Pogledajte

Srpska kraljevska porodica proslavila krsnu slavu: Karađorđevići na okupu! (FOTO)

Kraljevska porodica sa radošću očekuje krštenje princa Stefana u subotu 15. decembra, takođe u Dvorskoj kapeli Sv. Andreja Prvozvanog

Vip priča
16:26h Autor:
Srpska kraljevska porodica proslavila krsnu slavu: Karađorđevići na okupu! (FOTO)
Foto: Kurir / Dragana Udovičić

Kraljevska porodica Srbije danas je proslavila svoju krsnu slavu – Sv. Andreja Prvozvanog, u Kraljevskom dvoru u Beogradu.

Domaćini su bili prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina, zajedno sa svojom porodicom – princom Filipom, princezom Danicom, princom Stefanom i princom Aleksandrom, a proslavi su prisustvovali verski velikodostojnici, članovi Savetodavnih tela Krune, kao i prijatelji Kraljevske porodice.

Njegova svetost patrijarh Irinej služio je svetu liturgiju u Dvorskoj kapeli, posvećenoj Sv. Andreju Prvozvanom, zajedno sa sveštenstvom beogradsko-karlovačke mitropolije. Posle liturgije, Njegova svetost patrijarh Irinej obavio je i čin rezanja slavskog kolača u Plavom salonu Kraljevskog dvora.

Nakon pola veka, Jelisaveta Karađorđević otkriva: Neposredno pre ubistva, zvao me je Kenedi! (FOTO)

„Njegova Svetost Patrijarh Irinej, ove godine ponovo nam je ukazao čast služeći liturgiju u Dvorskoj kapeli na našu krsnu slavu, Sv. Andreja Prvozvanog. Hvala Vam na tome, Vaša Svetosti. Na dan slave, mi Srbi uvek se setimo šta se sve desilo u prethodnoj godini. Ono što je nama donelo najveću sreću bilo je rođenje našeg unuka Stefana, čijem se predstojećem krštenju veoma radujemo. Princ Stefan je sedma generacija Karađorđevog potomstva, i ja sam izuzetno srećan što se naša porodica podmladila. Na mladima svet ostaje, a na nama je da učinimo sve da im ga ostavimo u miru i slozi. Svima vama i svim građanima Srbije želim dobro zdravlje, veru, strpljenje i mudrost“, rekao je prestolonaslednik Aleksandar.

Ovom prilikom Arhimandrit Metodije, iguman manastira Hilandara poklonio je Kraljevskoj porodici tri autentična krstića, od hilandarskog maslinovog drveta, od školjke iz ohridskog jezera i od srebra. Sva tri su osveštana na delu Časnog krsta na kome je razapet Isus Hristos, a koji je Sveti Sava pre osam vekova doneo u Hilandar iz Nikeje. Jedan od krstića namenjen je predstojećem krštenju princa Stefana, a druga dva krštenjima budućih članova kraljevske porodice.

Tragična srpska princeza neobičnog imena: Ko je bila Kleopatra Karađorđević? (FOTO, VIDEO)

Proslavi krsne slave kraljevske porodice prisustvovali su i Milan Cile i Beba Marinković, roditelji princeze Danice, Beti Rumeliotis, sestra princeze Katarine, episkopi Srpske pravoslavne crkve Lavrentije, Atanasije, Jovan i Dositej, mutfije bački i niški Islamske zajednice Srbije, rimokatolički nadbiskup Beograda Monsinjor Stanislav Hočevar, Veliki Rabin Isak Asiel, kapelan Anglikanske crkve otac Robin Foks i mnogi drugi uvaženi gosti.

Kraljevska porodica sa radošću očekuje krštenje princa Stefana u subotu 15. decembra, takođe u Dvorskoj kapeli Sv. Andreja Prvozvanog.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs