velika filmska zvezda 20. veka

Šta se krije iza burnog ljubavnog života najvećeg zavodnika 20. veka: Ženio se čak 5 puta, a voleo je samo jednu ženu!

Jedna žena promenila je privatni život najpoznatijeg zavodnika 20. veka

Vip priča
Autor:
Šta se krije iza burnog ljubavnog života najvećeg zavodnika 20. veka: Ženio se čak 5 puta, a voleo je samo jednu ženu!
Foto: Profimedia

Klark Gejbl - jedno od najpoznatijih imena Holivuda i najpoželjnijeg muškarca Sjedinjenih Američkih Država. O njegovom šarmu govori činjenica da nijedna žena nije mogla da mu odoli!

Ljubavni život holivudske legende bio je buran, ženio se čak 5 puta, ali voleo je samo jednu ženu - Kerol Lombard.

Teško detinjstvo i san o glumačkoj karijeri

Vilijam Klark Gejbl rođen je 01. februara 1901. godine u državi Ohajo. Njegova majka, Adelajn, preminula je pre Klarkovog prvog rođendana od posledica epilepsije. Nakon nekoliko godina njegov otac, Vilijam Henri Gejbl, oženio je Dženi Danlop, koja se posvetila vaspitanju i odgajanju dečaka Klarka.

Maćeha Dženi naučila je Klarka lepom ponašanju i manirima, kako da pazi na svoje držanje i svira klavir. Do sedamnaeste godine, Gejbl je svirao klavir, čitao Šekspira i postao odličan mehaničar. U tim godinama maštao je o glumačkoj karijeri.

Strašne tragedije iz života čuvenog Reta Batlera: Umro od tuge za trećom suprugom, jedinog sina nije stigao da upozna! (FOTO)

foto: Profimedia

Nakon smrti svoje maćehe, Klark je radio kao drvoseča, telefonski operater i prodavajući gume. Potom je radio u pozorištu, nameštajući svetla, skupljajući kablove i kuvajući kafu glumcima, sve vreme maštajući o tome da se nađe na pozorišnoj sceni. Svoju prvu ulogu dobio je sa 20 godina, kada igrao ulogu kuvarice. Međutim, reditelju se Klarkova gluma nije dopala, te više nije dobijao uloge u pozorišnim predstavama.

Glumački uspon i buran ljubavni život

Nova prilika za glumačku karijeru otvorila se tokom njegovog boravka u Portlandu, gde je upoznao 17 godina stariju glumicu i profesorku glume Džozefin Dilon. Džozefin je mislila da je veoma talentovan i rešila je da od njega napravi zvezdu! Učila ga je dobrom držanju i načinu izražavanja, uspela je čak da ga nauči kako da kontroliše svoj glas.

Ubrzo se među njima rodila ljubav, te su se 1924. godine venčali u Los Anđelesu. Džozefin je bila njegova menadžerka, nalazila mu sporedne ulogu u nemim filmovima, savetovala mu da ne koristi svoje prvo ime (Vilijam) i dala mu nadimak "Kralj Holivuda", što je kasnije i postao. Odigrao je nekoliko sporednih uloga u filmovima i polako sticao popularnost, a publika je bila oduševljena njegovom pojavom i glasom.

Klark i Džozefina živeli su zajedno 6 godina, a razveli su se 1931. godine, kada je oženio Mariju Langam, ćerku tadašnjeg poznatog naftnog tajkuna. Marija je želela da njen muž bude uspešan i poznat glumac, te je uložila veliku sumu novca u njegovu karijeru. Tokom 1931. godine igrao je u 12 filmova, a 1934. dobija ulogu u čuvenom filmu "Dogodilo se jedne noći", koji ga je i proslavio. Za ulogu novinara Pitera Vorna dobio je svog prvog i jedinog Oskara.

Klark Gejbl postao je sinomin za hrabrog i jakog muškarca, svaki Amerikanac želeo je da bude poput njega. To je bio i razlog zbog kojeg je bio omiljen među ženama. Lukavo je koristio svoj šarm i imao brojne romanse. Njegova žena Marija tolerisala njegove avanture sve do 1939. godine, kada ga je tužila i dobila polovinu njegovog novca.

Klarka ta situacija nije pogodila, jer je voleo drugu ženu. Samo mesec dana nakon razvoda oženio je poznatu glumicu Kerol Lombard. Glumac je kasnije priznao da je Kerol bila njegova jedina ljubav, koje se sećao čitavog života.

Klark i Kerol upoznali su se 1932. godine, ali se isprva nisu dopali jedno drugom. Sreli su se ponovo 1936. godine, kada su uspeli da pronađu zajednički jezik. Nakon nekoliko meseci zajedno su provodili vreme u restoranima, a ubrzo i zaljubili.

Kako je Klark tokom ove romanse bio i dalje u braku sa Marijom Langam, morao je tajno da se sastaje sa Kerol. Mesec dana nakon razvoda tokom snimanja filma "Prohujalo s vihorom" Klark i Kerol su se venčali.

Venčani par živeo je različitim životom od poznatih zvezda u Holivodu: nisu imali teniski teren niti bazen, živeli su skromno. Kerol je imala konje, a Klark je gajio piliće, uz pse i mačke. Noći su često provodili u šatoru pod zvezdanim nebom. Bili su veoma srećni, a Klark nije bio zainteresovan za druge žene. Iako su želeli decu, nakon poseta različitim doktorima postalo je jasno da Kerol ne može da ima decu. Ona je potom odbijala uloge u komedijama i birala samo drame.

Najveću ljubav nikada nije preboleo: Ceo život tražio jednu sličnu njoj! (FOTO)

foto: Profimedia

Klark i Kerol živeli su 5 godina nakon kojih je počeo Drugi svetski rat. Kada su se Sjedinjene Države priključile ratu 1941. godine, američka vlada je zamolila poznate da pomognu u različitim humanitarnim programima za vojsku. Karol je pokušala da ubedi Klarka da putuje sa njom, ali poznati glumac imao je već potpisan ugovor sa jednom filmskom kućom. Nakon povratka sa jednog od tih putovanja, avion u kojem je Kerol putovala srušio se u američkim planinama.

Nakon smrti svoje žene Klark je nastavio sa glumom, ali mnogi su govorili da to nije bio više isti Klark Gejbl. Tragična smrt njegove supruge ga je potpuno slomila. Počeo je da živi sam i pije, često je ležao na Kerlonim jastuku i mirisao njen parfem. Svojim slugama nije dozvoljavao da brišu prašinu u njenoj sobi. Avgusta 1942. godine pridružio se Osmoj vazduhoplovnoj armiji.

Teškoće u privatnom životu

Tokom 1943. boravio je u Engleskoj učestvujući u ratu. Već 1944. godine vratio se kući, a kompanija MGM mu je u tome pomogla. Nastavio je da pije, izlazi i glumi, a nešto kasnije oženio je Silviju Ešli. Nakon samo 3 godine zajedničkog života, par se razveo 1952. godine, jer među njima nije bilo ljubavi.

Nakon razvoda nizao je brojne romanse, između ostalog sa poznatim imenima Holivuda - Grejs Keli, Džoun Kraford, Nensi Dejvis, Marion Dejvis i Lana Tarner. Godine 1955. Klark se oženio peti put mladom glumicom Kej Vilijams.

Klark ju je zaprosio, jer ga je podsećala na suprugu Kerol Lombard. Nažalost, glumac nije mogao sa Kej da pronađe ljubav i sreću, kakvu je imao sa Kerol.

Tragična smrt

Kao poznati "Kralj Holivuda" Klark Gejbl preminuo je od srčanog udara tokom snimanja filma "Neprilagođeni". Ovaj film ostao je zapamćen i kao posladnji film čuvene glumice Merilin Monro. Supruga Kej Vilijams sahranila je svog supruga odmah do Kerol Lombard, njegove jedine ljubavi. Nakon 4 meseca Kej Vilijams rodila je sina, Džona Klarka Gejbla, jedinog priznatog deteta Kralja Holivuda.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs