DOBIO JE 11 DECE SA RAZLIČITIM ŽENAMA DOK JE SVE VREME BIO U BRAKU SA JEDNOM: Ko su i šta rade naslednici BOBA MARLIJA

Rege ikonu Bob Marlija je njegova muzika nadživela i ostavila trajni pečat u istoriji, voljen je i dan danas širom planete, a bio je otac čak 11-oro dece!

Celebrities
11:39h
DOBIO JE 11 DECE SA RAZLIČITIM ŽENAMA DOK JE SVE VREME BIO U BRAKU SA JEDNOM: Ko su i šta rade naslednici BOBA MARLIJA
Foto: Bobby Bank / Newscom / Profimedia

Pokojni pevač je sa suprugom Ritom Marli dobio troje dece, Sedelu, Zigija i Stivena i usvojio njene ćerke Šeron i Stefani iz drugih veza. Bob je takođe imao drugu decu koju je dobio tokom svog braka sa Ritom, Robija, Rohana, Karen, Džulijana, Kaj-Mani i Demijana, koji svi imaju različite majke.

Rita tvrdi da je nikada nije zabrinjavalo Bobovo zabavljanje van njihovog braka. „Bob mi je pružao najviše ljubavi i zahvalna sam mu što mi je predao svoje nasleđe. Nikada se nisam mešala u njegove odnose sa drugim ženama. Uvek sam bila njegova posebna“, rekla je ona svojevremeno. Iako je i ona dobijala decu van braka sa Marlijem, on ih je sve prihvatio i usvojio. Njihova ljubavna priča svakako je bila jedinstvena.

Rita Marli
foto: LUCY NICHOLSON / AFP / Profimedia

Nakon smrti muzičara, 1981. u 36. godini, mnoga njegova deca su započela sopstvene muzičke karijere i nastavila da neguju njegovo nasleđe. Oni takođe razumeju uticaj koji je njihov pokojni otac imao na fanove širom sveta.

„Za neke od nas on je biti prijatelj, otac, brat. Za druge legenda, kralj, prorok. On je ustvari bio sve to, ali ne sve vreme. Ponekad je bio samo obična osoba koja se dobro zabavljala."Rekao je njegov sin Zigi u jednom intervjuu.

Uoči objavljivanja biografskog filma "Bob Marli: Jedna ljubav" u februaru ove godine, koji Zigi producirao, napisao je emotivno pismo svom pokojnom ocu.

"Moj osmeh ti odaje počast. Smejem se, i izgleda kao da je to tvoj smeh. Komadići tebe su deo mene", napisao je on. „Voleo bi da si stigao da budeš deda, Zigi je tata sedmoro dece. Ja vidim malo nečega od tebe u njima s vremena na vreme... Unuci dobijaju deo tebe kroz nas. Sve što mi radimo je povezano sa tobom."

Bob Marli
foto: Fototeca Gilardi / akg-images / Profimedia

Deca Boba Marlija su pomogla da on i njegova muzika šalje poruku i da živi u svim generacijama, čak i nakon toliko godina nakon njegove smrti. „Izabrali smo da slušamo svog oca. On nije kraj on je početak svega, nije savršen, ali je poseban čovek koji je napustio ovu zemlju sa 36 godina"

Sva deca kao i žena Bob Marlija nastavila su da šire njegovu kulturu i osnovali su mnoge fondacije u njegovo ime, na čelu su njegove produkcijske kuće, a neki su ušli i u modnu industriju. Pa se tako njegova ćerka Sedela udružila sa Pumom kako bi dizajnirala atletske uniforme Jamajke za Olimpijske igre 2012. uključujući odlikovanog sprintera Juseina Bolta. Takođe su otvorili i "Marli Resort & Spa" u Nasau na Bahamima.

Jusen Bolt i ćerka Bob Marlija
foto: ANDREW COWIE / AFP / Profimedia

Možda najpoznatiji Marli posle Boba, David Nesta "Zigi" Marli, sin je Boba i Rite rođen 1968. godine.

Zigi je počeo da se bavi muzikom kao veoma mlad, a učestvovao je na snimanju Boba Marlija i Vejlerovih kada je imao samo 10 godina. Osnovao je Zigi Marli and the Melodi Makers 1979. sa braćom i sestrama Šeron, Sedelom i Stivenom, objavljujući pesmu "Children Plaing in the Streets" iste godine. Bob je napisao ovu pesmu pre svoje smrti, a oni su donirali sav prihod od pesme Ujedinjenim nacijama tokom Međunarodne godine deteta.

Rege umetnik imao je samo 12 godina kada je Bob umro 1981. godine, ali je 2024. rekao da nikada nije zaboravio poslednje reči svog oca. „Na svom putu gore, uzmi me gore. Na putu dole, nemoj me izneveriti", preneo je njegove reči Zigi.

Uz inspiraciju koju je dobio od svog oca, Melodi Makers ozbiljno krenuli da se bave muzikom kao grupa 1984. godine, tri godine nakon Bobove smrti, i nastupali su širom Jamajke. Grupa je bila veoma uspešna i osvojili su 3 Gremi nagrade od 8 nominacija pre nego što se raspala 2002. godine.

Zigi Marli
foto: Trent Warner / Shutterstock Editorial / Profimedia

Zigi je nastavio da se bavi muzikom, izdavši svoj debi solo album Dragonfli 2003. godine i osvojio svoj četvrti Gremi 2006. za Love Is My Religion. Godine 2010. Zigi je osvojio Gremi za najbolji muzički album za decu za "Famili Time", na kojem su bili neki od njegovih braće i sestara, kao i njegova mama Rita, Džek Džonson, Vili Nelson i Pol Sajmon. On je ukupno osvojio 8 Gremija od 15 nominacija.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs