slavi rođendan

Životna priča Tereze Kesovije (82): Rano ostala bez majke, iza sebe ima dva propala braka, preživela rak bubrega!


Tereza Kesovija je hrvatska pevačica šansona i pesama u stilu muzike Mediterana

Vip priča
22:08h Autor:
Životna priča Tereze Kesovije (82): Rano ostala bez majke, iza sebe ima dva propala braka, preživela rak bubrega!
Foto: PrintscreenJutjub/zgdamir

Tereza Kesovija je rođena 3. oktobra 1938. godine u Konavlima, selu u Dubrovniku, gde je i odrasla sa ocem Antunom, maćehom Jelom i bratom Perom.

Bili su siromašni, ali pevačica se rado seća tog perioda, piše Biografija.org.

Majka joj je preminula kada je imala samo mesec dana, a otac se oženio udovicom koja nije mogla da ima decu. Zato je svu ljubav prenela na Terezu i njenog brata.

Kada je imala sedam godina, postala je član hora radio stanice Dubrovnik i tako je zavolela muziku. Želela je da pohađa muzičku školu, ali majka je insistirala da nauči zanat zbog čega je uporedo išla i u stručnu školu.

Napustila ju je nakon mesec dana jer je mrzela matematiku. Završila je Srednju muzičku školu, odsek flauta. Taj instrument je bio veoma skup pa je Terezin otac prodao svinju da bi joj ga kupio.

1958. godine je u Ljubljani pobedila na takmičenju na kome su učestvovali mladi muzičari iz cele Jugoslavije. Satima je vežbala na svojoj flauti i bila je uplašena jer je prvi put u životu napustila voljeni Dubrovnik. U Zagrebu je upisala Muzičku akademiju i svirala je u simfonijskom orkestru Radio Zagreba. Diplomirala je na odseku za flautu.

Prvi veći nastup je imala 1961. godine u zagrebačkom Varijeteu. Sarađivala je sa Zdenkom Runjićem, Arsenom Dedićem, Kemalom Montenom, itd. 1965. godine je počela da nastupa u Francuskoj, a jedna od prvih pesama koju je izvela je „Larina pesma“ iz filma „Doktor Živago“.

Trinaest godina kasnije je održala solistički koncert u pariškoj Olimpiji koji se može smatrati jednim od najvažnijih događaja u njenoj karijeri. Iako je bila veoma popularna u Jugoslaviji, odlučila se za riskantan potez i otišla je u novu sredinu. Početak joj je bio veoma težak jer je došla bez sina i muža i nije znala francuski jezik.

Njegov život obeležili su skandali, a nedostatak oca mu je uništio detinjstvo: Životna priča Dr Jovana Marića!

Tek kad je skupila malo novca, pozvala je tetku i sina da joj se pridruže.

Izabrana je da predstavlja Monako na Evroviziji, ali nije osvojila ni jedan poen i bila je na poslednjem mestu. Tereza je dobitnica Zlatne povelje humanizma i nastupala je na UNICEF-ovim koncertima. Osim na hrvatskom, svoje pesme je pevala na još osam svetskim jezika: slovenskom, italijanskom, francuskom, ruskom, engleskom, nemačkom, španskom i portugalskom. Upoznala je velike zvezde poput Čarlija Čaplina, Ričarda Bartona, itd.

Privatan život

Pevačica iza sebe ima dva braka i dva razvoda. Prvi je sa pevačem Mirom Ungarom koga smatra dobrim čovekom, a drugi je sa Ronaldom Lopatnijem za koga kaže da je osvetoljubiv i da mu je bilo drago kada je ostala na ulici. Tvrdi da je ona glumila muškarca i da su njeni muževi bili zbrinuti. Oba puta je otišla kada je shvatila da nema više ljubavi. 1963. godine je rodila sina Alana.

Ljubavna priča Ketrin Zite Džouns i Majkla Daglasa: Čim su se upoznali glumac joj je rekao da će biti otac njene dece!

foto: Wiki / Тереза_Кесовија

Njegovu suprugu Ljiljanu i ćerku Milu obožava. Sinu i snaji se nikada nije mešala u život jer je toga bilo previše u njenim brakovima.

Pevačica je 2010. godine objavila autobiografiju u kojoj je opisala najteže trenutke u svom životu. Jedan od njih je rat u kome je njena kuća spaljena. Osećala se proteranom iz Dubrovnika i smatrala je da su ljudi na njenu ljubav odgovorili mržnjom. Drugi je saznanje da joj je brat poginuo u saobraćajnoj nesreći. Tereza je preživela rak bubrega, nekoliko operacija glasnih žica i ušiju.

Nikada nije bila pristalica estetske hirurgije pa se nije podvrgla tim zahvatima.

Iako je govorila da više neće nastupati u Srbiji i, 2011. godine je održala koncert u Sava Centru, a 2013. godine u Domu sindikata. Izjavila je da joj Beograd uvek izvuče suzu i da je posetila grob maršala Tita. Nikada nije krila poštovanje koje je prema njemu osećala zbog čega su je mnogi osuđivali.

Pošto je preživela mnoge teške trenutke u životu, muzika joj je pomogla da nastavi dalje pa bez nje ne može da zamisli svoj život.

Ljubavna priča Predraga Ejdusa koja je trajala 43 godine: Nije sanjao da će osvojiti jednu od najlepših žena Beograda!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs