neverovatna lepota i harizma

USPEHOM SMATRA TO ŠTO NIJE ZATRUDNELA U SREDNJOJ ŠKOLI: Od velikog siromaštva do udaje za italijanskog plemića!

Iako je imala teško detinjstvo, jer ju jemajka rodila kao tinejdžerka, oca je jedva poznavala, a kao devojčica je bila više gladna nego sita, zahvaljujući upornosti i talentu postala je jedna od najplaćenijih američkih glumica, udala se za italijanskog plemića i radi punom parom.

Vip priča
08:45h Autor:
USPEHOM SMATRA TO ŠTO NIJE ZATRUDNELA U SREDNJOJ ŠKOLI: Od velikog siromaštva do udaje za italijanskog plemića!
Džesika Čestejn, Foto: Profimedia

Borba za ženska prava izuzetno mi je važna. Strast i volja da učinim svet ravnopravnijim verovatno proizlazi iz odrastanja u siromašnoj porodici sa samohranom majkom. Na sopstvenoj sam koži naučila koliko je truda potrebno da nadvladate prepreke ako ste rođeni u nepovlašćenoj porodici i ako ste žena, rekla je američka glumica Džesika Čestejn (44) u nedavnom intervjuu Gloriji, a za to da njena borba za ženska prava nije ostala na rečima - nego itekako to pokazuje i na delu - dokaz je film “355” .

Reč je o špijunskom trileru u kojem svet ne spašava Džejms Bond ili neki drugi mačo akcioni junak, nego četiri vrhunske tajne agentkinje- uz Džesiku Čestejn glume ih Dajana Kruger, Penelopa Kruz i Lupita Nijango. Džesika ga je i producirala pa se kao producentkinja pobrinula da okruženje na setu bude podsticajno za zaposlene majke, poput nje. Jedan trejler, naime, bio je rezervisan za decu, tako da ih majke u filmskoj ekipi mogu dovesti sa sobom. Tamo je neko bio zadužen da pazi na njih, a majkama bi bilo lakše znajući da je njihovo dete u blizini i da mogu biti s njim u pauzama snimanja kao i to da, što je najvažnije, nisu prisiljene da biraju između karijere i roditeljstva.

"Sve ovo vreme mogli ste imati da imate karijeru ili da budete domaćica i da se brinete za poroodicu. Muškarci su pak mogli da imaju oboje. Radili bi i do uveče, vratili kući, znajući da se žena za to vreme brinula za decu. Vreme je da se to promeni, da ni žene ne moraju da biraju između posla i majčinstva", objasnila je.

Glumica tako odgaja i svoju decu - trogodišnju Đulijetu, koju je 2018. rodila surogat-majka, i jednoipolgodišnju ćerku čije ime još nije otkrila javnosti.

"Puno dece igra se akcionim junacima ili barbikama i to je u redu, ali moja se devojčica igra s figuricama stvarnih superjunakinja, poput potpredsednice Kamale Haris, sudije Rut Bader Ginsburg i senatorke Elizabet Voren.."

Već ima impresivnu kolekciju. Džesika Čestejn je poput tih uzora morala da prevlda mnoge teškoće i predrasude da bi postala ono što jeste - jedna od najcenjenijih i najbolje plaćenih glumica svoje generacije. Zvezda je filmova“Zero Dark Thirty”, za koji je dobila Zlatni globus, i “Tajni život kućnih pomoćnica” za koji je bila nominovana za Oskara, s kultnim rediteljem Terensom Malikom snimila je “Drvo života”, junakinja je trilera “Mama” koji je režirao Giljermo del Toro, velikih filmskih hitova “Interstelar” i “Marsovac”, hvaljenih “Scena iz bračnog života”... U prošloj deceniji uvrštena je na listu najuticajnijih osoba na svetu časopisa Tajm pa se redovno pojavljuje na listama najlepših i najpoželjnijih žena u Holivudu.

"Nadam se da je to video i moj dečko iz srednje škole, koji me ostavio baš na Dan zaljubljenih", izjavila je tada.

Džesika Čestejn rođena je u Sakramentu u Kaliforniji. Njen otac Majkl Monasterio bio je 20-godišnji rok bubnjar, a majka Džeri Čestejn četiri godine mlađa prodavačica na uličnom štandu s brzom hranom. Roditelji su joj dobili još jedno dete, ćerku Džulijet, a onda se razišli, pa Džesika nikada nije živela s njim, kasnije poželela da ga upozna. Detinjstvo joj nije bilo lagodno. Majka je imala nekoliko veza, među njima i s jednim nasilnikom, rodila je još dvoje dece, ali pre nego što se udala za vatrogasca Majkla Hastija, prvog muškarca u porodici koji je Džesiki pružio osećaj sigurnosti, prolazili su teške dane.

"Jedan od maminih partnera ušao je u moju sobu i zgrabio odeću koja je bila razbacana po podu. Hteo je da je pospremim, a kad sam mu rekla da mi je vrati, opalio mi je šamar. Nisam uopšte razmišljala, odmah sam ga opalila nogom iz sve snage u međunožje, tako da se srušio na pod. Pobegla sam dok se situacija nije smiri, a iako mi nije bilo svejedno šta će se dogoditi, u isto vreme sam bila i ponosna jer sam mu uzvratila.

Shvatila sam da ću uvek morati da se borim za sebe. Dopustiš li nasilniku da te uplaši, postaćeš njegova žrtva. A ako mu uzvratiš, dva put će da razmisli pre nego što ti ponovno naudi. Nasilnici su obično slabići i boje se snažnih osoba", prisetila se kasnije te epizode.

Majka je mnogo radila da bi prehranila decu, ali novca uglavnom nije bilo dovoljno pa su često išli gladni na spavanje, a dogodilo se koji put da nisu imali ni za stanarinu, pa se porodica selila iz jedne trošne kuće u drugu, uvek u siromašnim četvrtima Sakramenta.

"Jednom sam došla kući, a stanodavac je baš stavljao novu bravu na našu kuću. Bilo mu je neugodno pa me pustio unutra da pokupim svoje stvari. Imala sam sreće, ali nije uvek bilo tako", ispričala je Džesika Čestejn.

Ali, nije sve bilo tako crno. Majka joj je bila brižna i brinula se za decu, a imala je podršku i u baki Merilin koja je često čuvala unuke. Malenu Džesiku vodila je i u bioskop, a jedan od filmova koji je s njom gledala pamti i danas - filmsku verziju mjuzikla Endrjua Lojda Vebevra i Tima Rajsa“Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat” - zbog njega je odlučila da će postati glumica.

Do srednje škole Džesika je stasala u buntovnu, neprilagođenu devojku, kojoj su se vršnjaci rugali zbog njenih pegica, kratko ošišane crvene kose i vojničkih čizama koje je najčešće nosila. Njena je reakcija bila očekivana - sve se više povlačila u sebe i bežala iz škole. Ali, dok su drugi tinejdžeri u parku pili jeftino vino, ona je čitala Šekspirove drame. Maštajući o tome da jednog dana postane glumica, upisala je i kurs plesa, na koji ju je najčešće vozila baka, a Džesika je zahvalna i humanitarnom udruženju Planirano roditeljstvo koja je tinejdžerkamau Kaliforniji delila sredstva za kontracepciju.

"Zbog njih sam postala prva devojka u svojoj široj porodici koja nije ostala u drugom stanju sa sedamnaest godina. Omogućili su mi da nastavim da sanjam o lepšoj budućnosti i da postignem nešto u životu. Ko zna kako bih završila da nije bilo njih", priznala je jednom.

Osim toga, jedina je u porodici koja je nastavila sa školovanjem. Iako zbog prevelikog broja izostanaka nije maturirala, Džesika je uspela da upiše gradski koledž u Sakramentu, a kasnije i Američku akademiju dramskih umetnosti, gde je i radila kako bi mogla da plaća školarinu. Tamo je nastupila u ulozi Džulije u predstavi “Romeo i Julija” u San Frankiscu i ta joj je uloga omogućila da dobije stipendiju za nastavak školovanja u prestižnoj školi Džulijard u Njujork, gde je 2003. i diplomirala. Godinu ranije već je dobila prvu glumačku ponudu - da potpiše ugovor s agentom Džonom Velsom koji ju je slao na audicije za televizijske serije i filmove. Na početku su je svi odbijali, ne znajući šta bi s njom.

"Sve su druge devojke bile preplanule plavokose mršavice, a ja sam bila crvenokosa, pegava devojka s oblinama. Govorili su mi da nisam dovoljno lepa za televizijske uloge", ispričala je kasnije Džesika.

BILO JE TO VREME KAD JE PROŽIVLJAVALA TEŠKE TRENUTKE, I TO NE SAMO PROFESIONALNE.

Njena sestra Džulijet, koja se dugo borila s zavisnošću, izvršila je samoubistvo očevom sačmarom u uzrastu od samo 24 godine. Za razliku od Džesike, koja nije htela da čuje za njega, Džulijer se, naime, s ocem bila zbližila i kod njega provela svoje poslednje dane.

"Njena smrt potpuno me promenila. Više mi ništa nije bilo važno. Shvatila sam koliko su gluma, filmovi, haljine i Oskari beznačajni", izjavila je pre nekoliko godina.

Ali, neobičnom igrom sudbine, baš u vreme kad je tako razmišljala, počela se probijati kao glumica. Istina, bio je to tek skromni početak. Pojavila se u malim ulogama u serijalima “Hitna služba” i “Zakon i red”, ali je zato nastupala u pozorištu, brusila glumački zanat i čekala pravu šansu. Sreća joj se osmehnula 2006. kad ju je primetila Marta Keler i preporučila Alu Paćinu znajući da traži glumicu za ulogu Salome u predstavi “Wildeova Salome” koju je upravo postavljao u pozorištu Vadsvortu Los Anđelesu. Nastup s Alom Paćinom preporuka je koja otvara mnoga vrata u Holivudu, pa je i Džesika Čestejn počela da dobija manje uloge. Na jednoj premijeri upoznala je i reditelja Neda Bensona, s kojim je započela vezu - i snimila film “Nestanak Eleanor Rigby”. zabavljali su se do 2010., kada se njihova ljubav ugasila, pa su raskinuli bez gorčine i teških reči. Sledeća godina bila je najbolja do tada u glumičinom životu.

Snimila je film “Zero Dark Thirty” s rediteljskom Ketrin Bigelou - još čuva njenu glasovnu poruku da joj se javi zbog uloge - a u bioskopima je počeo da se prikazuje i njen ranije snimljeni film “Mama”. U jednom trenutku oba ta filma bila su na vrhu lista najgledanijih u američkim bioskopima pa je Džesika Čestejn postala prva holivudska glumica koja je to postigla. Uz profesionalni uspeh, osmehnula joj se sreća i u privatnom životu - u Milanu je na jednoj modnoj reviji upoznala muškarca koji je osvojio njeno srce.

Menadžer u modnoj kući Moncler, Đan Luka Pasi de Preposulo sin je italijanskog grofa, pripadnik stare i bogate plemićke porodice koja ima posede i spektakularnu baroknu vilu Tiepolo Pasi, oslikanu freskama i okruženu velikim parkom s fontanama i statuama, u malom mestu Karbonera, oko pola sata vožnje automobilom od Venecije, dok u okolini obližnjeg Trevisa proizvode belo penušavo vino prosecco. Na početku su održavali interkontinentalnu vezu, pa bi on svako malo dolazio u Njujork ili bi ona pauze između snimanja filmova - nastojeći da ih bude što više - koristila da otputuje u Milano, sve dok se on nije preselio u Ameriku. U javnosti su se kao par prvi put pojavili 2013., na jednoj zabavi pre dodele Oskara, a nekoliko godina kasnije zajedno su kupili veliki stan u Njujorku, u zgradi iz 19. veka na južnom delu Central parka, tačno preko puta koncertne dvorane Karnegi. Stan ima trista kvadrata, visoke plafone, šest kamina i vitraže na prozorima - kao i svoju priču. U njemu je, naime, deset godina živeo kompozitor i dirigent Leonard Bernstein. Tu je sa svojim partnerom Stivenom Sondheimom napisao i mjuzikl “Priča sa zapadne strane”, koji je doživeo već dve ekranizacije.

Džesika Čestejn u stan je dopremila omiljenu fotelju Loren Bekol, nekadašnje prve dame starog Holivuda, i restaurirani džuboks ROckOla iz 1954., s pločama svojih omiljenih pevača - Petsi Klajn, Elvisa prislija i Frenka Sinatre – a poslednjih godina dodala im je i ploče kantri pevačice Tami Vinter, koju je nedavno glumila u mini serijalu “George and Tammy”. Među njima su i hitovi “Stand By Your Man” i “D-I-V- O-R-C-E”, u kojima je Tami pevala o svojoj ljubavi prema Džordžu Džounsu , s kojim je činila zlatni par američke kantri muzike- dok se nisu rastali, naravno. Za razliku od Tami i Džordža, Džesika Čestejn nema razloga da sumnjs u svoju vezu. Za šest godina mlađeg Điana Luku udala se 2017., na imanju njegove porodice u Karboneri. Pred oltar je stala u venčanici Živanši, koju je za nju dizajnirao kreativni direktor te francuske modne kuće Tikardo Tiši, a među dvestotinjak gostiju bile su i njene holivudske prijateljice, glumice En Hetavej i Emili Blant. Jela za svadbeni banket bila su pripremljena u restoranu vile, poznatom po tome što kuvaju prema vekovima starim receptima iz porodice grofova Pasi de Preposulo. Za mladu su, doduše, pripremljena posebna jela - jer je Džesika Čestejn od 2007. veganka.

"Ne želim svojom ishranom da učestvujem u užasima kojima su podvrgnute životinje, objasnila je glumica koja je u svom domu udomila nekoliko mačaka i pasa, među ostalim i tronožnog psića kojem je dala ime Čaplin.

"Njega ne treba sađaljevati. Kad vidite koliko je srećan kad ga izvedem u šetnju po njujorškim ulicama i kako prilazi i igra se s drugim psima, shvatićete da uživa u životu bez obzira na svoj hendikep. Od njega i ljudi mogu mnogo toga da nauče", rekla je.

A što se tiče porodične sreće, glumica se ne može požaliti. U porodici njenog muža, koja se u pisanim dokumentima prvi put spominje 973., nikada se niko nije razveo. Ali, nije samo tradicija nešto na što se Džesika i Đian Luka oslanjaju - nego na svoju ljubav. Par je 2018. dobio ćerku Đulijetu, koju je rodila surogat-majka, a nakon dve godine i drugo dete. Glumica još nije otkrila ime deteta, ali zato je prošle godine u intervjuu Gloriji neočekivano otvoreno govorila o svom braku, priznajući da je uz Đian Luku postala skoro pa Italijanka.

"Italija je moj drugi dom. Obožavam je. Nedavno smo tu proveli dva meseca i samo se odmarali i uživali u fantastičnoj hrani. Ni sama ne znam koliko sam jela s testeninom probala. Naravno, užitku nije odmogla ni činjenica da moj suprug ima vinograd i pravi odličan proseko", rekla je, otkrivajući i da su joj od holivudskih zabava draže porodične večere s mužem i decom, da voli da svira ukulele i da kuva- toliko da je 2012. upisala napredni kurs za šefa u kulinarskoj školi Natural Gourmet Institute u Njujokru, a najradije priprema supe i variva.

"Izuzetno sam srećna što imam muža koji se raduje mojim uspesima, baš kao što se i ja radujem njegovima. Uzbudljivo je biti u braku s osobom koja vas ne guši, nego vas, naprotiv, podstiče da iskoristite svoj puni potencijal", rekla je tada.

A da kao glumica zaista iskorišćava svoj glumački potencijal, Džesika Čestejn pokazuje stalno. Samo je prošle godine, i to u jeku pandemije, snimila “Scene iz bračnog života”, filmove “The Forgiven” s rejfom Fajnsomi “The Eyes of Tammy Faye”. Sada je možemo videti u filmu “355”, uskoro i u drami “The Good Nurse”, a već se priprema i za novu ulogu - u naučno-fantastičnom trileru “The Division”, u kojem će glumiti uz Džejka Džilenhola.

Džesika Čestejn u Holivud je poznata po tome što se za zahtevne uloge kompleksnih likova, kakve najčešće glumi, priprema dugo i temeljno. Za ulogu u ‘Tajnom životu kućnih pomoćnica’ nabacila je nekoliko kilograma jedući velike količine sladoleda od soje, a provela je i nekoliko meseci u mestašcu u Tenesiju kako bi usvojila južnjački naglasak. Za film ‘Drvo života’ pripremala se tako što je počela da meditira i sluša Mocarta te provodila sate u Muzeju Metropolitan ispred portreta Device Marije - jer je smatrala da će je to nadahnuti, a za ‘Lawless’, čija se radnja događa tridesetih godina prošlog veka, pre snimanja je mesecima nosila neudoban veš iz toga vremena...

Kad je prihvatila ulogu agentice izraelske tajne službe u filmu ‘Dug’, učila je nemački jezik i borilačku veštinu krav maga i gledala dokumentarce o nacističkim zločincima, pa nije čudno što nakon toliko iscrpljujućih uloga ponekad poželi i neku lakšu. POzajmila je glas liku u dugometražnom crtiću ‘Madagaskar’, pojavila se u videospotu za pesmu ‘Family Feud’ Džej Zija i uživala na setu filma ‘Lovac i ledena kraljica’, u kojem je glumila s Krisom Hemsvorthom i svojom dobrom prijateljicom Šarliz Teron...

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs