Kada se na sceni udruže depresija i energija

U susret završnoj večeri Egzita: Nik Kejv - od problematičnog pevača crkvenog hora do rok zvezde

Majstor alternativnog roka zatvara Egzit svojim nastupom na glavnoj bini festivala. Nastup Nik Kejva svi posetioci sa nestrpljenjem isčekuju, a mi pravimo kratak osvrt na intrigantan život proslavljenog rokera
Celebrities
01:42h
U susret završnoj večeri Egzita: Nik Kejv - od problematičnog pevača crkvenog hora do rok zvezde

Učitelji anglikanske crkve, u kojoj je Nik Kejv (Nick Cave) pevao u dečačkom horu, nisu zamišljali svog učenika kao jednu od vodećih figura svetske rok scene. Seks, droga i alkohol nisu baš u duhu verskih parola. Kako je često imao probleme sa školskim autoritetima, Nik je brzo shvatio da njegova divlja priroda izlazi van crkvenih okvira te se 1876. godine baca u slikarske vode, misleći da će u slikarstvu njegova strast i stvaralački afiniteti doći do iražaja. Ali, samo nakon godinu dana njegov slikarski zanos se gasi i Kejv rešava da zakuca na vrata rokenrola. Heroinska zavisnost, vrištanje i podrigivanje na sceni bili su krik slobode nakon uzaludno bačenog vremena traženja sebe, a Nik Kejv je shvatio da je rok scena njegov dom.

Grupi, The Boys Next Door, gde je Nik bio glavni pevač, 1978. godine se priključuje i gitarista i kantautor Hauard (Rownald Howard). Grupa kreće sa eksperimentisanjem različitih muzičkih stilova i nedozvoljenih supstanci. Reputaciju ozloglašenih buntovnika, Kejv i Hauard stekli su zahvaljujući provokativnim koncertima i bacanju po bini uz audio feedback električne gitare. Bend se, ipak, raspada 1984. godine, a razlog je bio taj da Nik i Hauard nisu mogli dobro da sarađuju, jer su obojica bili iscrpljeni dugogodišnjom mešavinom heroina i alkohola.

Od tada kreće druženje Nik Kejva sa grupom The Bad Seeds, a udruženim snagama stekli su svetsku slavu sa 14 studijskih albuma. Muzički kritičari su pozdravili ovaj Nikov potez komentarišući: "Sa Bad Seedsima Kejv nastavlja da istražuje svoju opsesiju religijom, smrću, ljubavlju, Amerikom, nasiljem i bizarnim, ponekad eklektičnim hibridom bluza, gospela, roka i poluumjetničkog post-panka".

http://www.youtube.com/watch?v=FG0-cncMpt8

Kako je klavir bio jedna od njegovih ljubavi, upustio se i u solo turneje svirajući uz pratnju Warrena Ellisa na violini i harmonici. Upravo tu svoju romantičnu stranu Kejv je preneo na privatni život, gde ga je retko kada mesto duže držalo uz samo jednu ženu, u stilu prave rok zvezde. Njegova najveća inspiracija bila je prva ljubav, Anita Lane, koja mu je bila muza za brojne numere. Zajedno sa njom Nik je napisao naslovnu pesmu albuma "From Her to Eternity" iz 1984. godine, kao i tekst pesme "Stranger than Kindness" sa albuma "Your funeral... My Trial". Nakon veze sa Elizabeth Recher, Kejv upoznaje Brazilku Viviane Carneiro, sa kojom dobija sina Luku. Proslavljeni rok pevač ima još tri deteta - Johrua mu je sin iz veze sa Australijankom Beau Lazenby, i Arthur i Earl sa britanskom manekenkom Susie Bick, sa kojom je i dalje u braku.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs