Kako je Džulijan Asanž zaveo Stelu dok je bio u zatvoru? 12 godina mlađa, čak je i od prijatelja krila ovu veliku tajnu

Stela Asanž danas će dobiti priliku da po prvi put živi sa svojim mužem sa kojim je tajno dobila dva sina

Celebrities
Kako je Džulijan Asanž zaveo Stelu dok je bio u zatvoru? 12 godina mlađa, čak je i od prijatelja krila ovu veliku tajnu
Foto: Fotogramma / Zuma Press / Profimedia, Li Ying / Xinhua News / Profimedia

Nakon pet godina u zatvoru, Džulijan Asanž, osnivač Vikiliksa, pušten je na slobodu i uskoro se vraća u rodnu Australiju.

Kod kuće ga čeka žena i dvoje dece sa kojim nikad nije živeo.

Stela Asanž je 12 godina mlađa od svog supruga, Džulijana Asanža. Rođena kao Sara Gonzales Devant, Asanža je upoznala 2011. godine kada je raspoređena da radi u njegovom pravnom timu.

Stela Asanž
foto: Mourad Balti Touati / Zuma Press / Profimedia

Godinama je ćutala da je sa Asanžom dobila dva sina.

Par je dugo bio u vezi sve dok se nisu venčali 2022. godine u zatvoru Belmarš pod visokim stepenom obezbeđenja.

"Veoma sam srećna i veoma tužna. Volim Džulijana svim srcem i volela bih da je na slobodi. On je najneverovatnija osoba na svetu i trebalo bi da bude slobodan."

Ko je Stela Asanž, žena koja je zavolela Džulijana Asanža i rodila mu decu?

Stela Asanž
foto: Rob Todd / dmg media / Profimedia

Ona je državljanka Južne Afrike kubanskog, španskog i švedskog porekla.

Njeno pravo ime je Sara Gonzalez Devant. Rođena je u Johanesburgu 1983. godine i živela je u nekoliko različitih zemalja, uključujući Bocvanu, Lesoto, Švedsku i Španiju, pre nego što se preselila u Ujedinjeno Kraljevstvo da nastavi karijeru u oblasti ljudskih prava.

Njen otac, Šveđanin kubanskog porekla, bio je arhitekta, dok je njena majka Špankinja bila pozorišni reditelj.

Stela je diplomirala pravo i politiku na SOAS Univerzitetu u Londonu, magistrirala izbegličko pravo na Oksfordu i magistrirala međunarodno javno pravo na Univerzitetu u Madridu.

Stela Asanž
foto: Li Ying / Xinhua News / Profimedia

Promenila je svoj identitet i nikome nije rekla ko je otac njene dece

Stela je prvi put srela Džulijana Asanža 2011. dok je on bio u kućnom pritvoru u kući kapetana Voana Smita koji podržava Vikiliks. Kao priznati advokat i stručnjak za međunarodno pravo, angažovana je kao deo Asanžovog pravnog tima da pomogne u borbi protiv njegovog slučaja protiv izručenja Švedskoj.

Stela je 2012. godine zvanično promenila ime u Stela Moris kako bi zaštitila sebe i svoju porodicu. Par je navodno započeo ljubavnu vezu 2015. godine, verio se 2017. i ubrzo potom dobio dva sina, Gabrijela i Maksa. Oba dečaka su britanski državljani, ali u početku nije bilo naznaka da su Asanžovi, pošto je Stela odbila da kaže čak i bliskim prijateljima ko je otac njene dece.

Njihova tajna veza je konačno objavljena u javnosti nakon što je Stela pokušala da obezbedi kauciju za osnivača Vikiliksa u aprilu 2020.

Stela Asanž
foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Na pitanje šta ju je navelo da se zaljubi u Asanža, rekla je: "Smatram ga fizički privlačnim. On je neverovatno inteligentan i privlačan, radoznao je, brižan je, njegov način razmišljanja je zaista zanimljiv. Takođe je smešan - to nije nešto što mnogi ljudi znaju o njemu. Ali on ima veoma razigran smisao za humor."

Udala se za Asanža u zatvoru - i odmah je zamoljena da napusti tu instituciju

Za venčanje, Stela je nosio satensku haljinu do poda sa korsetom, a Asanž kilt. Oba odevna predmeta dizajnirala je Vivijen Vestvud, britanska modna kreatorka koja se borila protiv Asanžovog izručenja. Vestvud je napisao poruku sa unutrašnje strane haljine, a dugi veo bio je izvezen rečima kao što su „hrabri“, „nemilosrdni“ i „slobodna trajna ljubav“, kao i porukama porodice i prijatelja.

Stela Asanž
foto: snapshot-photography/B.Niehaus / imago stock&people / Profimedia

„Ono kroz šta prolazimo je okrutno i nehumano. Ljubav koju imamo jedni prema drugima vodi nas kroz ovu situaciju i sve druge koje će doći“, rekla je Stela pristalicama nakon što je isekla svadbenu tortu ispred kapije zatvora.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs