Najlepše ljubavi stare Jugoslavije: "Dok ih smrt ne rastavi" - odnosilo se na njih, bili su veći i od života i od smrti

Po mnogim rolama ćemo ih zauvek pamtiti, ali možda najviše po njihovim ulogama supruge i supruga u braku koji je trajao duže od četiri decenije

Celebrities
08:20h Autor:
Najlepše ljubavi stare Jugoslavije: "Dok ih smrt ne rastavi" - odnosilo se na njih, bili su veći i od života i od smrti
Foto: preentscreen/Youtube

Sve je manje onih pravih, istinskih ljubavi kakve su nekada bile. Istina je da i sada postoje, ali sa drugačijom interakcijom i u drugoj formi. Najlepše, iskrene i bezuslovne ljubavi, bile su zastupljene kod ova tri slavna para. Bile su jače od svakog problema, jače i od smrti.

Najveće ljubavi nekadašnje Jugoslavije samo je smrt mogla da rastavi, a neke od njih se i danas prepričavaju.

Arsen Dedić i Gabi Novak

Jedna od najvećih i najlepših ljubavi ikada, bila je ljubav Arsena Dedića i Gabi Novak. Arsen je za svoju dragu imao najlepše reči, koje može da uputi samo muškarac koji je istinski zaljubljen.

Arsen Dedić i Gabi Novak bili su više od četiri decenije u braku, a kako mnogi kažu, njihova priča služila je kao dokaz da prava ljubav zaista postoji.

Pevačica je sada, povodom promocije knjige, govorila o životu sa legendarnim umetnikom.

„Provela sam 45 godina sa Arsenom. Teško je o tome govoriti. Meni je najteže. Bilo je bure i bonace. Nije bilo lako živeti sa Arsenom. Mislim da sam ja jedna od retkih njegovih prijateljica, koja je mogla izdržati takav način života“, rekla je kroz osmeh legendarna pevačica Gabi Novak, koja je i pohvalila knjigu, navodeći da je „slatka, opipljiva, pitka i napisana vrlo lepo“.

„Teško je živeti sa umetnicima jer oni traže svoju slobodu, sloboda je i Arsenu bila jako važna, uvek mi je zahvaljivao što ne pitam kuda, kada, zašto i sa kim“, ispričala je Gabi, prenosi „24sata.hr“ i dodala:

„No, ako stvarno volite osobu, nije to teško podneti i trpeti u sebi. Samo tako jedan odnos može trajati 45 godina. Hvala mu na svemu što me naučio i trpeo jer nisam ni ja baš tako laka osoba. Šteta što nije sa nama, ali prisutan je duhom.“

Arsen Dedić, Gabi Novak
foto: Printscreen Youtube / vinyldaewo

Arsen Dedić i Gabi Novak sreli su se prvi put 1958. godine u Zagrebu ispred jednog TV studija koji više ne postoji. U to vreme pevačica je bila u braku sa kompozitorom Stipicom Kalođerom, a čuveni umetnik je bio u braku sa Vesnom Suligoj. Godinama nakon susreta oboje su se razveli, Gabin brak trajao je do 1970. godine, a Arsenov do 1965. godine.

„Imala je ona svoj život pre mene, imao sam i ja svoj, ali jednog sam dana shvatio da mi je namenjena, da ne bih mogao dalje bez nje, a to je shvatila i ona“, opisao je svojevremeno Dedić početak ljubavi sa Gabi.

Nakon što su shvatili da su jedno za drugo i našli se godinama posle prvog susreta, njihova ljubav je bila sve jača i jača, opstajača je kroz vreme, brojne teške životne faze i trajala više od četiri decenije. Njihova ljubavna priča poslužila je kao inspiracija mlađim generacijama, ali i Arsenovom muzičkom stvaralaštvu, kojim je ostavio neuzbrisiv trag u svetu muzike čitavog Balkana.

Gabi i Arsen zvanično su se venčali nešto pre rođenja sina Matije 1973. godine. Zajednički život koji je odolevao brojnim izazovima trajao je 42 godine, sve do Arsenove smrti 2015. godine.

Čuveni umetnik govorio je da im je uvek bilo svejedno da li su na dnu ili negde drugde, važno je da su u svemu bili zajedno. Kako je opisao, najlepši period života proveo je sa Gabi.

„Gabi mi je obećala da će ostati uz mene do kraja“, govorio je Arsen Dedić.

Milena Dravić i Dragan Nikolić

Glumački par Dragan Nikolić i Milena Dravić bili su jedan od najlepših parova SFRJ i do dan-danas su ostali simbol velike ljubavi kojoj svi treba da težimo.

Njihova ljubavna priča je započela 1969. godine na snimanju filma "Horoskop", kada su se upoznali i kada im se dogodila ljubav.

Milena Dravić, Dragan Nikolić
foto: Printscreen Youtube / Ženski Savjet

Milena je bila već velika glumačka zvezda, a Dragan je tek počinjao karijeru.

- Upoznali smo se na snimanju filma Horoskop. Ona je tad već bila popularna, a meni je to bio, čini mi se, treći ili četvrti film. Tad sam prvi put vidio Milenu Dravić uživo. Bilo nas je petorica momaka koji su igrali velike uloge, a ona je igrala jedinu žensku ulogu u filmu. Na snimanju smo se sprijateljili. Bilo je to jedno veliko druženje, a kasnije se rodila ljubav - ispričao je jednom prilikom Gaga Nikolić.

Milena je tada na Gagu ostavila najjači utisak zbog prirodnog stava i neposrednosti, a nedugo potom su odlučili da započnu zajednički život.

Venčanje je usledilo dve godine kasnije, 1971. tokom snimanja novogodišnjeg TV filma "Kako su se volele dve budale" koji je rađen po tekstu Duška Radovića.

- Snimali smo u Zvezdarskoj šumi, dramu Duška Radovića “Kako su se volele dve budale”. Kad nam je reditelj Aca Đorđević dao slobodno vreme za ručak, Dragan i ja smo skoknuli do Opštine Vračar da se venčamo. Tako je bilo, venčali smo smo se u pauzi za ručak - ispričala je jednom prilikom Milena.

Kuma im je bila Seka Sablić.

- Na putu do Opštine pridružila nam se Seka Sablić. Ona i Dragan su bili dobri prijatelji, družili su se još na FDU, gde su bili klasići - rekla je Milena jednom prilikom.

Milena Dravić, Dragan Nikolić
foto: Fonet

- Posle smo se vratili u Opservatoriju na Zvezdari i nastavili snimanje kao da se ništa nije dogodilo - opisala je Milena taj dan.

Njihovo venčanje je bilo spontano, bez pompe,venčanice, a njihov brak trajao 45 godine sve do smrti Dragana Nikolića 2016. godine.

Veoma retko su pričali jedno o drugom, ali su uvek isticali da su jedno drugome najveća podrška i najstroži kritičar.

Kako je Milena Dravić jednom ispričala, njihova ljubav je bila i ostala mnogo više od onoga što je napisana o njima i uvek je bila ponosna na ono što su imali.

Kako je glumac isticao, za dobar odnos su potrebni razumevanje i tolerancija.

- Uvek moraju da postoje tolerancija i razumevanje, pa onda sve ostalo. Za brak koji traje duže od 30 godina, može da se nađe više razloga da se on prekine, nego da opstane. Smatram da je najlakše nešto preseći i završiti, mnogo je teže boriti se. Ponekad i mala svađa može da osveži dan. Ponekad je potrebno biti i ljubomoran jer je i to jedan od pokazatelja ljubavi, samo što ja nisam to pokazivao. Što se nekih svađa tiče, Milena je uvek bila glasnija, ali je i brže praštala - rekao je glumac svojevremeno za štampano izdanje časopisa Story.

Milena Dravić i Dragan Nikolić
foto: Printscreen Jutjub/Klavijaturaž

Milena i Dragan nisu imali dece, ali to je bio "veliki nedostatak, ali ne i mana".

- Biti roditelj je jedno iskustvo i nešto što je potrebno svakom živom biću zbog nastanka vrste. Smatram da je to što nemamo decu veliki nedostatak, ne mana, ali jednostavno je tako. To nam daje šansu da svu decu gledamo kao svoju. Mi imamo našu malu nećaku Ivu. Ona nam je nadoknadila sve ono što mi nismo imali i oko nje se okreće ceo naš svet- govorio je Gaga.

I za kraj ove predivne ljubavne priče, ovo je bilo Draganove možda i najromantičnije obrazloženje zašto je voleo Milenu.

- A ona jednim pogledom uspe da mi pomeri svet i jednim osmehom popravi dan. I onda me pitaju zašto je volim - izjavio je svojevremno pokojni glumac.

Zafir Hadžimanov i Bisera Veletanlić

Sve je počelo 60-ih godina prošlog veka, a Zafir i Senka često su zajedno nastupali i sarađivali. Čuvena je njihova interpretacija songa iz "Kabarea".

– U Gruziji, u Tbilisiju, Senka i ja smo se zavoleli. Na Brdu slobode iznad grada prvi put smo se poljubili. Bila je prelepa i pevala je kao san. Upravo se razvela od pevača Tihomira Petrovića. Tiha i ja smo ostali drugari do kraja njegovog života. Često smo sedeli u Kamenoj sali u Radio Beogradu, pijuckali i pričali o svemu. Slagali smo se u mnogim društvenim diskusijama. Moji su, moram da priznam, malo bili iznenađeni. Mislili su da sam omiljen kod ženskog roda i da ću da završim s nekom mlađom, da budem "džek". Već su mi ugovorili i brak sa jednom vrlo popularnom budućom pevačicom. Ali ja kad nešto odlučim... – ispričao je.

Zafir Hadžimanov bio je veoma popularan među devojkama pre nego što je zavoleo Senku.

– Bilo je ljubavi i pre Senke, naravno. Bio sam razvijen, dizao tegove, a kad skočim "lastu" na moru, bar pet devojčica pošizi za Džefijem, kako su me zvali. Zabavljao sam se sa jednom prelepom bogatašicom iz Slovenije, pa sa Italijankom čiji je otac bio direktor najveće italijanske banke i koji mi je u svojoj ogromnoj vili u Torinu dao garsonjeru. Živeo sam kao grof – iskren je bio muzičar.

Međutim, kada govorimo o pravoj ljubavi – ona se u njemu rodila samo jednom.

– Ali ogromnu ljubav osetio sam samo prema svojoj ženi – govorio je Zafir.

Kruna te sreće je njihov sin Vasil, koji je došao na svet dok je Zafir bio u vojsci.

– Bio sam u vojsci kada se Senka porađala u Pančevu. Nisam imao ni dozvolu. Ali seo sam u auto i bez dozvole stigao u Pančevo. Prvi sam video Vasila. Pogledao me je, coknuo i zaspao. A ja srećan ko čopor kučića! Senka je bila lepa kao upisana, jer je rodila carskim rezom. Nasmejana, srećna. Mislim da sam je tada video tako srećnu i drugi put kada smo na ultrazvuku videli sliku naše unuke Marte – prisetio se umetnik u jednom intervjuu.

On je nakon što je dobio sina, napisao pesmu "Žito moje".

Hadžimanov je, inače, uvek bio beskrajno ponosan na sina, koji je postigao ogromne uspehe veoma mlad.

– Presrećan sam i što se nit muzikalnosti prenosi kroz generacije moje porodice. Velika je radost kada imaš sina koga proglase najboljim džez pijanistom na svetu, a onda dođe unuka koja sa 17 godina samostalno ode u Pozorište na Terazijama i pobedi njih 50 na audiciji za ulogu u predstavi "Fantom iz opere" – bio je zadovoljan muzičar.

Hadžimanov je žalio što Senka nije više nastupala i što je prerano izašla iz muzičkih voda, a kada je poželela da nastavi imala je zdravstvene probleme, ispričao je. Ipak, oni su, uz veliku ljubav i podršku, bili spremni za sve što život i godine nose, sve dok su zajedno.

– Sva sreća pa je naša ljubav – prva dok smo bili ljubavnici i mladi bračni par, a onda i druga, kada se Vasil rodio – toliko jaka da pobeđuje sve nedaće koje donose ove dalje ture zajedničkog života – zaključio je u jednom intervjuu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs