DA LI STE OČEKIVALI OVAKO NEŠTO?

DONEO JE NEPOKOLEBLJIVU ODLUKU: Evo zbog čega je abdicirao princ Petar!

Velika promena u kraljevskoj lozi!

Vesti
21:11h Autor:
DONEO JE NEPOKOLEBLJIVU ODLUKU: Evo zbog čega je abdicirao princ Petar!
Foto: Printscreen Youtube / Телевизија Храм

Princ Petar Karađorđević saopštio je da je abdicirao u korist mlađeg brata Filipa Karađorđevića, koji bi trebalo da je time i zvanično postao prestolonaslednik. Potpis na dokument stavljen je u Sevilji, budući da je majka braće Karađorđević španska princeza.

U saopštenju za medije o abdikaciji Petra Karađorđevića piše:

“Obaveštavam Vas da sam ja, Kraljević i Princ-Naslednik Srbije i Jugoslavije Petar Karađorđević, svestan i odgovoran za svoje postupke i u prisustvu svedoka, u sredu, 27. aprila 2022. godine u palati Kasa De Pilatos (palata Svetog Andreja) u Sevilji potpisao svoju odluku o abdikaciji kojom se odričem svih prava i prerogativa koji mi pripadaju po osnovu prvorodstva u lozi Starešine Kraljevskog Doma Srbije i Jugoslavije;

Činom abdikacije odričem se se za sebe i sve svoje potomke koji su rođeni ili će tek biti rođeni u bračnoj vezi ili izvan bračne veze.

Sva prava po osnovu prvorodstva prenosim na sledećeg po starešinstvu rođenja, moga brata Kraljevića Filipa, što je automatski proces samom ovom abdikacijom i našim suverenim voljama;

Ne odričem se prava koja proističu iz prava na nasleđe imena, člana Kraljevskog Doma, titule Kraljevića i svih drugih prava i obaveza koje zakon i tradicija daju i nalažu članu porodice;

Ova moja odluka stupila je na snagu danom potpisivanja, 27. aprila 2022. godine i tom činu svedočili su: moja majka princeza Marija Da Glorija od Orleana i Bregance i Vojvotkinja od Segrorbe, moj očuh Ignacio, Vojvoda od Segorbe, sa blagoslovom Patrijarha srpskog G.G. Porfirija: jeromonah Mikel Ortega Modest, starešina Crkve Svetog Arhangela Mihaila u Palmi na ostrvu Majorka, moj brat princ-naslednik Filip, moja snaha princeza Danica, moja sestra Soul, grofica od Ampurijasa, g-din Ljubodrag Grujić, član Krunskog veća, Kancelar ordena i Herald Doma Karađorđevog i g-din Nikola Stanković, šef kabineta Princa-Naslednika.

O svojoj nepokolebljivoj odluci zvanično sam obavestio i mog oca i starešinu Kraljevskog Doma NJ.K.V. Krunskog Princa Aleksandra i Njegovu Svetost Patrijarha srpskog G.G. Porfirija.

U interesu dinastije je da Princ-Naslednik sa svojom porodicom živi u Srbiji među našim narodom, a moj brat, Kraljević Filip, je svoj i život svoje porodice vezao za našu Otadžbinu u kojoj se nakon devet decenija rodio i prvi muški član dinastije Karađorđević, naslednik mog brata Kraljevića Filipa, kraljević Stefan. Svoj život, kao i do sada nastavljam u Sevilji.

Roditeljima iskazujem zahvalnost na ljubavi, brizi i trudu. Braći izražavam ljubav i odanost, a novom Princu-Nasledniku Srbije i Jugoslavije lojalnost i podršku”, zaključuje se u saopštenju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs