ŽAKLINA KENEDI

Najvoljenija prva dama svih vremena: Njen stil, šarm, lepota i spontanost su obarali s nogu i žene i muškarce!(FOTO)

Džeki Kenedi bila je i ostala ikona 20. veka.

Vip priča
Autor:
Najvoljenija prva dama svih vremena: Njen stil, šarm, lepota i spontanost su obarali s nogu i žene i muškarce!(FOTO)
Foto: Profimedia

Bila je omiljena prva dama Amerike koja je šarmirala svet početkom šezdesetih. Oličenje glamura, prepoznatljiva po svojim velikim naočarima, kompetima sa tri četvrt rukavima i neobičnim šeširićima postala je ikona stila 20 vijeka. Žaklina Kenedi Onazis, ili jednostavno Džeki O, umrla je 19. maja 1994. u 65. godini ali ni četvrt veka nakon smrti ne prestaje da fascinira javnost.

Žaklin Buvije potomak je bogate američke porodice francuskog porekla, a kako se kretala u istim visokim krugovima kao i tadašnji kongresmen Džon F. Kenedi, ne čudi što su se sreli na jednoj večeri u maju 1952. godine. Iste godine u novembru Džon je postao senator, a par je počeo intenzivnije da se druži.

Venčali su se 1953. godine u Njuportu pred oko 700 zvanica. Ubrzo nakon venčanja krenuli su i prvi veliki problemi. Džon je patio od hronične Adisonove bolesti, a krajem 1954. godine bio je podvrgnut i dvema gotovo fatalnim operacijama kičme. Džeki je 1955. izgubila bebu, a godinu dana kasnije na svet je donela mrtvorođeno dete.

Par je uspeo da prevlada probleme, a Džon je sve više počeo da uviđa kako mu deo popularnosti donosi obrazovana i elegantna supruga koja je bila i politički prosvetljena te je vrlo brzo mogla da proceni svaku situaviju i da mu da koristan savet. Osim toga, mediji su je obožavali i nazivali je modnom ikonom.

foto: Profimedia

Mnogi vjeruju da je prva dama Amerike znala na najbolji način kako da kroz svoj stil oblačenja utiče ne samo na modne promene već i kako da nju i njenu porodicu javnost zavoli, ona je želela da svoju porodicu predstavi za primer i tako postavi američki san o porodici. Njen suprug često je govorio da mu je ona velika podrška.

I dok je u javnosti hvalio Džon je varao gde je stigao, piše Dnevnik.hr.

U knjizi "Finalne godine Džeki i Džona" pisca Kristofera Andersona piše kako je prva dama znala za sve suprugove afere. Znala je i imena ljubavnica i iako su je itekako uznemiravale preljube njenog supruga, bila je spremna da zažmuri na sve, sve dok je on javno ne sramoti.

Džeki i njena sestra Li od malih nogu učene su da su novac i moć najvažnije stvari u životu. Prvog dečka, sina pisca Džona P. Markanda, Džeki je ostavila zbog majke jer mu porodica nije bila dovoljno bogata, a verenika Džona Hasteda Juniora hladnokrvno je ostavila nakon što se saznalo da zarađuje današnjih 160.000 dolara godišnje kao posrednik u trgovini.

I njen otac varao je majku, pa je Džeki odrastala sa ubeđenjem kako je varanje sasvim normalno, i da žena zbog finansijske dobiti treba da zažmuri na takve stvari.

foto: Profimedia

Džonova afera sa slavnom Merilin Monro najviše je uznemiravala jer je u to vreme plavuša bila prava diva, pa je postojala velika opasnost od toga da preljuba postane veliki skandal, uništi Kenedijevu reputaciju, ali i njen brak.

I dok je Džeki bila uznemirena, glumica je maštala o tome kako će njen ljubavnik da je oženi. U istoj knjizi navodi se kako je jednom pitala bliskog prijatelja može li da je zamisliti kao pravu damu. Jednom je čak i nazvala samu Džeki u Belu kuću te je otkrila kako joj je Džon obećao da će je oženiti. To se, naravno, nije dogodilo, a glumica je ubrzo postala problem svom ljubavniku jer ne nakon nekoliko zajedničkih noći postala opsednuta njime.

"On je s njom manje-više završio nakon jednog zajediničkog vikenda. Čak joj je pred svima rekao kako ionako nije materijal za prvu damu", otkrio je tada Džonov bliski prijatelj. Merlin je 5. avgusta 1962. godine okončala svoj život. Imala je samo 36 godina, a u novembru 1963. predsednik Džon F. Kenedi ubijen je u atentatu u Dalasu.

foto: Profimedia

Nakon Džonove smrti. Džeki je nastavila da se viđa sa moćnim muškarcima. 1968. godine udala za 23 godine starijeg grčkog brodovlasnika Aristotela Onazisa.

Onazis je bio miljenik žena a među njima bila je i operska pevačica slavna Marija Kalas. Kada su se Onazis i Marija Kalas prvi put sreli na jednom balu u Veneciji, oboje su bili u brakovima. Marija sa trideset godina starijim mecenom i menadžerom Đovanijem Batistom Meneginijem, Aristotel sa Atinom Livanos. Marija Kalas, se zbog njega razvela od supruga misleći da će je bogati Grk oženiti , ali je on odabrao Džeki.

Brak bogatog grčkog brodovlasnika i lepe Džeki samo kratko vreme je bio uspešan. Posle nekoliko godina Onazis je brzo tražio razvod, ali ga nije dobio zbog nedostatka razloga po tadašnjim grčkim zakonima. U tom periodu često je pokušavao da vidi Mariju, koja je umrla 1977. godine, dve godine nakon njega.

foto: Profimedia

Džeki Kenedi umrla je okružena voljenim knjigama, najužom porodicom, uz trgovca dijamantima Maurisa Templsmana, za kog su mnogi tvrdili da je njena srodna duša. Njihova veza počela je nakon Onazisove smrti iako su se upoznali 50-ih godina. On je prihvatio njenu decu i unuke i zajedno su proveli 12 godina do njene smrti.

(Stil.kurir.rs/Dnevnik)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs