zatim na hemoterapiju i dobar deo te godine sam se potpuno pritajila. Srećom, sledećih dvadeset godina je sve bilo u redu, što je veliko olakšanje za mene," objašnjava zvezda koja se suočila i sa depresijom.

"To stanje je trajalo godinama nakon što mi je dijagnostikovana bolest. Kada imate ozbiljan problem sa zdravljem, to slabi vaš imuni sistem, ali utiče i na vaše raspoloženje. Odlazila sam na terapije i uzimala antidepresive. Srećom, sve je to iza mene," rekla je jednom prilikom Olivija kojoj je posebno bilo teško to što je njena ćerka sve te muke proživljavala sa njom.

Neretko je kako bi upozorila žene na važnost redovnih pregleda javno govorila o svojim iskustvima. Otišla je u Australiju da oporavak nastavi u krugu familije i tamo je nastao njen intimni album Gaia, One Woman s Jorney, ali nije postigao veliki uspeh kod obožavalaca.

Sve se to negativno odrazilo i na njen brak. Met ju je prevario, pa je 1995. godine objavila kako se razvodi. Naredne dve godine karijera joj se razvijala u različitim pravcima - što muzičkim, što glumačkim - ali nije bilo većeg uspeha. Nakon nekoliko godina traženja Olivija je odlučila da se drži onoga što najbolje zna - da peva. Ipak ne kaje se što se oprobala u glumačkim vodama jer joj je uloga u Briljantinu donela planetarnu slavu.

Godinu dana nakon završetka 11 godina dugog braka dopao još se Patrik Mekdermot koga je upoznala 1996. godine na snimanju jedne reklame.

"Oboje smo iskusili razvod i imali mnogo toga zajedničkog. On je obzirna i pažljiva osoba i veoma je duhovit," reči su kojima je opisivala novog partnera. Počeli su da se zabavljaju na Dan zaljubljenih. Ostavljao joj je smernice koje su vodile do plaže Malibua i sačekao je sa flašom šampanjca. Par je devet godina proveo zajedno, a onda je jednog dana Patrik otišao u ribolov izvan San Pedra i više ga nisu našli. Olivija je prijavila njegov nestanak.

"Želeli smo malu pauzu u našem odnosu, i ranije se dešavalo da ode, ali bismo se ubrzo mirili. Imali smo divnu vezu. Veoma ga volim i stvarno mi nedostaje. Bio je najromantičnija osoba koju sam upoznala," otkrila je tada.

Kako Patrikovo telo nikada nije pronađeno, a bilo je poznato kako je imao brojne finansijske probleme, policiji nije bilo preterano čudno kada je nekolicina svedoka potvrdila da su u Kabo San Lukasu videli čoveka koji liči na njega. Detektivi su ga 2010. godine pronašli živog, a Olivija mu to nije zaboravila, pogotovo zato što je prvih šest meseci nakon njegovog nestanka bila veoma utučena jer je mislila da je mrtav.

"Uzimala sam antidepresive jer sam morala. Ali kad prestanete da ih koristite, bolje se nosite sa situacijom. Važno je posegnuti duboko u sopstvene emocije. Morate da se isplačete," objašnjava Olivija koja je skoro dve godine plakala za bivšim dečkom, a onda počela da se viđa sa Džonom Esterlingom, osnivačem Amazon Herb kompanije koga je dugo poznavala. Godinu dana nakon početka veze već su bili u braku. Venčali su se 2008. godine u Peruu.

"Bili smo prijatelji 17 godina. Našli smo se u situaciji da smo oboje slobodni i među nama je počelo da se rađa nešto više od običnog poznanstva. Dogodila se neka čarolija. S obzirom na to da smo oboje imali iskustva iz prethodnih brakova, tačno smo znali kako želimo da izgleda dan našeg venčanja. Jedina osoba kojoj sam sve ispričala bila je moja ćerka Kloi, a u Peruu smo bili samo Džon i ja," opisala je svoje venčanje.

Ipak, njenim brigama ni tu nije bio kraj. Pre nekoliko godine Olivija je priznala kako se njena jedina ćerka Kloi bori sa anoreksijom. Uprkos tome što je Kloi odlazila kod nutricioniste i drugih lekara, imala je problem sa nedostatkom kilograma.

Glumica i pevačica je taman pomislila kako je našla mir i sreću ali se rak vratio 2013. godine, pa ponovo 2017.

U jednom intervjuu Olivija je govorila o svojoj borbi sa rakom i podelila važne savete drugim ženama.

"Jedni što je bitno u toj situaciji je da pronađete osobu koja vam je bliska, bilo da je to vaša porodica, vaš muž, vaš najbolji prijatelj, neko ko će u svakom trenutku da bude tu za vas i ko vas neće opterećivati problemima i ko će se ponašati kao da niste bolesni."

"Nije zdravo stalno govoriti o bolesti. Okružite se pozitivnim ljudima koji će se sa vama smejati uprkos svim problemima."

"Nemam nameru da se predam," rekla je jednom prilikom Olivija koja se hrabro borila protiv raka punih trideset godina.

1 / 18 Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs