Govorili su da ružnije žene od nje nema: Velika tragedija je bacila u naručje mužu, šok je usledio nakon 45 godina

Holivudska glumica, koja se smatra jednom od najvećih svih vremena, proslavlja svoj 75. rođendan. U to ime, osvrćemo se na njenu izuzetnu karijeru i život.

Celebrities
Autor:
Govorili su da ružnije žene od nje nema: Velika tragedija je bacila u naručje mužu, šok je usledio nakon 45 godina
Foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Jedna od najboljih glumica svih vremena Meril Strip, 22.juna će proslaviti svoj jubilarni 75. rođendan.

Njena sposobnost da iznese svaku moguću ulogu, da promeni glas ako je potrebno(kao u ulozi Margaret Tačer), da improvizuje i snađe se u prostoru je uistinu nenadmašno i retko imamo prilike da sa susretnemo sa glumcima takvog gabarita.

I to je tačno, nije za džabe osvojila čak tri Oskara za najbolju glumicu i nije za džabe to što je smatraju jednom od najboljih svih vremena. Takvih je zaista malo. Velika stvar je imati jednog Oskara, a ne tri komada u vitrini.

Meril Strip
foto: Renato ROTOLO / AFP / Profimedia

U čast ove velike dive, osvrćemo se na njen veoma uspešan profesionalni život, i onaj, sada već donekle uspešnim, ljubavnim životom.

Meri Luiz Strip rođena je 22. juna 1949. godine u Samitu, a svoju veliku želju za glumom ispunjavala je još dok je bila dete.

Na školskoj božićnoj predstavi je dobila svoje prve aplauze, kada je na francuskom otpevala numeru "Sveta noć" i imala je samo 12 godina.

U početku se suočavala komentarima na njen fizički izgled

Meril je odgajana u izuzetno konzervativnoj porodici, ali je roditelji nisu sprečavalai da se ostvari u glumi. Prethodno je završila koledž, a potom i magistrirala glumu na prestižnom Jejlu u Americi.

Nakon toga dobija uloge u Njujorškim predstavama, gde biva zapažena. Nastupa na Brodveju u predstavi "Srećan kraj", a onda 1976.godina dobija želju da se istakne i na filmskom platnu, prijavivši se na kasting za film "King Kong".

Meril Strip
foto: Profimedia

Da lepota nisu pravilne crte lica, uverila nas je lično Meril Strip. Čak i kad je sumnjala u sebe zbog svog izgleda, nastavila je da radi na sebi. Ali ne estetske zahvate da bi drugim ljudima izledala spolja privlačno i idealno, nego je radila na prihvatanju svojih nesavršenosti.

"Mladim ženama bih poručila da ne troše previše vremena brinući se o svom izgledu i težini. Bitno je iskoristiti ono što nas čini jedinstvenim, to je naša prednost. Svi se trude da izgledaju isto, ali oni koji su različiti, jesu svoji i autentični", govorila je Meril svojevremeno u intervjuu.

Na audiciji za film "King Kong", stajala je pred slavnim rediteljem Dinom de Laurentisom koji je na italijanskom jeziku rekao svom sinu: "Pa ona je ružna, zašto si mi doveo ovu ružnu devojku?" Iako veoma mlada, bila je hrabra i odgovorila mu na istom jeziku: "Žao mi je, ali sam razumela sve što ste rekli. Žao mi je što nisam dovoljno lepa da bih bila u filmu "King Kong"."

Meril Strip
foto: UNITED ARTISTS / Entertainment Pictures / Profimedia

Da bi stvar bila gora, Meril je i samu sebe sputavala mislima da će joj biti teško da se ostvari kao glumica zbog svog izgleda. Uprkos tome, bila je uporna i zahvaljujući karakterističnim crtama svog lica postala je čuvena.

"Devojke potroše previše vremena brinući se o tome, a postoje i bitnije stvari. Za muškarce i žene uopšteno, iskoristite ono što vas čini drugačijim, to je vaša prednost. Svi se trude da izgledaju prilično slično, ali oni koji su drugačiji, biće odabrani.”

Nakon toga, ona dobija ulogu u drami "Džulija" i odatle kreće njen uspon do zvezda.

Doživela je veliku ljubavnu tragediju

Meril Strip
foto: Profimedia

Ako ste gledali "Kuma" i "Lovca na Jelene", znaćete da je reč o Džonu Kazaleu.

Kazale i Strip su se upoznali 1976. godine u teatru gde su zajedno igrali u komadu "Mera za meru". Desila se romansa, zbog koje su Džon Kazale i Meril Strip postali više od kolega.

Bili su ludo zaljubljeni jedno u drugo, a Kazale ju je čak i zaprosio. Sve je delovalo bajno, dok Džonu nije bio dijagnostikovan rak kostiju u četvrtoj fazi. Umro je u 43. godini života, a njegova smrt ostavila je Meril skrhkanom.

Ljubav koja je pukla posle 45 godina braka

Pošto Meril nije više mogla da živi u istom stanu koji je delila sa pokojnim dečkom Džonom, tragala je za novim. Tada je preko svog brata upoznala svog budućeg supruga Dona Gramera, sa kojim će biti u braku 45 godina.

Venčali su se skromno 1978.godine, u kući njenih roditelja.

Oni su dobili četvoro dece: Henrija Vulfa, Mejmi, Grejs i Luisu Gamer.

Meril Strip
foto: Profimedia

Par se nažalost posle 45 godina braka rastao, iako su još uvek zakonski u braku. Meril Strip i Don Gramer poslednji put su višeni 2017.godine na dodeli Oskara, a Meril čak i danas nosi verenički prsten,

Par nikada nije komentarisao pravi razlog njihovog rastanka, a izvori za medije tvrde da nije u pitanju neverstvo, već nešto drugo.

Meril je za ulogu u drami "Kramer protiv Kramera" dobila Oskar za najbolju glumicu u sporednoj ulozi, a za uloge u filmovima "Sofijin izbo"r i "Čelična dama" nagrađena je Oskarom za najbolju glumicu u glavnoj ulozi.

Nominovana je 21 put za nagradu Oskar (od kojih je osvojila tri), a 34 puta za nagradu Zlatni globus (od kojih je osvojila 9). Dobitnica je dva Emija, jedne kanske Zlatne palme, jednog Zlatnog i jednog Srebrnog medveda, i dve nagrade BAFTA.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs