TUGA

VOLEO LAGODAN ŽIVOT, BIO HEDONISTA I MERAKLIJA: Turbulentna životna priča Milutina Mrkonjića

Srpski političar, počasni predsednik SPS i narodni poslanik Milutin Mrkonjić (79) preminuo je danas u Beogradu u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje"

Vip priča
23:18h Autor:
VOLEO LAGODAN ŽIVOT, BIO HEDONISTA I MERAKLIJA: Turbulentna životna priča Milutina Mrkonjića
Foto: Kurir / Damir Dervišagić

Milutin Mrkonjić je rođen 1942. godine u Beogradu. U rodnom gradu je stekao osnovno i srednje obrazovanje, kao i fakultetsku diplomu na Građevinskom fakultetu 1971. godine i to na odseku za puteve, aerodrome i železnice.

Kao mladić trenirao je košarku.

"Imao sam predispozicije za dobar izgled - visinu, vitkost, brzinu, a vodio sam računa i o eleganciji. Trenirao sam košarku u Radničkom na Crvenom krstu, jer nam je sport bio najveća zabava. Bili smo "krstaši", naročita sorta mladića, i nismo se mešali s drugima. Išli smo u bioskop "Avala" i Beogradsko dramsko, čitali sve što nam padne pod ruku. Malo smo se i mangupirali, ali šmekerski. Mnogima sam ličio na glumca Gregorija Peka, voleo bih da je tako. U suštini smo bili dobra deca, željna mnogo čega. Pa ja sam puter prvi put probao u 15. godini!"

Milutin Mrkonjić, Ana Bekuta
foto: ATA Images

Njegovo prvo zaposlenje je bilo u „Birou za studije i projektovanje železnica“ do 1974. godine. Nakon toga, obavljao je poslove rukovodioca u Sektoru za projektovanje. Od 1977. godine je bio zaposlen u Centru za projektovanje, a potom i direktor. Širom sveta je radio na raznim projektima.

Nakon što je NATO bombardovao Srbiju, 1999. godine, postavljen je za rukovodioca obnove Srbije kao predstavnik Vlade Srbije. Učestvovao je u osnivanju Socijalističke partije Srbije. Radio je kao savetnik Bogoljuba Karića. U Narodnoj skupštini Republike Srbije od 2007. godine je obavljao funkciju predsednika.

Godine 2008. se kandidovao za predsednika Srbije. Od maja 2012. do septembra naredne godine bio je ministar saobraćaja.

Iako se uspešno bavio politikom, više od političkog angažovanja, javnost je zanimao njegov privatni život koji je bio veoma turbulentan.

Milutin Mrkonjić je pre 40 godina oženio Draganu Dašu, koja je bila advokat i sudija i veoma uticajna u tim krugovima.

O njemu i njihovom braku imala intrigantne izjave koje su šokirale javnost, a jedna je posebno zapamćena:

"Slušajte, moj muž jeste švaler i ne ljutim se. Mi imamo skladan i ozbiljan brak već 30 godina i evo, upravo samo sada zajedno u automobilu", ispričala je Daša svojevremeno, no čini se da njihov brak ipak nije izdržao brojne navodne afere, te su tadašnji supružnici odlučiili da stave tačku na ljubav.

Nakon 3 decenije skladnog braka u njegov život ušla je Ana Bekuta. Poznanstvo sa pevačicom preraslo je u ljubav. Iako je bio u braku, uplovio je u romantični vezu sa njom.

Od supruge Dragane se nikad zvanično nije rastao.

Uvek je isticao da je ponosan što je sa suprugom ostao u dobrim odnosima, a do kraja života je o obe žene vodio računa.

Svojevremeno u javnosti su se pojavile i fotke Mrkonjića i Dragane nakon večere, no Bekuti to nije zasmetalo, jer kako kaže nikada nije bila ljubomorna.

"Nikad nisam bia ljubomorna, pa nema razloga ni sada da budem. Ja sam jedna samosvesna žena. Nas dvoje u ljubavi ne kalkulišemo. Ponašamo se onako kako osećamo. Prija nam to što smo non-stop zajedno. Jedno drugo negujemo koliko god je to moguće u ovim godinama", ispričala je Bekuta za Blic.

Na pitanje da li uživa u ljubavi sa pevačicom jendom prilikom je rekao:

"Ana je prelepa žena, sjajan čovek, pametno i saosećajno biće, razumemo se bez mnogo reči. Savršena je domaćica, kuva ko niko, ume da vodi kuću i brine o svakoj sitnici. A pritom je - zvezda. Ničim to ne pokazuje niti nameće, a opet se vidi." Sada sam najsrećniji. Živim sa ženom koju volim, radio sam poslove koje sam obožavao, iza sebe imam dela koja traju. Puna kapa."

Sa suprugom Draganom je pre mnogo godina kupio porodičnu grobnicu na Novom groblju u Beogradu i izrazio želju da tamo bude i sahranjen.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs