Sasvim neobičan čovek

Bio je najjeftiniji glumac na svetu: Posle 47 godina veze zaprosio ženu svog života!

Sam sebe je prozvao najjeftinijim glumcem i odbio mnoštvo velikih uloga

Vip priča
Autor:
Bio je najjeftiniji glumac na svetu: Posle 47 godina veze zaprosio ženu svog života!
Foto: Profimedia

Legenadarni engleski glumac Alan Rikman bio je stvoren za uloge zlikovaca i "vlasnik" jednog od najupečatljivijih glasova u istoriji pozorišta i filma.

Publika širom sveta najviše ga pamti po ulogama u filmovima Robin Hud, Ustvari ljubav, Pakleni berberin iz ulice Flit i u serijalu o Hariju Poteru.

Osim uloga, i njegov privatni život bio je izuzetno zanimljiv. Da li ste znali da je sam sebe zvao najjeftinijim glumcem i zbog čega?

Predstavljamo vam najzanimljivije činjenice iz života Alana Rikmana!

  • Bio je sin Margaret Dorin Rouz, poreklom iz Velsa, i oca Bernarda Vilijama Rikmana iz Irske.
  • Njegovi roditelji bili su izuzetno konzervativni, što je i te kako uticalo na Alana. Jedno od pravila u njihovoj kući bilo je da deca moraju biti što tiša, ako je moguće da se uopšte ne zna da su tu.
  • Imao je dva brata, Dejvida i Majkla, i sestru Šejlu. Kada je Alan imao 8 godina, otac mu je preminuo od raka pluća. Nakon njegove smrti, Alanovoj majci bilo je veoma teško da sama podiže četvoro dece i tako su Alan, njegova sestra i braća od ranog detinjstva naučili koliko je teško zaraditi novac i uvek su bili spremni da naporno rade kako bi pomogli porodici.

80-ih su svi muškarci maštali o njoj: Ostala udovica u 42. godini, a onda je on neočekivano ušetao u njen život!

Alan kao Severus Snejp u serijalu o Hariju Poteru
Alan kao Severus Snejp u serijalu o Hariju Poterufoto: Profimedia
  • U detinjstvu Alan je bio odličan u kaligrafiji i slikanju vodenim bojama. Kasnije je govorio kako je karijera dizajnera ipak delovala stabilnije, iako je u srcu želeo da postane glumac.
  • Nakon što je završio fakultet, Rikman je sa prijateljima otvorio studio za kaligrafski dizajn. Ali, nakon tri godine odličio da je želja za glumom jača od svega ostalog i upisao se na Kraljevsku akademiju dramskih umestnosti. Tokom studija radio je kao dizajner kostima.
  • Uloga u predstavi Opasne veze Kristofera Hemptona bila je za Rikmana najveći uspeh. Tada su ga primetili filmski producenti i ponudili mu ulogu Hansa Grubera u filmu Umri muški.
  • Alan je govorio kako je ulogu u ovom filmu dobio samo zato što je bio jeftin. Naime, govorio je da je Brus Vilis za rolu u tom filmu dobio 7 miliona dolara, pa su producenti morali da pronađu druge glumce kojima neće morati puno da plate.

Čovek koji je pobedio rak i nije umeo da bude oženjen: Životna priča Roberta de Nira (76)!

foto: Profimedia
  • Alan Rikman bio je čovek od principa. Ti principi koštali su filmske ekipe mnogo koštali. Na primer, pravio je puno pauza, a svaki minut na setu mnogo košta. Jednom prilikom je odbio da, prema scenariju, kao zli Hans Gruber baci Boni Bidiliju na zemlju, jer je smatrao da je to neprikladno, pa se snimanje odugovlačilo dok nisu našli zamenu koja će da odradi tu scenu.
  • Rikman nije bio lak sagovornik za intervju. Sastavio je listu tema o kojima ne želi da priča sa novinarima, a na njoj su se nalazile porodica, ljubavni život, talenat za uloge zloća, aspekti glume i odeća. Smatrao je da je nešto od navedenog komplikovano za priču, a nešto dosadno.
  • Postoji legenda da je odbijao ulogu šerifa Notingema u Robinu Hudu sve dok mu nisu dozvolili da sa svojim likom radi šta god poželi. Rezultat toga bila je BAFTA nagrada za Rikmana!
  • Iako je bio veoma uspešan glumac, često je odbijao filmske uloge kako bi imao više vremena za pozorište. Pozorište je bilo mesto koje je smatrao čistom magijom i svojom prvom ljubavlju.
  • Kada je imao 19 godina, upoznao je 18-godišnju Rimu Horton. Neko vreme su samo razgovarali i družili se, a onda su uplovili u romantičnu vezu. 12 godina kasnije počeli su da žive zajedno. Tek 2015. godine Rikman je potvrdio javnosti da su se Rima i on venčali 2012. godine - 47 godina nakon što su se upoznali! Venčanje je bilo potpuno intimno, a nakon "registrovanja" prošetali su Bruklinskim mostom i otišli na večeru u kafić u koji su stalno odlazili. Rima nije želela nikakav prsten, ali joj je Alan kupio jedan u vrednosti od oko 200 dolara. Međutim, Rima ga gotovo uopšte nije nosila.

Bio sam ruina od čoveka, dok nisam sreo nju: Evo kako je Kristina promenila Kevina Kostnera! (FOTO)

Alan i Rima 2015. godine
Alan i Rima 2015. godinefoto: Profimedia
  • Alan i Rima nisu imali dece.
  • Rikman je bio aktivni filantrop i predsednik jednog međunarodnog udruženja koji pomaže siromašnim glumcima širom sveta.
  • Dva naučnika sprovela su istraživanje i otkrila da bi kombinacija glasa Alana Rikmana i Džeremija Ajronsa dala savršen muški glas.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs