sa SI ĐINPINGOM SE VENČALA NA SKROMNOJ CEREMONIJI

PRVA DAMA KINE I JEDNA OD NAJMOĆNIJIH ŽENA SVETA: Peng krasi lepota i snažan stav! Iznenadiće vas šta je sve radila!

Prva dama Kine Peng Lijuan je jedna veoma neobična žena sa jakim stavom! Ona je pevačica, dobitnica najprestižnije pozorišne kineske nagrade, političarka, modna ikona, a bila je i vojnik! Upoznajte ženu najmoćnijeg čoveka u Kini Si Đinpinga!

Vip priča
Autor:
PRVA DAMA KINE I JEDNA OD NAJMOĆNIJIH ŽENA SVETA: Peng krasi lepota i snažan stav! Iznenadiće vas šta je sve radila!
Foto: Printscreen Youtube / 868happy

Peng Lijuan (60) je kineski sopran, savremena folk pevačica i supruga Si Đinpinga, aktuelnog generalnog sekretara Komunističke partije Kine i predsednika Narodne Republike Kine.

Popularnost kao pevačica stekla je redovnim pojavljivanjem na novogodišnjoj gala svečanosti, veoma gledanom kineskom televizijskom programu, koji se emituje tokom dočeka njihove Nove godine. Takođe, osvojila je i brojna priznanja na pevačkim takmičenjima širom zemlje.

Pored toga, pevala je i uvodne pesme za nekoliko popularnih TV serija, kao što je "The Vater Margin" (1998), a oprobala se i kao glumica u muzičkim produkcijama, gde se odlično snašla. Tako je 1986. godine dobila nagradu " Plum Blossom ", najcenjeniju kinesku pozorišnu nagradu, za glavnu ulogu u komadu "Belokosa devojka". Bila je predsednica tadašnje Akademije umetnosti Narodne oslobodilačke vojske od 2012. do 2017. i potpredsednica Svekineske omladinske federacije od 2005. do 2010. godine.

Peng je bila civilni član Narodnooslobodilačke armije i imala je čin ekvivalentan general-majoru pre nego što je imenovana za dekana Umetničke akademije, posle čega je dobila formalni čin.

U Kini je poznata po svom modnom izrazu, zahvaljujući njenom ličnom dizajneru Ma Keu.

Žena jednog od najvećih lidera Kine je 2014. godine bila na listi Forbsa kao 57. najmoćnija žena na svetu.

Bila je i vojnik!

Peng Lijuan je rodom iz okruga Junčeng, provincija Šandong. U Narodnooslobodilačku vojsku stupila je 1980. godine, sa 18 godina, kao običan vojnik. Zbog svog vokalnog talenta, Peng je kasnije nastupala na frontu, kako bi podigla moral trupa tokom graničnih sukoba između Kine i Vijetnama.

Postala popularna pre 4 decenije

Slavu je stekla 1982. godine, kada je prvi put pevala na nacionalnoj teleiziji tokom poznate novogodišnje svečanosti, a predstavila se pesmom "Na Plains of Hope".

Zajednički život sa Si Đinpingom

Peng se udala za Si Đinpinga 1. septembra 1987. godine u Sjamenu. Nisu pravili veliku svadbu, već samo jednostavnu večeru sa nekoliko kolega i prijatelja.

Upoznali su ih prijatelji, a Si je, navodno, bio akademik tokom njihovog udvaranja, raspitivao se o tehnikama pevanja.

Četiri dana kasnije, Peng Lijuan se vratila u Peking, kako bi se pojavila na Nacionalnom festivalu umetnosti, a zatim je odmah otišao u Sjedinjene Države i Kanadu, gde je imala zakazane nastupe. Od tog vremena, Si i Peng su vodili uglavnom odvojene živote, pri čemu je Peng većinu svog vremena provodila u Pekingu, a njen muž je svoje vreme provodio u Fudžijanu i kasnije u Džeđiangu. Iako su često razdvojeni, brinu se jedno o drugome sa velikim međusobnim razumevanjem. Imaju zajedničku ćerku po imenu Si Mingze rođenu 1992. godine.

Pokazala je i bunt

Neposredno posle protesta na Trgu Tjenanmen u junu 1989. godine, Peng je pevala za trupe. Međutim, njena fotografija na kojoj je nosila zelenu vojnu uniformu i pevala vojnicima sa šlemovima i puškama na Trgu Tjenanmen, izbrisana je sa kineskog interneta. Slika je bila sa zadnje korice javno dostupnog vojnog časopisa "People's Liberation Army Pictorial".

Svakako, Peng uživa u pozitivnoj reputaciju u Kini. Otkako je njen suprug postao generalni sekretar Komunističke partije Kine u novembru 2012 i predsednik Narodne Republike Kine u martu 2013, često je nazivana Prvom damom Kine na međunarodnom nivou.

Dobila je počasni doktorat

Aktivno bavi politikom i član je 11. Nacionalnog komiteta Kineske narodne političke konsultativne konferencije. Ona je i ambasador dobre volje SZO za tuberkulozu i HIV/AIDS od 2011. godine. Na njen rođendan 2014. godine Univerzitet Massei na Novom Zelandu dodelio je počasni doktorat, kao priznanje za njen međunarodni doprinos scenskoj umetnosti, zdravlju i obrazovanju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs