NIKADA NIJE PRIHVATIO HOLIVUDSKI NAČIN ŽIVOTA

NEPONOVLJIVI VILIJAM HART: Ne volim crveni tepih i da gledam žene napumpanih grudi i muškarce obučene u pingvine!(FOTO)

"Holivud je osamdesetih godina bio preporođen intrigantnom lepotom, seksualnošću i muževnošću Vilijama Harta", piše Gardijan...

Vip priča
Autor:
NEPONOVLJIVI VILIJAM HART: Ne volim crveni tepih i da gledam žene napumpanih grudi i muškarce obučene u pingvine!(FOTO)
Foto: Profimedia

Oskarovac Vilijam Hart, koji je glumio u filmovima kao što su Body Heat, The Big Chill and Broadcast News, preminuo je u 71. godini.

Vilijam Hart rođen je 1950 godine u Vašingtonu, a završio je prestižnu glumačku školu Džulijard. Preminuo je juče, a 2018. godine mu je dijagnostikovan rak prostate u neizlečivoj fazi. Od njega su se oprostile i brojne slavne ličnosti.

Njegova glumačka karijera počela je na pozorišnoj sceni sedamdesetih godina. Prva nominacija za glumačko priznanje stigla je 1985. godine i to za prestižnu Toni nagradu za "Hurlyburly", produkciju na Brodveju. U ovoj predstavi igrali su i Kristofer Voken, Harvi Kajtel i Sigurni Viver. Hart je igrao u više od 50 pozorišnih produkcija.

Vilijam Hart i Sigurni Viver
Vilijam Hart i Sigurni Viverfoto: Profimedia

Skok iz pozorišta u film napravio je sjajnom ulogom u naučno-fantastičnom horor filmu iz 1980. godine “Izmenjene države”.

Holivud je osamdesetih godina bio preporođen intrigantnom lepotom, seksualnošću i muževnošću Vilijama Harta - piše Gardijan.

Uprkos slavi, Hart nikada nije mogao da se navikne na holivudski način života.

- Ne sviđa mi se da šetam crvenim tepihom u svečanom odelu i da gledam žene podignutih grudi i muškarce obučene u pingvine - izjavio je jednom prilikom čuveni glumac.

Vilijam Hart
Vilijam Hart foto: Profimedia

Hart je sredinom osamdesetih godina bio nominovan za Oskara čak tri puta: za ostvarenje "Kiss of the Spider Woman" (1985), "Children of a Lesser God" (1986) i "Broadcast News" (1987).

Dobio je Oskara za ulogu u filmu "Poljubac žene pauka"

- On može da igra ulogu koju god želi - tvrdio je producent Alan Lad Jr, osamdesetih godina.

U intervjuu američkom kritičaru i scenaristi Rodžeru Ebertu otkrio je svoj odnos prema glumi i kako gradi lik.

- Gluma je kao da gradite vrh ledenog brega. Morate da izgradite ono što ne vidite, a onda da igrate taj vrh. Samo mali deo ledenog brega se vidi ali on je zapravo ogroman. To je ponekad teško učiniti u američkim filmovima gde je filmska filozofija takva da se prikaže ceo ledeni breg - govorio je Hart koji se protivio predvidivosti filma “jer naprosto život nije takav”.

Vilijam Hart
Vilijam Hart foto: Profimedia

Za ulogu u filmu "Poljubac žene pauka", za koju je dobio Oskara tvrdio je da je to bila prava prilika da se uradi velika stvar.

- Morali smo nešto da kažemo, ne samo o pravima muškaraca već i o prirodi muško - ženskih odnosa i šta znači govoriti istinu pred moći koja je mnogo veća od tebe - rekao je Hart, nakon dodele Oskara.

Njegov poslednji projekat koji je uspeo da snimi neposredno pred smrt je animirana serija sa veoma intrigatnom pričom. Kako prenosi “Deadline”, reč je o seriji "Panteon", prvoj AMC animiranoj drami, u kojoj Hart pozajmljuje svoj glas, a koja govori o ljudskoj svesti koja nakon smrti prelazi u poseban “oblak”.

- Ono što talentovanog glumca čini tako posebnim i neizbežno, zvezdom, jeste njegova sposobnost da kreira sopstvenu stvarnost na sceni. Iako može da stvori moćan lik kada poželi, spreman je da bude fascinatan bez ikakve pomoći dramskog pisca – navodi se u Njujork tajmsu.

I upravo ovim rečima bi mogla da se opiše sva neodoljiva fascinantnost ovog glumca koja je trajala sve ove godine i koja će zasigurno nedostajati i glumačkom svetu i sceni i poblici.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs