Sergej i Isidora imali su najtragičniju ljubavnu priču: Kad su se zavoleli njoj je bilo 44 godine, a njemu 25

Ljubavna priča Sergeja Jesenjina i Isidore završila se tragično.

Ljubav
Sergej i Isidora imali su najtragičniju ljubavnu priču: Kad su se zavoleli njoj je bilo 44 godine, a njemu 25
Foto: Profimedia

Isidora Dankan i Sergej Jesenjin imali su kratku, intenzivnu i veoma neobičnu vezu koja je započela u jesen 1921. u umetničkom ateljeu njihovog zajedničkog prijatelja, slikara Alekseja Jakovljeva. Poznata plesačica bila je očarana mladim pesnikom, a iako nisu govorili isti jezik, njih dvoje su završili u aferi koja je ljude zaintrigirala i do danas.

Isidora Dankan je rođena u San Francisku i počela je da pleše kao mlada. Odbacila je rigidnost standardizovanih plesova korišćenjem prirodnih ritmova i pokreta koji dovode do stvaranja nove forme slobodnog plesa, veoma ekstravagantne i moderne za to vreme, pod uticajem filozofije Fridriha Ničea.

Iako je u Evropi važila za slavnu ličnost, Isadora se umorila od evropske buržoazije. Srećom, Vladimir Lenjin je bio obožavatelj njenog umetničkog izraza i pozvao ju je da dođe u Moskvu da otvori školu plesa. Upustila se u avanturu iako je jedva znala ruski.

Sergej Jesenjin, Isidora Dankan
foto: Profimedia

Isidora je tada imala 44 godine, ali je to nije sprečilo da zavede 25-godišnjeg pesnika kojeg je našla u studiju prijatelja.

Sergej Jesenjin je imao skromno seosko poreklo, ali iako je rođen u seljačkoj porodici, uspeo je da se preseli u grad i objavi poeziju koja će uskoro postaviti temelje pokreta pod nazivom imaginizam. Nakon što su objavljene njegove prve dve knjige poezije, pune redova punim blistavih slika, ali poznatih i jednostavnih, Jesenjin je i sam postao slavna ličnost.

Jesenjinova privlačnost i romantična ličnost činili su ga često zaljubljenim u ljubav, tako da nije bilo iznenađenje što se upustio u romansu sa Isidorom, 18 godina starijom od njega. U početku je Sergej Jesenjin podržavao boljševike, ali se ubrzo razočarao i počeo da kritikuje vladu u svojoj poeziji, izražavajući želju da ode.

Sergej Jesenjin
foto: Wikipedia

Sovjetska vlada je podržala njegovu odluku da napusti Rusiju, pa nakon što su se venčali maja 1922. Jesenjin je pratio svoju suprugu na jednogodišnjoj turneji po Evropi i Sjedinjenim Državama. Iako dvoje ljubavnika nisu mogli da se razumeju zbog velike jezičke barijere, delili su slične ideale o revitalizaciji umetnosti.

U manifestu svog književnog pokreta, imaginizma, Jesenjin je napisao: "Reči su se potrošile, kao stari novčići; izgubili su iskonsku pesničku snagu. Ne možemo stvarati nove reči. Neologizam i transsmisleni jezik su besmislice. Ali pronašli smo sredstvo da oživimo mrtve reči, izražavajući ih u blistavim poetskim slikama. To je ono što smo mi imaginisti stvorili. Mi smo pronalazači novog."

Iako je koncept Isidorinog slobodnog plesa rezonirao sa Jesenjinovom vizijom poezije, njihova zajednička umetnička vizija nije bila dovoljna da njihova ljubav raste. Njihov brak bio je prepun beskrajnih skandala, razbijenih hotelskih soba, alkohola i krajnjih nesporazuma, što nije ništa iznenađujuće s obzirom na to da nisu mogli da razgovaraju. Jesenjin, zgodna dama, prekinuo je brak čim su se vratili u Rusiju, nastavljajući svoj novi način života pijanog huligana, kako je sebe često nazivao.

Sergej Jesenjin
foto: Wikipedia / Sergei_Yesenin

Ova fatalna veza bila je osobena baš kao i njihova smrt – prema legendi, Jesenjin je posekao zglob da bi svojom krvlju napisao oproštajnu pesmu "Do svidania"; sledećeg dana se obesio u hotelu Angletere, umro u 30. godini, 1925.

Popularno verovanje je da je samoubistvo iscenirano, a da su pesnika u stvari ubili sovjetski agenti za sprovođenje zakona koji su to učinili kao samoubistvo. Isidora je umrla u noći 14. septembra 1927. u Nici, u Francuskoj, nakon što se šal koji je imala oko vrata zapetljao oko točkova, izbacivši je iz otvorenog automobila, što je rezultiralo slomljenom vratom.

Ljubavna priča Isadore i Sergeja, baš kao i njihova tragična smrt, nastavlja da intrigira našu maštu i dan-danas.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs