Haja Bint al - Husein

DOBILA MILIONE ALI NE I SIGURNOST: Najpoznatija ARAPSKA PRINCEZA pobegla od ŠEIKA, ovako će izgledati njen život od sada

Nakon dve i po godine stavljena je "tačka na i" na najveću brakorazvodnu nagodbu u Britaniji. Arapska princeza Haja Bint al - Husein koja je u leto 2019. pobegla od muža, šeika Muhameda bin Rašin Al Maktuma, sudskim je putem dobila deo njegovog enormnog bogatstva. Ali, i dalje ne može mirno da spava.

Vip priča
11:56h Autor:
DOBILA MILIONE ALI NE I SIGURNOST: Najpoznatija ARAPSKA PRINCEZA pobegla od ŠEIKA, ovako će izgledati njen život od sada
Foto: Profimedia

Prema službenoj izjavi porodičnog sektora britanskog Visokog suda koji se zadnje dve godine bavio razvodom princeze Haje (47), ćerke pokojnog kralja Jordana, i šeika Muhameda Al Maktuma (72), vladara Dubaija i jednog od najmoćnijih muškaraca u arapskom svetu, bivši supružnici nagodili su se oko novčanog iznosa. Princezu Haju nekadašnji suprug morao je "nagraditi” s 554 miliona funti, što je najveća brakorazvodna "isplata" u isotriji britanskog pravosuđa.

Astronomsku cifru predsedavajući sudija Mur objasnio je opravdanom bojazni da je šeik pretnja za princezu i njihovo dvoje maloletne dece, princeze Jalile (14) i princa Zajeda (9), koji su s majkom pre dve godine pobegli iz domovine u strahu za njen život.

"Postoji jasan i uvek prisutan rizik za princezu i njeno dvoje male dece", stoji u presudi ispisanoj na 73 stranice, u kojoj se kao glavna pretnja izričito spominje šeik Muhamed bin Rašin Al Maktuma.

Skladno svojoj odluci, sudija Mur detaljno je objasnio i na šta će princeza morati da utroši dobijeno bogatstvo. Paušalni iznos od 251 miliona funti princezi bi trebalo da omogući miran život: tačnije, siguran dom, hordu telohranitelja i ostalih usluga koji bi sprečili njenog bivšeg da nju i decu otme i vrati u UAE. Naime, nakon što je Haja 2019. napustila muža s kojim je u braku provela šesnaest godina, zatražila je azil u Nemačkoj, a kao razlog službenoj zaštiti iznela je bojazan da će je suprug u protivnom prisilno vratiti u njihov dom.

Beg arapske princeze privukao je ogromnu medijsku pažnju jer se do tada smatralo da ona i šeik Muhamed imaju skladan brak.

Haja je šeikova šesta supruga postala kad je imala 30 godina, a uprkos tome što je on od nje stariji preko 25, tokom zajedničkog vremena često ga je javno hvalila, između ostalog da je i divan otac.

Princeza Haja
foto: Profimedia

Govorila je da ona nije tipična arapska žena, da ima apsolutnu slobodu, često je putovala u inostranstvo , bila je aktivna na društvenim mrežama... Da je istinu o njhnom braku ulepšala saznalo se kad je pobegla od njega. Prvo u Nemačku, a potom u Veliku Britaniju, gde i sada živi s decom. Njihov razvod, pun preokreta, britanski mediji su nazvali 'najpoznatijim kraljevskim prekidom nakon Čarlsa i Dajane'.

Princeza Haja
foto: Profimedia

Novi život u Ujedinjenom Kraljevstvu

Haja je od supruga pobegla nekoliko meseci nakon što je njegova ćerka, princeza Latifa, prisilno iz inostranstva vraćena kući i zatočena. Tvrdila je da nakon toga i ona strahuje za svoj život, a nakon bekstva u Englesku vrlo brzo su se pojavile glasine o tome da ima aferu sa svojim telohraniteljem Raselom Flaursom, zbog čega joj je bivši muž otvoreno pretio. Na sudu je ispričala da se bojala za sigurnost svoje porodice, te da je u dva navrata na svom krevetu našla pištolj. Njen advokat je naglasio da je šeik iskoristio svoju moć kako bi joj 'pretio, zastrašivao je, loše tretirao i ugnjetavao je'.

Mejl Onlajn piše kako je ova presuda o brakorazvodnoj nagodbi otkrila da je Haje jednom platila sedam miliona funti ucenjivačima koji su joj pretili otkrivanjem njene afere s telohraniteljem. Dajući iskaz, princeza je priznala da je uzela novac s bankovnih računa svoje dece kako bi isplatila traženi iznos. Flauers, koji je pet godina služio u Kraljevskoj pukovniji princeze od Velsa, za Haju je radio od 2016., a da nešto muti sa šeficom prvi je objavio Mejl Onlajn Ali, Flauers je odbio da komentariše aferu, pozivajući se na sporazum o tajnosti podataka.

Haja i njena deca trenutno žive u Londonu, nedaleko od doma princa Vilijama i Kejt Midlton, a jordanska ambasada u oktobru 2019. proglasila ju je diplomatkinjom, i tako joj osigurala diplomatski imunitet i zaštitu, kao i pravo da ostane u Ujedinjenom Kraljevstvu. Iako će nagrada omogućiti princezi da nastavi da uživa u luksuzu koji je imala i kao šeikova supruga, to je 900 milions funti manje od onoga što su njeni advokati tražili. Osim toga, mnogi njenu pobedu nazivaju Pirovom, s obzirom da novcem ne može kupiti stopostotnu sigurnost.

Princeza Haja
foto: Profimedia

Princeza Latifa oteta je s jahte na obali Indije 2017., a princeza Šamsa je oteta dok je bio u Kembridžu i vratio se u Dubai 2000. godine. Obe princeze bile su deca šeika Muhameda s jednom od njegovih drugih žena, Huriah Ahmed al M'aash.

Tokom te bitke za starateljstvo 73-godišnji šeik - bliski kraljičin prijatelj zbog njihove zajedničke ljubavi prema konjskim trkama - naredio je hakovanje telefona svoje bivše supruge i njenih advokata, uključujući baronicu Fionu Šeklton. Dodeljujući milione za sigurnost, sudija Mur rekao je da postoji 'jasan i uvek prisutan rizik' za princezu i njeno dvoje male dece.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs