žene iz senke

Moćne, požrtvovane i pune strpljenja: Ove žene su pomogle muževima da postanu poznati!

Iza svakog uspešnog muškarca stoji JAKA žena!

Vip priča
Autor:
Moćne, požrtvovane i pune strpljenja: Ove žene su pomogle muževima da postanu poznati!
Foto: Profimedia

Ko zna kakvu bi sudbinu veliki muzičari, umetnici, filmski stvaraoci i pisci doživeli da nije bilo njihovih mudrih, strpljivih i brižnih žena koje umeju da vole i razumeju.

Ekstremno talentovani i izuzetni umetnici često imaju i nezgodnu narav, kao i poseban način života koji je trebalo ispratiti. Ipak, one su bile tu, i odajmo im počast za sve što su preživele!

Mersedes Barća Pardo

Iza velikog pisca kao što je bio Gabrijel Garsija Markes, podrazumeva se da je stajala velika žena. Mersedes Barća Pardo je upoznala Gabrijela kada je bila još u školi. Ona je imala samo devet godina, a on je bio pet godina stariji od nje. Pisac će kasnije govoriti da je već tada znao da je ona žena koju će oženiti. Bili su još deca kada je zaprosio. Par se venčao, 1958. godine, a prvog sina su dobili godinu dana kasnije.

Ona je bila njegov oslonac, njegova podrška u životu i radi. Zahvaljujući njoj i roman "Sto godina samoće" stigao je do urednika tako što je Mercedes prodala fen da plati troškove pošiljke rukopisa jer Garsija nije imao ni za toliko.

Upravo za taj roman Gabrijel Garsija Markes dobio je Nobelovu nagradu.

Veliki deo života Garsija nije imao ništa, ali opet je imao sve jer je pored njega uvek stajala njegova Mercedes.

Bili su u braku punih 56 godina, a razdvojila ih je njegova smrt. Iz velike ljubavi rodila su se dva sina Gonsalo i Rodrigo.

Sam pisac je uvek o svojoj ženi govorio sa ponosom i ljubavi.

Joko Ono

Fanovi Bitlsa često krive Joko za raspad legendarne grupe, ali teškoće u saradnji postale su očigledne i pre nego što je Džon Lenon upoznao Joko.

Najskandaloznije ljubavne priče: Njihove afere šokirale su svet! (FOTO)

foto: Profimedia

Joko je predstavila mladog Lenona magičnom i nepoznatom svetu

kreativnosti: avangardnim slikarima, književnosti, i ekstravagantnim performansima. Zahvaljujući Joko, Džon Lenon je lansirao svoj solo album, a naslovna pesma "Imagine" postala je internacionalna himna za hipije. Džon Lenon je jednom rekao da je samo sa njom istinski srećan, i da Joko i on imaju jednu dušu i dva tela.

Đulijeta Masina

Brak Federika Felinija i Đulijete Masine trajao je 50 godina i jedan dan. Veliki filmski stvaralac i talentovana glumica bili su različiti: on je voleo da divlja i voleo je žene; ona je, sasvim suprotno, bila verna i odana svom mužu. Nisu podnosili da budu razdvojeni.

Simbol Italije i večna filmska diva napunila 84 godine: Stil i samouverenost Sofije Loren i dalje inspiriše! (FOTO)

foto: Profimedia

Kada Đulijeta nije bila na setu sa Felinijem, znao je da pohisteriše i zvao je da je pita za savet oko svakog detalja. Sređivala je scenarije i držala audicije. Iako je bila odlična u njegovim filmovima "La Strada" i "Nights of Cabiria", izabrala je da žrtvuje svoju profesionalnu karijeru i posveti se briljantnom mužu.

Sofija Tolstoj

Jedan od najvećih, ako ne i najveći, ruski književnik Lav Tolstoj proveo je skoro pola veka sa svojom muzom i ženom, Sofijom. Ona je bila njegov višestruki "anđeo zaštitnik". Bila je njegov lični asistent, menadžer, negovateljica i izdavač.

Rečenice koje je izgovorio Lav Tolstoj otkrivaju tajnu srećnog života: Najveće istine su jednostavne!

foto: Profimedia

Prepisivala je čuveni "Rat i mir" kako bi imali kopije i uređivala rukopis sedam puta od početka do kraja. Kada je njen muž umro 1910. godine, postala je čuvar njegovog kreativnog nasleđa. Ona je hrabro stajala uz sve ekstravagantne neobičnosti svog muža, čak i kad njega više nije bilo.

Gala

Sada legendarna Gala nekad se zvala Elena Diakonov, što je tipično rusko ime. Kažu da je Gala ta koja je prva uočila genija u španskom umetniku Salvadoru Daliju. Kada su se prvi put upoznali, Dali je patio od anksioznosti, gonjen svojim demonima. To što ga nisu prepoznavali takođe ga je guralo u depresiju. Gala je postala njegova prva žena, muza, model, majka, lični asistent.

Brinula se i o njegovoj karijeri, a organizovala je i izložbe i pronalazila nove klijente. Sa njom pored sebe, Dali se postepeno lečio, i pronašao novu glad za životom. Od tada, svako delo koje je stvorio potpisivao je ‘Gala-Salvador Dali’. Uvek je govorio da je postao stvaran umetnik zahvaljujući Gali.

Klementina Čerčil (Clementine Churchill)

Britanski premijer, oficir britanske vojske, beskompromisni političar i državnik Engleske, Vinston Čerčil, pored svoje voljene Klementine postajao je nežan i naivan dečak. Bila je njegov odani prijatelj i saveznik. Klementina je bila jaka i samouverena žena, koja je odbijala da živi u senci svog velikog muža.

U sred Drugog svetskog rata bila optužena za kolaboraciju: Kako je Čerčil pomogao Koko Šanel! (FOTO)

foto: Profimedia

Umesto toga, par je došao do svoje ljubavne formule. Komunicirali su putem pisama i čestitki, u kojima su jedno drugo nazivali imenima ljubimaca. On je bio njeno „prase“ i kasnije "prasac" a ona je bila njegova "mačka". Izgleda da Klementina zna tajnu kako da održi romansu živom, čak i nakon 57 godina braka.

Životna priča Klementine Čerčil, požrtvovane žene i majke: Sudbina joj zadala tri najteža udarca!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs