UPOZNAJTE

MARIJA DA GLORIJA, MAJKA SRPSKIH PRINČEVA: Kad se razvela od prestolonaslednika Karađorđevića, nije smela da viđa decu

1983. godine njihov brak je doživeo krah. Sinovi su pripali ocu, a majka se preudala nakon 2 godine od razvoda. U drugom braku ima dve ćerke

Vip priča
10:57h Autor:
MARIJA DA GLORIJA, MAJKA SRPSKIH PRINČEVA: Kad se razvela od prestolonaslednika Karađorđevića, nije smela da viđa decu
Foto: Printscreen/youtube/

Prva žena princa prestolonaslednika Aleksandra II Karađorđevića bila je Marija da Glorija, princeza od Brazila i Portugala.

O njoj se vrlo malo zna, a najviše smo saznali od samog princa Filipa koji je gostujući u emisiji kod Ivana Ivanovića rekao:

"Veoma sam blizan sa svojom majkom Marijom da Glorijom. Svi ovde znaju istoriju Karađorđevića, ali malo ko zna da je moj čukundeda bio Pedro II od Brazila, poslednji brazilski car. Bio je veoma voljen kralj koji je vladao preko 50 godina. On je oslobodio Brazil i zaustavio trgovinu robljem."

Marija da Glorija je najstarije od petoro dece don Pedra i princeze Marije.

Pripada šestoj generaciji direktnih potomaka portugalskih kraljeva Žuana VI i petoj generaciji kralja Pedra IV. Rođaka je u prvom kolenu bivšeg španskog kralja Huana Karlosa.

Princ Filip Karađorđević, Marija da Gloria i Princ Aleksandar
foto: Profimedia

1972. godine udala se za Aleksandra II Karađorđevića u mestu Viljamanrike de la Kondesa u Španiji. U tom braku par je dobio tri sina: najstariji, princ Petar, rođen 1980. godine u Čikagu, u državi Ilinois, SAD i blizanci – prinčevi Filip i Aleksandar, rođeni su 1982. godine u Ferfaksu, u državi Virdžinija.

Ovaj brak je okončan 19. februara 1983. godine.

Nakon dve godine oboje su sklopili druge brakove. Prestolonaslednik Aleksandar 1985. godine u Londonu venčao se sa Katarinom Batis iz Atine, sadašnjom srpskom princezom. Kum na venčanju bio im je grčki kralj Konstantin II.

Princ Filip Karađorđević, Marija da Gloria i Princ Aleksandar
foto: Profimedia

Princeza Marija se 1985. udala za Ignacija, vojvodu od Segorbe, po zanimanju arhitektu. U tom braku ima dve ćerke, Mariju del Sol i Medinu del Luna (Sunce i Mesec). Trenutno živi u Andaluziji u Španiji.

1 / 10 Foto: Printscreen/youtube/

Princ Filip Karađorđević i njegova supruga Danica nedavno su u Srbiji ugostili njegovu majku, princezu Mariju da Gloriju od Orleana i Braganse.

Dok je boravila u Srbiji, doživela je neprijatnost od bivšeg supruga, otkrio je njen sin Filip.

„Mami je bilo važno da zajedno sa Danicom, Stefanom i sa mnom ode na dvor i poseti mog oca, kako bismo svi proveli prijatno popodne. Međutim, on nas nije primio. To je za nju bilo potpuno neočekivano i stvorilo je veliku neprijatnost, pa i razočaranje. Nije uspela da spoji mog oca, prestolonaslednika Aleksandra, sa unukom, koga nije video skoro tri godine, a na njegovom rođenju je zaplakao“, rekao je za Hello.

Princ Filip je jednom prilikom priznao koliko mu je teško palo to što je kao dete bio razdvojen od majke i odveden kod oca i maćehe Katarine:

"Naša majka, princeza Marija de Glorija od Orleana i Braganse nas je vodila u vrtić, jer smo kao vrlo mali, posle razvoda roditelja, nekoliko godina živeli u Sevilji. Odlučeno je potom da se preselimo u London, gde smo bili sa ocem i maćehom. Ali smo za raspuste išli u Španiju i jedva čekali da vidimo majku. Da, u Londonu su nas otac i maćeha vodili u školu, ali išli smo u internat, pa na fakultet i brzo postali nezavisni. Moja maćeha je druga žena mog oca i to je to. A mi smo vrlo vezani za majku. Selidba iz Španije u London nije nam bila laka i zato smo sva trojica vrlo bliski i uvek tu jedan za drugoga“, rekao je princ za Kurir.

Takođe, nije krio da su njegovi odnosi s maćehom jako loši.

"S maćehom ne govorim, svako živi svoj život. Imali smo neke interne konflikte, koji su i generacijsko pitanje, ali želim da to ostane privatna stvar. Porodice nigde nisu idealne. Tačno je da otac nikad nije bez maćehe u blizini i da je njeno prisustvo obavezno u svakoj situaciji. Ali otac je glava porodice", rekao je ranije princ Filip za srpske medije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs