Neverovatna sudbina

PRVI SUPRUG JOJ UBIJEN, DRUGI JE ZLOSTAVLJAO, A TREĆI JE OBOŽAVAO: Sa njim je Džeki Kenedi dočekala sreću, ali i kraj!

Imala je samo 64 godine kada je umrla, ali za to vreme Džeki Kenedi je doživela ono što neko ne može za tri života

Vip priča
16:10h Autor:
PRVI SUPRUG JOJ UBIJEN, DRUGI JE ZLOSTAVLJAO, A TREĆI JE OBOŽAVAO: Sa njim je Džeki Kenedi dočekala sreću, ali i kraj!
Foto: Profimedia

Tokom samo 64 godine života Džeki Kenedi Onazis prošla je apsolutno sve što se moglo proći - od najveće sreće do najgorih tragedija, od atentata na supruga, koji je potom izdahnuo na njenim rukama, preko života s milijarderom, poznatim grčkim brodovlasnikom, do života daleko od očiju javnosti s uglednim i moćnim biznismenom.

Upravo je on, s njenom decom, stajao pored sanduka u crkvi na Park Aveniji u Njujorku i svojoj voljenoj pročitao pesmu autora Itake" I sada, putovanju je kraj, trajalo je prekratko, prekratko. No bilo je ispunjeno avanturama i mudrošću, smehom i ljubavi, galantnošću i gracioznošću. Zbogom."

12. septembra, obeležena je godišnjica braka Džeki i njenog prvog supruga Džona Kenedija, za kojeg se udala 1953. godine u Njuportu, a zajedno su postali delom istorije kao američki predsednik i prva dama Amerike, ali i zbog atentata koji je izvršen na njega. Upravo je zbog atentata brak trajao tek deset godina, da bi se nakon pet godina žalovanja Džeki Kenedi udala za uglednog Grka i s njim provela sedam godina u braku.

Iako najmanje poznat, najduže je trajala njena poslednja veza s Morisom Tepelsmanom, koja spletom okolnosti nikada nije okrunjena brakom. Njihov odnos trajao je gotovo petnaest godina, od 1980. pa sve do njene smrti 1994., kada je preminula od raka limfnih žlezda. Tepelsmana je upoznala upravo 1975. godine, samo nekoliko meseci nakon smrti drugog supruga Aristotela Onazisa.

Ali, par su postali tek pet godina kasnije, 1980. godine. Jevrejski trgovac dijamantima i biznismen belgijskog porekla, koji je tada bio istih godina kao i Džeki, bio je u braku, ali ljubav prema fatalnoj crnki bila je jača, zbog čega je ostavio suprugu Lili, s kojom ima troje dece. Iako je od supruge tražio razvod, ona mu ga nije dala, stoga je ostao u braku, ali i živeo u nevenčanoj zajednici s Džeki Onazis u Njujorku.

Iako je do tada bila navikla na život kojim je punila novinske stranice, ovoga je puta ostala diskretna i nije dopuštala da iko ima uvid u ono što radi, posvećujući se porodici, svojim naslednicima Džonu i Karolini, poslu urednice, ali i svojoj velikoj ljubavi Morisu. Smrću posljednjeg supruga Aristotela Onazisa nasledila je 26 miliona dolara, a u samo nekoliko meseci, zahvaljujući dobrim ulaganjima Morisa, njeno se bogatstvo učetverostručilo. Naime kada je Onazis preminuo, upravo je Moris "uskočio" kako bi se brinuo o njenim finansijama, a ona odlukom da ih poveri upravo njemu nije ni najmanje pogrešila.

Moris, koji upravlja najvećom rezervom dijamanata u Americi, kretao se u uticajnim krugovima. Poznata je njegova povezanost s Afrikom, naročito zemljama koje žive od pronalaska dijamanata, poput Angole, Bocvane, Namibije i Sijera Leonea, ali i Rusijom, dok je u Americi imao blizak odnos s bivšim američkim predsednikom Bilom Klintonom. Džeki je upoznao još 50-ih, kada je dogovorio sastanak tada senatora Kenedija s vlasnicima dijamantskih rudnika Južnoafričke Republike, ali tek je deceniju kasnije njihovo prijateljstvo preraslo u nešto više.

"Ovaj pažljiv jevrejski gospodin dao joj je preko potrebnu smirenost. Moris se ne hvali okolo njome, kao što je to radio Onazis, koji je Džeki smatrao tek još jednim trofejom. Moris, trgovac dijamantima, zna puno bolje od toga. Shvaća nju i njezinu poziciju, poštuje njenu privatnost i čuva je", otkrio je svojevremeno prijatelj Džeki Kenedi Onazis, Samjuel Pisar.

Nažalost, brak za njih nikada nije bila opcija jer mu supruga, koja je živela po jevrejskoj veri i uverenjima, nije dala razvod, ali Džeki, ali i njena porodica, smatrali su ga delom svoje porodice. Odlično se slagao s njenom decom, bio je gost na venčanju njene kćerke Karoline, a čak je dobio i "blagoslov" njene majke. Par se odlično slagao, a imali su i sličan ukus u umetnosti i književnosti, često su razgovarali na francuskom, naročito dok bi uživali u restoranima ili dok bi odlazili na duge šetnje parkom, držeći se nežno za ruke.

On joj je bio i velika podrška u njenoj uredničkoj karijeri, a i zajedno su skupljali umetnička dela - on afričke, a ona grčke. Na odmore su odlazili u Martine Vinograde, a čak su ugostili na Morisovoj jahti tadašnjeg američkog predsednika Bila Klintona i njegovu suprugu Hilari, samo godinu pre nego je Džeki umrla.

Kada je Džeki otkrila da ima rak, Moris je postao njena verna pratnja i nije se udaljavao od nje poslednjih meseci njenog života. To je išlo toliko daleko da je čak u njihovom domu napravio kancelariju kako ju ne bi morao ostavljati, a i on ju je naročito vodio na lečenja.

'Ta ljubav i poštovanje, koju su oni imali, nešto je što se retko viđa. On ju je uvek držao za ruku ili milovao po obrazu, a kada bi sedeli, glave su im bile spojene, baš poput divnog, starog para. Mamili su osmehe gde god bi se pojavili'', prisetio se nakon njene smrti jedan doktor.

Iako mnogi smatraju da je prerano umrla, s druge se strane slažu da je ipak umrla srećna jer je napokon pronašla nekoga s kime je mogla ostariti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs