LJUBAVNA PRIČA KOJA SLAMA SRCE

Tragična ljubav koja je stvorila Meril Strip:Borila se kao lav za njega do samog kraja, umirući joj rekao -"u redu je.."

Džon Kazale nije upamćen kao velika holivudska zvezda, niti kao jedan od najboljih glumaca u istoriji. A mogao je da bude i jedno i drugo.

Vip priča
Autor:
Tragična ljubav koja je stvorila Meril Strip:Borila se kao lav za njega do samog kraja, umirući joj rekao -"u redu je.."
Foto: Profimedia

Glumio je u samo pet filmova u svojoj kratkoj karijeri i svih pet je dobilo nominaciju Oskar za najbolji film. Tri su pobedila. Verovatno ga najbolje pamtite po ulozi jednog od braće Korelone (Fredo Korleone) iz legendarnog filma "Kum".

Pamte ga kao čoveka neobičnog izgleda koji se kretao poput usporenog filma, kao glumca koji je u sebi nosio neku nemerljivu tugu i kao muškarca koji je zauvek uticao na život i glumu jedne od javećih glumica Holivuda ikada - Meril Strip.

"Sve što znam o glumi, naučio sam od njega. Jedino što sam u poslu ikada želeo bilo je da zauvek radim s njim", govorio je o Kazaleu Al Paćino koji je s njim igrao u prvom i drugom delu "Kuma". Od Meril je bio stariji 14 godina i u trenutku kad su počeli da se zabavljaju, on je već bio zvezda, a ona mladi talenat kakav se nije pojavio generacijama. Zaljubili su se jedno u drugo na prvi pogled i mada nisu bili par za kojim bi se ljudi okretali zbog lepote, energija kojom su zračili bila je nešto što se sreće jednom u životu.

A onda se u maju 1977. Džon razboleo. Bili su zajedno u ordinaciji kad im je lekar saopštio da boluje od raka pluća u završnoj fazi i da više ništa ne mogu da učine za njega. Bolest se uveliko širila po celom telu.

Na momenat su oboje sedeli u tišini, kao skamenjeni, a onda se Meril trgnula i od tog trenutka pa nadalje demonstrirala snagu, ljubav i posvećenost koju i 40 godina kasnije prepričavaju u Holivudu.

"Gde ćemo na večeru?", upitala ga je pred doktorom i pokazala da ne planira da odustane od života i nade.

Kazale je istog trenutka otkazao učešće u svim projektima u kojima je bio angažovan, a da bi finansijski mogla da vodi njegovo lečenje, Meril je počela da radi više nego ikad. Bila je kao nezaustavljiva furija, a kolege se i danas sećaju kako u to vreme nisu mogli da primete ni trunku očaja kod nje. Tek kasnije je otkrivena sva dubina tuge i težina borbe kroz koju je prolazila.

"Moj voljeni je teško bolestan i s vremena na vreme je u bolnici, kao sad. Divno se brinu o njemu i ja dajem sve od sebe da ne smetam okolo kršeći ruke, ali konstantno brinem i konstantno se pretvaram da sam vedra, što me mentalno, fizički i emotivno iscrpljuje više nego bilo šta u mom životu", poverila se Strip u pismu koje je poslala svom profesoru drame sa Jejla. To je ujedno i retko svedočenje o njihovom odnosu, pošto se ni tada kao ni decenijama kasnije, Meril nije javno oglašavala na temu njihove ljubavi.

Samo iz finansijskih razloga je prihvatila ulogu u miniseriji "Holokaust" zbog koje je morala da otputuje na dva i po meseca u Austriju gde se snimanje odigravalo. Ta uloga joj je donela Emi nominaciju, ali joj je i uzela dragoceno vreme koje je mogla da provede s njim. Po njenom povratku u Ameriku, Džon je izgledao gore nego ikad. Tad je rešila da napusti posao i zajedno su nestali na pet meseci. Meril se do poslednjeg trenutka nije odvajala od njega. Zajedno su išli na sve preglede i tretmane, a nada je nije napuštala ni na sekund. Svu snagu svog duha uložila je u brigu o njemu tih meseci.

Početkom marta je Džon Kazale primljen u bolnicu, a u noći 12. marta doktor je rekao Meril da je kraj. I nije bila spremna da to čuje.

Kako će se kasnije prepričavati, scena koja je usledila je izgledala kao potpuni kolaps i slom mesecima održavane nade. Bacila se na njegovo telo i svom snagom pesnicama udarala njegove grudi gušeći se u sopstvenim jecajima. A onda je u sekundi Džon poslednji put otvorio oči i slabim glasom rekao: "U redu je, Meril, u redu je". Sklopio je oči i umro.

Prva osoba koju je pozvala bio je njegov brat. Od suza nije mogla da govori. Ponavljala je samo jedno:"Sve sam pokušala..."

Te iste godine je osvojila Emi za "Holokaust", Oskar nominaciju za "Lov na jelene" i dobila ulogu u "Kramer protiv Kramera" koja će joj doneti prvu nagradu Akademije. Meril Strip je postala istinska zvezda koja će u karijeri biti nominovana za 19 Oskara, a osvojiće ih tri, više nego bilo ko u istoriji. Ipak, oni koji je znaju od njenih početaka u Holivudu i glumi tvrde da će je uvek pamtiti kao devojku koja se za život i ljubav borila silom kakva se retko sreće i ima snagu da promeni istoriju.

Kao i glumi - i u životu, Meril je jedna, jedinstvena i neponovljiva!

Džejms Vuds o velikoj ljubavi Meril Strip

(Stil.kurir.rs/Izvor:Noizze)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs