tragedija koja se pamti

STRADALA JE U JEZIVIM MUKAMA, NJENA SMRT ZAUVEK JE UNIŠTILA HOLIVUDSKU LEGENDU KLERKA GEJBLA: Pakao Kerol Lombard!(FOTO)

Stradala je na jeziv način, a razlog koji je odveo u smrt je još bizarniji...

Vip priča
17:23h Autor:
STRADALA JE U JEZIVIM MUKAMA, NJENA SMRT ZAUVEK JE UNIŠTILA HOLIVUDSKU LEGENDU KLERKA GEJBLA: Pakao Kerol Lombard!(FOTO)
Foto: Profimedia

Iako je tragično nastradala u 33. godini, s pravom je uvrštena na listu stotinu najvećih filmskih zvezda svih vremena i nagrađena zvezdom na holivudskom Bulevaru slavnih.

Žena izvanredne lepote i glumačkog talenta, holivudska zvezda, supruga Klerka Gejbla - Kerol Lombard živela je, nažalost, vrlo kratak, ali živopisan život.

Iako je tragično nastradala u 33. godini, s pravom je uvrštena na listu stotinu najvećih filmskih zvezda svih vremena i nagrađena zvezdom na holivudskom Bulevaru slavnih.

Rođena je na 6. oktobra 1908. godine u Indijani. Imala je nemačke korene sa očeve, a engleske sa majčine strane. Pravo ime joj je bilo Džejn Alis Piters.

Počela je da glumi sa 12 godina i karijera joj se veoma brzo razvijala, ali je u osamnaestoj doživela stravičnu saobraćajnu nesreću u kojoj je povredila levu stranu lica. Imala je četrnaest uboda i ožiljci nisu mogli da se prikriju čak ni profesionalnom šminkom.

Kerol Lombard i Klerk Gebl
Kerol Lombard i Klerk Gebl foto: Profimedia

Tih godina u Holivudu su vladali filmski studiji koji su sklapali ugovore s glumcima i sami odlučivali o njihovoj sudbini u filmovima. Studio Fox odmah je raskinuo ugovor sa Kerol, saznavši da joj je izgled oštećen. Međutim, ona nije odustala i odlučila se za ozbiljnu plastičnu operaciju.

Ranije se verovalo da anestezija produžava proces oporavka nakon operacije i sprečava zarastanje tkiva, pa je glumica odlučila da se podvrgne plastičnoj operaciji bez anestezije.

Nakon oporavka potpisala je ugovor sa drugom kompanijom i u velikom stilu se vratila u bioskope. Igrala je uglavnom u komedijama, a u trenutku najveće slave bila je najplaćenija glumica Holivuda. Nominovana je za Oskara za ulogu u filmu “My Man Godfrey” 1936. godine, ali nije osvojila zlatnu statuu.

Klark Gejbl, Kerol Lombard
foto: Profimedia

Sa čuvenim Klerkom Gejblom upoznala se na setu filma "No Man of Her Own". U to vreme su oboje bili u braku i nisu se odmah svideli jedno drugom, međutim, višemesečna saradnja preokrenula je njihove živote i stvorila jednu od najvećih afera u Holivudu onog vremena. Na kraju snimanja poklonio joj je papuče, a ona njemu šunku u koju je stavila njegovu fotografiju. Bili su poznati po tome što su jedno drugom stalno poklanjali neobične poklone. Šest godina nakon upoznavanja jedna večera na Beverli Hilsu je bila sudbonosna. Oboje su u restoran došli u pratnji prijatelja, ali su plesali satima i posle otišli da se provozaju njegovim kabrioletom. Ljubav života slavnih glumaca je rođena te noći.

Poster filma - Klerk Gejbl i Kerol Lombard
Poster filma - Klerk Gejbl i Kerol Lombardfoto: Profimedia

Lombardova i Gejbl su imali dobar smisao za humor, uklanjali su napetost u vezi vicevima i šalama i nisu se plašili da izgledaju smešno. Poznato je da je Klerk bio jako šarmantan, a ona veoma ljubomorna. Između njih je stalno vladala strastvena bura. Kerol je čak u jednom napadu ljubomore zbog glumice sa kojom je Klerk snimao, reditelju tog filma rekla: „Ako je ne uklonite iz filma, ja ću ukloniti Gejbla iz njega."

Uprkos svemu, venčali su se tokom snimanja legendarnog filma „Prohujalo s vihorom“. Inače, Kerol je bila jedna od glavnih kandidatkinja za ulogu Skarlet O’Hare.

Preselili su se u kuću na selu u Kaliforniji i počeli da žive mirnijim životom. Noći su često provodili u šatoru pod zvezdama. Bili su veoma srećni. Iako su želeli decu, nakon poseta mnogim lekarima postalo je jasno da Kerol ne može da ih ima. Ona je zbog toga u daljoj karijeri odbijala uloge u komedijama i birala samo drame. Brak je narušila Klerkova afera sa Loretom Jang sa kojom je dobio vanbračnu ćerku. Kako bi što lakše podnela preljubu, Kerol se posvetila poslu i humanitarnim akcijama.

Klerk Gejbl, Kerol Lombard
foto: Profimedia

Premijera njenog novog filma je bila zakazana dok je bila na jednoj humanitarnoj misiji i Lombardova je požurila natrag u Holivud, možda ne toliko zbog premijere koliko zbog sumnje da je Klerk vara sa tada mladom zvezdom u usponu, Lanom Tarner. Nije poslušala savet gatare koja joj je rekla da nikako ne ulazi u avion. I prijatelji su je nagovarali da odustane od tog putovanja. Dvadeset minuta nakon poletanja avion se srušio. Niko od 22 putnika uključući Kerol i njenu majku nije preživeo. Bila je to strašna nesreća. Avion se raspao na dva dela, a prednji, gde je sedela Kerol Lombard, bio je potpuno spljošten. Bio je 16. januar 1942. godine.

- Poginula je jureći natrag u zagrljaj muškarcu kojeg je volela, ali kojem nije mogla da veruje - pisalo se nakon vesti o smrti čuvene glumice.

Klerk Gejbl, Kerol Lombard
foto: Profimedia

Gejbl, potpuno van sebe, došao je do podnožja planine na kojoj se dogodila nesreća. Nisu mogli da ga zaustave dok je trčao do vrha gde se avion srušio. Tamo su mu spasioci dali gumicu sa delićima kose njegove supruge. Taj trenutak je „kralja Holivuda“ zauvek odveo u mrak. Odao se alkoholu i iako se ženio još dva puta, njegovi prijatelji su pričali da je u svakoj ženi tražio Kerol.

Kada je preminuo, njegova tadašnja supruga Kej Vilijams sahranila ga je pored Kerol Lombard, a u martu iduće godine rodila je njihovog sina u istoj bolnici u kojoj joj je muž umro.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs