LUIZA BRUKS

ZAVELA HOLIVUD, BILA KURTIZANA BOGATIM MUŠKARCIMA: Njena frizura, opak jezik i ponašanje bi i danas izazvalo SKANDAL!

Rođena je u Kanzasu 1906. u porodici prezaposlenog advokata i majke umetnice koja je smatrala da se “plačuća derišta koja sam rodila mogu brinuti sama za sebe”. Od detinjstva je nosila bob frizuru koju je kasnije proslavila, a zvali su je i ‘crna kaciga’. Njeno ime je Luiza Bruks.

Vip priča
Autor:
ZAVELA HOLIVUD, BILA KURTIZANA BOGATIM MUŠKARCIMA: Njena frizura, opak jezik i ponašanje bi i danas izazvalo SKANDAL!
Luiza Bruks, Foto: Profimedia

Bruks je bila seksualno zlostavljana kao dete, što ju je obeležilo za celi život. Tvrdila je kasnije da je “nesposobna za pravu ljubav” te da je to iskustvo oblikovalo njen stav prema seksualnom zadovoljstvu.

“Za mene pristojni, dragi muškarci nikada nisu bili dovoljni – trebalo je da postoji element dominacije,” jednom je objasnila. Kao odrasla je priznala je svojoj majci šta se dogodilo, a majka joj je odgovorila da je verovatno sama kriva za to jer je “provocirala”.

Karijeru je započela kao plesačica u Los Anđelesu, a 1925. potpisala je petogodišnji ugovor s filmskim studiom Paramount Pictures.

ŽIVOTNA PRIČA NAJLEPŠE ŽENE 70-TIH:Odrastala kao princeza,zavodila najveće bogataše,izgubila sestru 11. septembra!(FOTO)

Luiza Bruks
foto: Profimedia

Kao i u plesu, do glavnih filmskih uloga došla je vrlo brzo, a najpoznatija je bila ona vamp zavodnice u nemom filmu Hauarda Hoksa A Girl In Every Port. Nakon što joj u Paramountu nisu dali obećanu povišicu, Bruks , kojoj je američke filmske industrije već tada bilo dosta, 1928. otišla je u Evropu i snimala sa slavnim austrijskim rediteljem G.W. Pabstom. Tom odlukom praktično je završila karijeru u Holivudu, ali i postala legenda nemih filmova.

Pandorina kutija (1929.)je foilm je koji je digao mnogo prašine zbog iskrenog prikaza seksualnosti, a uključivao je i jedan od prvih filmskih prikaza lezbijke. Nakon Pandore glumila je u filmovima Diary of a lost girl i Prix de beaute, oba poznata i cenzurisana zbog (tada) šokantno slobodnog prikaza seksualnosti i društvene satire.

U NJU SU SE ZALJUBLJIVALI NAJPOŽELJNIJI MUŠKARCI STAROG BEOGRADA: Životna priča Olge Jančevecke! (FOTO)

Luiza Bruks
foto: Profimedia

Ranih tridesetih Bruks se vratila u Holivud i igrala manje uloge u B produkcijama i kratkim filmovima. Njen poslednji film bio je vestern Overland Stage Raiders (1938.) u kojem je glumila s Džonom Vejnom, tada glumcem u usponu.

Kratko je vodila plesni studio, zatim postala radio glumica pa trač-kolumnistkinja. Nekoliko godina radila je kao prodavačica, pa zatim u 36. godini postala kurtizana koju je uzdržavalo nekoliko stalnih bogatih mušterija. Bruksova je bila galantna, toliko da je 1932. objavila bankrot.

IMAO JE AFERU SA GARIJEM KUPEROM I GRETOM GARBO: Životna priča najvećeg fotografa 20. veka! (FOTO)

Luiza Bruks
foto: Profimedia

Dvaput se udavala i imala afere s mnogim muškarcima, uključujući Čarlija Čaplina. Imala je i nekoliko seksualnih izleta sa ženama, na primer s Gretom Garbo (koju je opisala kao muževnu, ali šarmantnu i nežnu ljubavnicu), ali nikada s njima nije ulazila u veze. Priče o tome da je lezbijka ili biseksualka silno su je zabavljale.

“Kada umrem verujem da će se svi uhvatiti za priču da sam lezbijka…. Trudila sam se da to izgleda uverljivo” izjavila je, i dodala “Slažem se s Kristoferom Išervudom, biseksualnost ne postoji. Obični ljudi, iako se mogu prilagoditi zbog kurvanja ili braka, su jedno-seksualni. Imala sam dve afere sa ženama. Nisu bile ništa posebno.”

ŽENSTVENA ITALIJANKA KOJA NIJE KRILA SVOJE LJUBAVNIKE: Životna priča Žane Moro! (FOTO)

Luiza Bruks
foto: Profimedia

Francuski filmski istoričari“otkrili” su je 1950-ih, proglasili boljom od Garbo i Ditrih te pokrenuli svojevrsni revival njene zaostavštine, što je smatrala zabavnim, ali to je i započelo njenu novu karijeru – počela je da piše o filmu i sopstvenom životu za razne časopise.

Godine 1982. izdala je hvaljene memoare Lulu in Hollywood, za koje je poznati kritičar Rodžer Ebert tvrdio da je “jedna od najduhovitijih i najistinitijih knjiga o filmu”. Džon Apdik smatra je najboljim holivudskim piscem. Godine 2010. javnosti su predstavljeni njeni dnevnici i beleške koje je ostavila Fondaciji Džordža Istmana uz uslov da se otvore javnosti tek 25 godina nakon njene smrti.

Svojom lepotom, inteligencijom, nezavisnošću i opakim jezikom inspirisala je neke likove crtača Huga Prata, SF roman The Invention of Morel, strip Dixie Dugan i erotske knjige Valentina. Lajza Mineli je na njoj je bazirala lik Sali Bauls iz Kabarea.

ŽIVOTNA PRIČA NAJBOGATIJE AMERIKANKE: Volela je jednog farmera, bila je prisutna kada je njen sin skočio sa balkona!

Luiza Bruks
foto: Profimedia

Deset godina pre smrti, prema sebi uvek kritična Bruks u jednom pismu bratu sažela je svoj životni put ovako:

“Rezimiram svojih 50 godina otkad sam otišla iz Vičite 1922. u dobi od 15 godina da postanem plesačica u trupi Ruh Sent Denis i Teda Šoua. Moje postojanje ispunjava me užasom. Ni u čemu nisam uspela: u pravopisu, aritmetici, jahanju, plivanju, tenisu, golfu, plesu, pevanju, glumi, braku, ni u ulozi žene, ljubavnice, kurve, prijateljice. Čak ni u kuvanju. I ne izvinjavam se time što se nisam trudila. Trudila sam se svim srcem.”

Umrla je 1985 od srčanog udara. Većina filmova u kojima je glumila smatra se izgubljenim, osim glavnih ostvarenja, koja su izdata u DVD formatu. Britanska grupa OMD posvetila joj je 1991. godine pesmu “Pandora’s box”.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs