PRERANO JE NAPUSTILA OVAJ SVET

Tragična sudbina najlepše Srpkinje: Iz pakla droge nije uspela da izađe, skončala kao beskućnica, sama i zaboravljena!

Svojom lepotom i raskošnim talentom je očaravala. Umesto lagodnog života, izabrala je savim drugačiji put koji je doveo do samog ponora života i tragičnog kraja

Vip priča
14:40h Autor:
Tragična sudbina najlepše Srpkinje: Iz pakla droge nije uspela da izađe, skončala kao beskućnica, sama i zaboravljena!
Foto: Printscreen Youtube / Jelena Culibrk

Čak i da ne slušate rok, a posebno onaj eksperimentalni gde se žanrovske granice teško mogu da odrede, sigurni smo da ste u životu čuli za jedan od najuspešnijih i najpoznatijih bendova u bivšoj Jugoslaviji - Ekatarina Velika ili EKV. Osim ekscentričnog zvuka, ovaj bend je do danas ostao relevantan sa svojim stihovima i smatraju ga pojavom koja je donela revoluciju na muzičkoj sceni Jugoslavije 80-ih godina prošlog veka.

Ipak, osim velikih hvalospeva, stigma koja prati ovaj bend su i tragične sudbine njenih članova, koji su umrli u najboljim godinama, mahom kao žrtve droge. Posebno tragičnom smatra se sudbina jedinog ženskog člana - Margite Magi Stefanović. Na razmišljanje o Magi navela nas je knjiga Dušana Vesića "Magi: Kao da je bila nekad", u kojoj se predstavlja cela priča i sudbina ove genijalke.

Ko je bila Magi? Može se reći da nije bilo tužnije i kompleksnije sudbine od one koju je ona sama sebi skrojila.

Jedna tragedija pratila je drugu: Pomahnitali fan je ranio nožem, smrt voljene osobe nikad nije prebolela! (FOTO)

Krenimo od početka. Margita je imala od koga da nasledi umetnički talent, budući da joj je otac bio proslavljeni reditelj Slavoljub Stefanović Ravasi, ali ona je od malih nogu bežala u svet muzike.

S Ivom Pogorelićem završila je srednju muzićku školu Josip Slavenski u kojoj su je odmah prepoznali kao genijalca i pozvali su je da nastavi svoje školovanje na prestižnom konzervatorijumu u Moskvi.

Međutim, njena majka je smatrala da je Margita bila premlada za takvo odvajanje od porodice i ona ostaje u Beogradu, gde upisuje Arhitektonski fakultet. Već su na samom početku, profesori i svi oni koji su došli u dodir s njom prepoznali u Margiti neverovatan umetnički talent koji je uvek dolazio do izražaja u svemu onome u što bi ona uplela svoje prste. Ipak, nakon završetka fakulteta s dečkom Srđanom Vejvodom počinje da istražuje podzemnu beogradsku scenu i bira potpuno drugi smer.

Venčanje bivšeg je uništilo, završila na lečenju: Ima novac i slavu, ali ostala je bez najvažnijeg u životu!

Priča o Magi Stefanović počinje 1982. godine kada se raspada grupa Šarlo Akrobata i kada Milan Mladenović i Dragomir Mihajlović Gagi osnivaju grupu Katarina II čiji su ostali članovi bili Bojan Pečar, Ivan Vdović i, naravno, Margita Stefanović.

Početkom 1984. godine izdali su svoj prvi album "Katarina II", koji je bio izuzetno hvaljen od strane kritike, ali nije doživio veliki komercijalni uspeh jer, ako možemo to tako da kažemo, šira publika nije bila spremna za inovativan zvuk koji je nudio ovaj progresivni bend. Ubrzo nakon izlaska ovog albuma dolazi do promene sastava grupe - Vd napušta grupu, a Gagi odlazi u vojsku i na mesto bubnjara dolazi Ivan Fece Firči, a Milan ostaje jedini gitarista.

U ovom sastavu grupa započinje prvu jugoslavensku turneju. Početkom 1985. godine, odmah po povratku iz vojske, Gagi napušta grupu. Kako je on imao licencu na ime Katarina II, grupa je promenila naziv u Ekatarina Velika ili poznatije EKV. U tom razdoblju EKV osigurava neviđenu popularnost, ali s uspehom članovi benda počinju lagano da tonu u svet droge... Magi ulazi u njega jednako duboko.

Godine uspeha protekle su u senci borbe s teškim narkoticima, kako Magi tako i ostalih članova benda.

Svi su bili deo beogradskog boemsko-umetničkog kruga u kojem nisu imali drugu mogućnost nego da uplove u svet iz kojeg kasnije neće moći da izađu. Magi je za vreme najvećeg uspeha EKV-a postala ikona jugoslavenskog rokenrola 80-ih godina i stvarala je muziku i stihove po kojima je svi danas pamte.

Svi su znali da je gej, a on je odlučio da oženi Renatu: Evo kao je izgledao prvi brak Eltona Džona! (FOTO)

Bila je umetnička duša, školovana pijanistkinja i nažalost, žrtva vlastitog unutarašnjeg sveta. Činilo se kako su muzika i svet koji je stvorila s EKV-om bile jedine stvari koje su je držale na životu, a jednako tako su bile onaj deo njenog života koje su je vukle u samu propast. Njen put ka dnu započeo je kada je bend počeo da se raspada. Grupa je pretrpela nekoliko promena još od 1985. godine (čak je glumac Srđan Todorović bio jedan od članova), ali niko nije mogao da predvidi da bi neko od originalne trojke - Mladenović, Stefanović, Pečar - ikada napustio bend. Ali, upravo to se dogodilo.

Basista Bojan Pečar, jedan od članova, preselio se u London 1990. godine. Ovaj događaj bio je šok za grupu i smatra se početkom kraja.

Još neko vreme su postojali nakon odlaska Pečara i izdali su neka od svojih najmračnijih ostvaraja, kao što je album "Dum dum". Ali konačan udarac bendu dolazi 1994. godine kada Milan Mladenović umire od raka pankreasa i EKV prestaje da postoji. Magi, iako izuzetno popularna muzičarka, od toga trenutka počinje da tone u zaborav iz kog se neće vratiti.

Najkontroverznija ličnost Italije: Zbog svojih stavova završio iskasapljen - istina nikada nije otkrivena! (FOTO)

Sve njene godine uspeha, karijere i stvaranja muzičke istorije izgubile su se jer je scenu njenog života u potpunosti preuzela droga, posebno nakon što joj je otac preminuo 1996. godine. Pokušala se na sve moguće načine da oslobodi, pa je prodala porodični stan i kupila dva manja, i s ostatkom novca otišla na putovanje u Indiju. Želja da u dalekoj zemlji u potpunosti promeni način života, bila je još jedan neuspeli pokušaj, pa je po povratku kući povukla nove, teške i po sebe pogubne poteze. Prodala je oba stana i ubrzo potrošila sav novac i postala beskućnica.

Poslednje godine života provela je u napuštenoj garaži u predgrađu Beograda i skloništu za beskućnike na Voždovcu. Umrla je u 2002. godine u klinici za zarazne bolesti u Beogradu u 43. godini života.

To je bio čovek čiste duše i velikog srca: 9 stvari po kojima ćemo zauvek pamtiti Robina Vilijamsa!

Šest godina kasnije, u knjizi Aleksandra Ilića, potvrđeno je da je zbog intravenoznog korištenja droga zaražena HIV-om. Crna princeza jugoslavenske muzike završila je svoj život u najmanju ruku u neljudskim uvslovima, a ostavila je iza sebe veliko, bogato muzičko nasledstvo.

Otišla je tiho, sama, u uslovimaa koji su bili daleko ispod ljudskog dostojanstva. Na njenim taktovima mladi i danas odrastaju, a albumi Katarine II i Ekatarine Velike danas su možda i više cenjeni nego u vreme kada su se pojavili.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs