KIM KARDAŠIJAN REKLAMIRA KOPIJU: Dobila tužbu KO VRATA od dizajnera, a njeni saradnici se sramno ograđuju od svega

Rijaliti zvezda se pohvalila da je njen kancelarijski nameštaj dizajnirao Džad, minimalistički umetnik, međutim njegova fondacija u tužbi koju su joj spremili, tvrdi drugačije

Celebrities
KIM KARDAŠIJAN REKLAMIRA KOPIJU: Dobila tužbu KO VRATA od dizajnera, a njeni saradnici se sramno ograđuju od svega
Foto: Profimedia

U video snimku u kojem Kim Kardašijan obilazi kancelarije svoje kompanije, ona ističe glam sobe, pozorište i kuhinju ovog prostranstva od 40.000 kvadratnih stopa, a ovaj prostor je preplavljen sa nekoliko ružičastih nijansi bež. Oskudno je namešten, u skladu sa onim što je Kardašijan opisala kao svoju ljubav prema smirujućem uticaju minimalističkog dizajna. Čak i sam nameštaj ima tendenciju da bude minimalistički šik.

„Ovi stolovi Donalda Džada su zaista neverovatni i potpuno se stapaju sa sedištima“, kaže Kardašijan, govoreći o umetniku koji je nadaleko slavljen zbog svog genijalnog pristupa dizajniranja nameštaja sa jednostavnim oblicima.

Osim što trpezarijski set nije potpisao poznati dizajner, prema neprofitnoj fondaciji koja predstavlja njegovo nasleđe, on je tužio starletu, optužujući je za lažne tvrdnje.

U tužbi je naveden i Klements Dizajn, za koji sudski dokumenti kažu da je proizveo stolove i stolice koji podsećaju na one koje je dizajnirao Džad. Fondacija optužuje kompaniju za kršenje žiga i autorskih prava.

„Potrošači će verovatno verovati da su Fondacija Džad i brend Donald Džad povezani ili povezani sa gospođom Kardašijan, ili na neki drugi način sponzorisani ili podržavaju gospođu Kardašijan“, navodi se u tužbi, podnetoj američkom Okružnom sudu za Centralni okrug Kalifornije. „Međuti Džad fondacija kategorički zabranjuje kupcima da koriste kupljeni nameštaj Donald Džad u marketinške i promotivne svrhe.”

Kardašijan je odbila da prokomentariše ove navode, ali je Klements Dizajn objavio saopštenje u kojem se navodi da postoje „očigledne ključne razlike“ između nameštaja i da se kompanija oseća „zaslepljenom“ tužbom jer su uloženi napori da se ovo pitanje reši prijateljskim putem. Dizajnerska kompanija je rekla da Fondacija Džad „nije bila voljna da se nagodi pod razumnim uslovima. Ove tvrdnje nemaju apsolutno nikakvu osnovu."

Spor je počeo 2022. godine, kada je Kardašijan objavila video na Jutjubu koji je od tada imao više od 3,6 miliona pregleda. Na delu snimka, ona zastaje u kuhinji svoje kancelarije u Kaliforniji, gde se nalaze stolovi i stolice koji kopiraju dva dizajna Džada: La Mansana sto 22 i stolicu 84. (Video je uklonjen nakon podnošenja tužbe.)

Džad nameštaj (sto košta 90.000 dolara i samo tri autentične kopije su prodate u poslednjih 15 godina) deo je načina na koji fondacija zarađuje, rekao je predstavnik fondacije. Stolice koštaju po 9.000 dolara. Prodato je više od 350 stolica, prema podacima fondacije, koja svaku markira i numeriše.

„Nameštaj je sastavni deo naše finansijske stabilnosti“, rekao je Rajner Džad, umetnikova ćerka i predsednik njegove fondacije, koji je dodao da prihod od dizajna čini skoro polovinu zarađenog prihoda organizacije.

Sto Kim Kardašijen
foto: Printscreen Youtube

Tri dana nakon što se video prvi put pojavio, Fondacija Džad kaže, kontaktirala je Kardašijan u vezi nameštaja. Portparolka je odgovorila na žalbu, prema tužbi, rekavši da im je „neverovatno žao zbog bilo kakvih neprijatnosti koje je ovo izazvalo fondaciji“ i ponudila da „ažuriraju naslov videa povlačenjem“.

Ali Džad fondacija je želela da se video izbriše, da se nameštaj „reciklira“ (tj. uništi) i da Kardašijan objavi javno saopštenje.

Na kraju su pregovori propali, a spor se vodi na sudu.

S druge strane, Klements Dizajn, sa sedištem u Zapadnom Holivudu koji je pomogao u dizajnu kancelarije Kardashian u Los Anđelesu, tvrdi se da se njegov nameštaj znatno razlikuje od umetnikovih kreacija.

„Jednostavno nije tačno da je Klements Dizajnn naručio imitaciju stolova Donalda Džada“, napisao je advokat Džon Ulin fondaciji, dodajući da su vrsta drveta i ukupne proporcije različite. "To su različiti stolovi sa različitim dizajnom."

U svom saopštenju od srede, Klement je rekao da kompanija veruje da je to pitanje već rešeno. „Prethodni advokat Fondacije Džad je priznao ove razlike i od tada se nismo čuli sa njima više od godinu dana“, navodi se u saopštenju.

Međutim, fondacija je ukazala na fakturu kompanije Klements Dizajn u kojoj je opisala nameštaj kao „u stilu Donalda Džada“ i uključila sliku autentičnog trpezarijskog seta u vlasništvu Džad Fondacije.

„Nije kvalitetan kao nameštaj Donalda Džada“, rekla je Megan Benigan, advokat koji zastupa fondaciju. „Ne želimo da budemo dovođeni u vezu sa Kim Kardašijan. Poštujemo ono što ona radi, ali ne želimo da budemo umešani u sve ovo."

Donald Džud
foto: printscreen Youtube

Pre nego što je umro 1994. godine, Džad je žestoko štitio autentičnost svojih kreacija. Godine 1990. kritikovao je Đuzepea Panzu, italijanskog kolekcionara umetnosti koji je napravio neke skulpture na osnovu crteža umetnika, ali bez njegovog direktnog učešća u nekim slučajevima. Nakon što je Muzej Solomona R. Gugenhajma nabavio dela, Džad je rekao da je kolekcionar pokvario svoje dizajne lošijim materijalima.

„Panzu nije briga“, napisao je. „Ono što mi je potrebno je preskupo. Shodno tome, Panza pravi makete, lažne."

(Panza je branio skulpture kao autentične i rekao da je Džad pristao na njegov plan. Gugenhajm, koji je koristio spor za proučavanje i diskusiju o parametrima autorstva, identifikuje skulpture na koje se Džad žalio kao sporne Džadove.)

Rainer Džad je povodom slučaja Kardašijan rekla da nije stvar u stolovima, „Mi samo radimo svoj posao da zaštitimo rad Donalda Džada“, rekla je ona. „Nema svaka umetnička fondacija vremena ili resursa da to uradi.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs