I DAN DANAS JOJ SE DIVE

KAKO JE SIROMAŠNA GLUMICA POSTALA NAJMOĆNIJA ŽENA ISTORIJE:Zavela surovog diktatora,promenila svet,pa skončala tragično!

Kupala se u luksuzu, samo je Kleopatra imala više nakita od nje, za parfeme je napravila zasebnu sobu...

Vip priča
Autor:
Foto: Profimedia

Marija Eva Duarte de Peron rođena je 1919. godine, a umrla u 33. godini života od raka materice. Njen uspeh je neverovatan i inspirativan s obzirom na to koliko je kratko živela. Njene reči su se slušale, bila je poštovana i simbol je slobode i emancipacije žena.

Bila je prva argentinska dama i druga žena latinoameričkog predsednika Huana Perona. O njoj je napisano pet biografija i snimljena su dva filma, od kojih je najpoznatiji onaj pod nazivom Evita u kome njen lik tumači pop ikona Madona, a iz koga datira poznata numera Don’t Cry for Me Argentina.

Kao prva dama i supruga Huana Perona uvela je nove standarde u političkoj borbi, kažu da je samo Kleopatra imala više nakita od nje, dok se Aristotel Onazis hvalio kako je napisao ček za njenu Fondaciju i odveo je u - krevet!

Obožavana od siromašnih koji su je smatrali sveticom i zaštitnicom nemoćnih i obespravljenih, i omražena od protivnika "peronizma" koji su je smatrali majstorom propagande, Evita je postala mit koji Argentinci i danas slave stavljajući njen lik na novčanicu od sto pezeta, na javne institucije, pa i pivske flaše...

NJENA LJUBAV GA JE IZVUKLA IZ PAKLA DROGE I DEPRESIJE: Slavni glumac bio na ivici života, a onda je upoznao nju! (FOTO)

Eva Peron
foto: Profimedia

Životna priča Evite Peron uči nas tome da je put od dna do vrha, od siromaštva do bogatstva i od nepoznate ličnosti do revolucionara i te kako moguć. Ona ga je ostvarila za 33 godine života.

U detinjstvu jedva da je imala osnovne uslove za život, a njena majka Huana i danju i noću šila je kako bi zaradila za hleb. Sa petnaest godina Evita je otišla u Buenos Ajres i uplovila u svet umetnosti. Prvo je počela sa glumom, a zatim nastavila kao fotomodel. Najviše joj se dopao rad na radiju i ubrzo je postala najplaćenija radio-glumica u istoriji Argentine. Njeno ime su svi znali.

Nakon što se obogatila i postala poznata, na jednom događaju upoznala je svog budućeg muža, Huana Perona.

Iako je u to vreme bilo neobično da političar koji sedi u vladi ima ženu koja potiče iz siromašne porodice. Huan je Evu svuda vodio sa sobom, a neretko je i sedela pored njega na sastancima. Još jedan razlog zbog koga su bili osporavani u javnosti bila je i razlika u godinama jer je Huan bio 20 godina stariji od Eve. U tom periodu istaknuti političar počeo je da gradi Evin imidž pokušavajući da odbaci uvreženo mišljenje kako je on njen štićenik i profilišući je u njegovog savetnika. Ubrzo nakon što su objavili da su u braku, tadašnji režim zabranio je emitovanje svih serija i filmova u kojima se pojavljuje Evita Peron.

SLAVA GA JE ODVUKLA NA SAMO DNO: Zbog alkohola uništio brak, napustio decu i pao u tešku depresiju! (FOTO)

Eva Peron, Evita Peron
foto: Profimedia

Evita je zajedno sa mužem obilazila sve delove zemlje i postala prva žena u istoriji Argentine koja javno učestvuje u političkoj kampanji. Prikupila je brojne simpatije onih koji su je ranije slušali na radiju, a iz tog perioda datira i nadimak Evita po kome je i danas poznata. Aktivno je učestvovala u sindikatima, osnovala je fondaciju koja je izgradila hiljade škola i domova za decu širom Argentine, a zaslužna je za uvođenje osiguranja za najsiromašnije slojeve društva. Pored toga, Evita Peron ostala je upamćena i kao veliki borac za prava žena.

Na hiljade žena zbog nje je počelo da se interesuje za politiku. Evita je oformila prvu veliku feminističku grupu u Argentini koja je brojala više od 500.000 članica širom zemlje i njen narod nazvao je ženskim Če Gevarom. Nije se upuštala u ljubavne afere, bila je verna mužu, a život je posvetila društvenom i političkom angažmanu.

Umrla je 1952. godine, a narod je izašao na ulice kako bi joj odao počast.

ŽIVELA JE JOŠ 60 GODINA POSLE NJEGA, NIKADA GA NIJE PREBOLELA: Još nije napisana romansa kakvu smo imali Hemfri i ja!

Eva Peron, Evita Peron
foto: Profimedia

Nije se upuštala u ljubavne afere, bila je verna mužu, a život je posvetila društvenom i političkom angažmanu.

Evita je 1950. godine otkrila da ima rak materice. Ona je bila prva žena koja je išla na hemioterapiju, pojam koji je tada prvi put upotrebljen.

Umrla je 1952. godine, a narod je izašao na ulice kako bi joj odao počast.

Programi su prekinuli emitovanje, prodavnice su se zatvorile i grad je utihnuo. Ljudi su asfalt preplavili ružama, a Evita Peron dobila je spomen-ploču u blizini tadašnje vlade.

Huan Peron imao je želju da njegova žena bude mumificirana, pa je tako telo supruge odneo kod doktora koji joj je telesnu tečnost zamenio glicerinom, međutim, postupak nije sproveden do kraja.

IMALA JE LICE SVETICE, A TELO GREŠNICE: Muž je varao gde je stigao, govoreći kako je dosadna! (FOTO)

Eva Peron
foto: Wikipedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...