MOGLA JE DA DIGNE U ZVEZDE, ALI I DA ZAKOPA, ČEKALA ME 3 GODINE, PA OTERALA! Ovu stranu Marine Tucaković niko nije znao

Strana Marine Tucaković koju niko nije upoznao pokazuje kakav je, zapravo, umetnik bila.

Celebrities
00:47h Autor:
MOGLA JE DA DIGNE U ZVEZDE, ALI I DA ZAKOPA, ČEKALA ME 3 GODINE, PA OTERALA! Ovu stranu Marine Tucaković niko nije znao
Strana Marine Tucaković koju niko nije upoznao, Foto: ATA Images / Antonio Ahel

Kompozitor Goran Ratković Rale stvorio je brojne hitove bez kojih ne može da se zamisli nijedno slavlje. Radio je za skoro sve naše velike zvezde, ali ističe da je saradanja sa Marinom Tucaković bila nešto posebno i nesvakidašnje. Vođa nekadašnjeg beogradskog benda "Metro" priznaje da nikada nije umeo sa novcem, ali da mu je muzika omogućila lep i zanimljiv život.

Neki od njegovih velikih hitova su: "Zmaj", "Lopov", "Imali smo, nismo znali", "April", "Moj živote", "Ne smem da se zaljubim u tebe", "Samo", "Europa", "Za moje dobro", "Da li si me voljela ili nisi", "Ala, ala", "Pola vino, pola voda", "Mercedes", "Luda za tobom", "Pomračenje sunca", "Kao brodovi", "Tražim način da prebolim", "Luda mala", "Gde li te život od mene krije", "Lažov notorni" i drugi.

Goran Ratković Rale
foto: Printscreen Youtube - Grand Magazin Tv Grand

Spletom životnih okolnosti put ga je odveo do Marine Tucaković.

- Tekstopisac s kojim sam tad radio najviše bio je Steva Simeunović. Jednog dana zove me Srki Boj i kaže: "Ralence, nešto bih te pitao. Bili su mi Darko i Stoja da radimo album". Ja kažem: "Pa radi bre, što da ne". Ja u poslu nemam repove, svaki posao radim kao da je poslednji. I tad čujem od Srkija da Stoji pesme radi Steva, a on u tom trenutku sa mnom pije kafu. Pitam ja Stevu: "Je li bre, ti radiš Stoji pesme?", a on odgovora: "Baš sam sad hteo da ti kažem". Ispada da sam ja taj koji je loš, a Steva dobar. Kažem mu: "Od danas s tobom više ne radim zato što nisi lojalan". Tako smo završili. Zovem Popovića i pitam ga dal poznaje Marinu Tucaković. Posle pet minuta me zove, daje mi njen broj i kaže da je zovem odmah - otkrio je Rale u ekskluzivnom intervjuu za "Kurir".

Iznenadio se kada mu je Marina rekla da ga je čekala godinama.

"Pa gde si ti, tri godine ja tebe čekam" (smeh). Odmah smo se skontali. Ona je bila umetnik, i ja sam u neku ruku, ali mnogo manje od nje. Mi smo svi na neku ruku zanatlije, a ona je bila baš, baš umetnik. Mogla je da te podigne u zvezde, ali i da te zakopa kao niko. Prva pesma koju smo uradili bila je "Lopov" za Indiru i Alena. Mene žena tada izbacila iz kuće, spavao sam kod Srđana Mobi Dika koji mi je kum. I Srđan me pita je li Marina napisala tekst i kakav je. A ja ne mogu da se naviknem na taj način razmišljanja kakav je imala Marina. Nije mi se dopalo. Odsviram ja pesmu Srđanu, a on me pita šta mi smeta u pesmi. Ja rekoh: "Ma šta znači ovo kao sudbina starog lopova?".

Marina Tucaković
foto: ATA Images

Ali, ipak, je ostao taj stih.

- Zovem Marinu, kažem joj: "Ma daj bre menjaj ovo. Kakav stari lopov, ne zaj******". A ona odgovara: "Ma to je super. Videćeš ti, ali dobro promeniću ako hoćeš". Sutradan Srđan skuvao kafu, donosi mi i kaže: "Ajde odsviraj onog starog lopova još jednom da čujem". Ja uzmem gitaru i razmišljam... Čekaj bre od celog teksta on zapamtio tog starog lopova, a ja hoću to da promenim. Zovem Marinu i kažem: "Ne menjaj ništa", a ona meni: "Ma videćeš ti budalo jedna, to je fenomenalno" (smeh). U tom periodu bile su Stoja, Jana, Sanja Maletić, Lepa Brena, Suzana Jovanović.

Rad sa pevačicom Indirom Radić obeležio je veliki deo njegove karijere. Upravo ona ga je izvadila iz najveće nevolje, ali uz važnu zakletvu.

- Jednom prilikom, dok sam još radio "Lopova", Indira je sedela kod mene, a stalno dolaze neki ljudi kojima ja dajem pare. Ona me pita: "Jesi ti humanitarna organizacija, non stop pare daješ nekome"? Ja kažem: "Ne, ne, dužan sam". Ona šokirano gleda u mene i kaže: "Ti dužan, a zarađuješ milione"? Onda sam joj objasnio da je ne znam s parama, nikad nisam imao osećaj za lovu i tako sam i živeo. I ona meni kaže: "Da se dogovorimo nešto. Ajde ti stavi na papir koliko si dužan, ja ću ti doneti pare da ih vratiš ljudima, a ti da prestaneš da radiš muziku za druge, nego samo za mene i da mi budeš menadžer". Rekoh: "Znaš šta, nema šanse da prestanem da se bavim muzikom, to je moj život". A ona kaže: "Razmisli" i ode.

Indira Radić
foto: printscreen/instagram/indiraradicofficial

Nije želeo da pristane na to.

- Ne odmah. Znam da sam bio dužan 17 hiljada maraka, nešto na kamatu. Trebalo je neko da mi donese pare, ali mi se ne javlja na telefon tog dana. Ja zovem tog lika kamataša i kažem mu: "Ovaj mi se ne javlja, biće problem za danas. Čujemo se sutra". A on meni: "Vidi, brate, ako ne bude love, da znaš da si u problemu". Počinje da mi preti. Rekoh mu: "Alo, jel ti znaš s kim pričaš", a on se pravda da to nisu njegove pare već nekog tamo petog. Uvek je tako kod tih kamatara, para nikad nisu njegove. I tad ja uzmem da stavim na papir da vidim koliko sam dužan. Ukupno 250.000 maraka duga - priča kompozitor i dodaje:

- Predveče je bilo, zovem Indiru i dam joj papir. Ona skoči: "Jesi ti normalan bre, pa šta ti radiš s parama?!". A pre toga meni je Popović bio kao banka. Svaki dan meni treba nešto, dal 500 ili 20.000, on meni daje. Ja njemu to odrađujem, kako završavam jedan posao, on otpisuje dug. Jednog dana dođe i kaže: "Znaš li ti koliko si mu dužan"? Kažem mu da nemam pojma, on odgovara "68.000 maraka". Ja nisam video problem u tome i to mu kažem, a on meni: "Pa dokle ti misliš tako da živiš? Ja s tobom više ne mogu da izađem na kraj, ti svaki dan tražiš neke pare. Od danas, ništa mi ne duguješ, ali nemoj više nijednu marku da si mi potražio" i pocepa onaj papir. Auu, ja očajan, molim ga: "Pa nemoj, ja ne znam s parama, ceo život tako živim", ali ne vredi. Neće da čuje, ode.

Priznaje da je novac rasipao na sve strane.

- Na šta sve nisam trošio. Imao sam u blizini jedan restoran i kafić, samo mesečno za to sam davao po 10.000 maraka, za račune. Jeo je i pio ko je stigao, a ja plaćao. Ujutru me zove Indira i kaže: "U pola sedam zovi sve ljude kojima duguješ da dođu. Doneću ti pare da platiš ljudima. Hoću da gledam kako im daješ, a onda da zoveš Sašu Popovića i da mu kažeš da više ne radiš muziku za njega". Tako je i bilo. Vratim pare svima, zovem Popovića i kažem mu da je Indira otkupila moje dugove i da se više neću baviti muzikom za druge pevače osime nje. A on kaže: "Ma važi". Ne veruje čovek. Posle je shvatio da je to ozbiljno i sve je dao od sebe da to promeni, ali ja kad nešto obećam to je to. Jedno dobro vreme nismo govorili Sale i ja, samo zbog toga. Sa Indirom sam deset godina radio kao menadžer. Znači u vreme kad smo radili album "Lopov" ona je otkupila moje dugove i ja sam od tada radio samo sa njom. Doduše, pisao sam i za druge nešto malo, na primer Tanji Savić, Seju Kalaču, Mini Kostić i mislim da je to sve. A ne, vratila mi se Stoja 2005. (smeh). Tad sam joj uradio album "Metak" gde je bila pesma "Nešto mi govori".

Razotkrio je i urbanu legendu o čuvenom hitu "Zmaj". Godinama se priča da je tekst te pesme na pisala devojka koja je bila na samrti i da ju je posvetila svom dečku.

- Ma znam za tu priču. Ne znam dal da rušim sve to (smeh). Marina je pisala tekst, sećam se kad sam otišao kod nje, pita me: "Šta ćeš da piješ?". Ja se odvalio od alkohola, kad ona meni čita tekst koji je genijalan, ali kad sam čuo stih "budi uvek kao zmaj", skočim i kažem: "Ženo, jesi ti bre normalna, kakvi zmajevi". Ona mrtva hladna kaže: "Pa to ti je najbolje u pesmu, ali promeniću". A Indira traži da joj Marina ponovi stih i viče kako je do odlično, pa onda viče na mene da nisam normalan. I stvarno, posle se ceo album zvao "Zmaj".

Marina Tucaković
foto: Luka Šarac

Divio se Marininoj umetnosti, iako je često imao zanimljive rakcije na njene stihove.

- Recimo, za pesmu "Moj živote dal si živ" napisala je potpuno drugi tekst koji je posle otpevala jedna druga muzička zvezda, jer sam ja odbio. Posle nekog vremena me zove da dođem i ona mi čita tekst. Kad je rekla "moj živote dal si živ", ja skočim i glavom udarim u vrata njenog toaleta i napravim rupu! (smeh). Rekoh, kupiću ti vrata, daj tekst. A ona kaže "e ku***, nema tekst, ali će biti". Ja mislio ona se zeza, kad stvarno nije imala ništa osim strofe i prvog stiha refrena. I kad smo snimali ostala samo ta pesma, poslednje veče, sutra treba da se miksuje. Zovem je i kažem: "Daj Maki, večeras mora da snimimo" i posle 15 minuta zove i kaže: "Piši". Ja zapišem, kažem: "Pevaj Indira, sad nemamo kud". Taj album je bio ludilo - ispričao je Rale.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs