OTAC JE SILOVAO PA TERAO NA GNUSNE STVARI: Muž je naterao da spava s drugim muškarcima, od 5 brakova nijedan nije valjao

Glumica koja je imala 5 brakova i koju je otac silovao, imala je sudbinu koju niko ne bi poželeo.

Celebrities
Autor:
OTAC JE SILOVAO PA TERAO NA GNUSNE STVARI: Muž je naterao da spava s drugim muškarcima, od 5 brakova nijedan nije valjao
Foto: Profimedia

Margarita Karmen Kansino je rođena u Bruklinu 17. oktobra 1918. Svet će je obožavati kao seks simbol Ritu Hejvort.

Veličanstvena plesačica i zabavljač, Hejvort je palila tokom nastupa. "Naučila je korake brže od bilo koga koga sam ikada poznavao", rekao je njen kolega Fred Aster.

"Pokazao bih joj rutinu pre ručka. Vratila bi se odmah posle ručka i sve dovela do savršenstva. Očigledno je to shvatila u svom umu dok je jela." Ipak, kada bi posao bio obavljen, sećao se kolega Džejms Kegni, ona bi se jednostavno "vratila u svoju stolicu i sedela tamo i ne bi komunicirala" – što je mogući pokazatelj traume koja je ležala ispod njene blistave ličnosti.

Rita Hejvort
foto: Profimedia

Ali Hejvort nije mogla da pobegne od svoje prošlosti ili problema, iako jeste. "Vidite šta je bila", rekao je drugi suprug Orson Vels za Liming. "Ceo njen život je bio bol."

Trauma iz detinjstva

Godine 1927., kad je imala jedva devet godina, njen otac Eduardo Kansino, preselio se s porodicom iz Bruklina u Kaliforniju. Bila je to godina kad se snimio prvi zvučni film, a Eduardo nikad nije naučio dobro da govori engleski. Shvatio je da tu neće biti za njega budućnosti, iako je njegov ples neizmerno cenio Fred Aster.

Rita Hejvort
foto: Profimedia

Kansina je uhvatila panika da će ostati bez posla, a je počeo sa sobom voditi svoju ćerku Margaritu, odnosno Karmen - kako joj je tad nadenuo umetničko ime. Umesto da ju šalje u školu, devojčicu je počeo napadno da šminka, ofarbao joj je kosu u crno i odevao u izazovne haljine, kako bi izgledala starija, pa ju vodio u Tihuanu u kazina gde bi cele noći nastupali.

Ali, niko nije znao da je Eduardo Kansino zapravo nastrani pedofil koji je svoju vlastitu ćerku počeo da predstavlja kao svoju suprugu. I ne samo to. Osim što ju je, kad nije bila poslušna, brutalno tukao, on je počeo i da je siluje.

Rita Hejvort
foto: Profimedia

– Eduardo ju je silovao popodne, a noću plesao s njom – napisala je biografkinja Barbara Liming u knjizi o životu slavne glumice, a izvor za ovu tvrdnju bio joj je Ritin drugi suprug Orson Vels.

Nastupe u kazinima iskoristio je za poznanstva s filmskim producentima iz Holivuda da bi je gurnuo u filmsku industriju. Prvu ulogu plesačice dobila je kad joj je bilo samo osam godina. Čim su ju videli kako pleše, uloge su se počele redati jedna za drugom, pa je 1935. zaigrala u čak sedam filmova.

Čini se da je Rita već od samog dertinjstva stekla loše iskustvo s muškarcima koje se kasnije nastavilo. Naime, svaki njen brak bio je gori od prethodnog, a birala je pretežno nasilne muškarce.

Rita Hejvort
foto: Profimedia

Prvi muž je terao da spava s drugim muškarcima

Kada je imala 18 godina, dobila je priliku za bekstvo od zlostavljanja: upoznala je biznismena Edvarda Džadsona, više od duplo starijeg od nje, koji je tada imao 41 godinu. On je prepoznao Ritin talenat, pa ju je odveo u Las Vegas, a ona je verovala da ovaj poslovni čovek želi da joj pomogne i uskoro se udala za njega.

Ipak, to nije bio ni srećan ni spokojan brak koji bi joj doneo mir za kojim je čeznula. Džadson, koji je bio Ritin menadžer, primoravao ju je da ima odnose sa uticajnim ljudima, tvrdeći da će to koristiti njenoj karijeri.

Postala je sklona aferama

Godine1942. razvela se od Džadsona, a već sledeće godine udala se za Orsona Velsa, s kojim je u braku provela četiri godine. Kako je čuveni glumac i režiser pričao, Rita je samo na filmu bila žena puna samopouzdanja, dok je privatno bila duboko nesigurna.

Rita Hejvort i Orson Vels
foto: Profimedia

Nije to verovatno bila bez razloga: na kraju krajeva, varao ju je na svakom koraku, a potom se žalio da ima "eksplozivnu narav" jer kada se razbesni umela je da baca sve po kući. Međutim, Vels je tvrdio da se nikada nije ljutila direktno na njega, već uglavnom na svoje roditelje.

Rita Hejvort, Orson Vels
foto: Profimedia

I ona je ljubav i utehu potražila van braka, pa je imala brojne afere, a Velsa je varala sa čuvenim industrijalcem Hauardom Hjuzom. Tada je i zatrudnela, zbog čega je otišla u Evropu kako bi abortirala.

Ni kasniji brakovi Rite Hejvort nisu bili srećni

Dve godine nakon rastanka od Orsona Velsa, upoznala je princa Alija Kana na Kanskom festivalu, a ubrzo su se venčali iako je još uvek formalno bila udata za čuvenog filmadžiju. Deo javnosti obožavao ju je i nazivao "prvom princezom Holivuda", dok ju je deo osuđivao jer je pronašla novog muža.

Rita Hejvort
foto: Profimedia

Krajem 1949. princ Ali Kan i Rita Hejvort dobili su ćerku Jasmin Agu Kan, a zbog svog novog muža glumica je živela na Starom kontinentu. Nije joj se, međutim, dopadao život Evropljana, a posebno se mučila jer nije uspevala da savlada francuski.

1 / 10 Foto: Profimedia

Početkom 80-ih, kad je imala 62, dijagnostikovana joj je Alchajmerova bolest. Njena voljena ćerka Jasmin postala je njena starateljka i brinula se s puno ljubavi za Ritu sve do njene smrti 1987. godine.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs