KAD SU KIDNAPOVALI SINA ČUVENOG PEVAČA, NA VAŽNU STVAR NISU RAČUNALI: Ceo svet se smejao ovoj neverovatnoj otmici

Otmica sina čuvenog pevača Frenka Sinatre izazvala je neverovatnu pompu, budući da se sve pretvorilo u komediju.

Celebrities
Autor:
KAD SU KIDNAPOVALI SINA ČUVENOG PEVAČA, NA VAŽNU STVAR NISU RAČUNALI: Ceo svet se smejao ovoj neverovatnoj otmici
Foto: Profimedia

Frenk Sinatra Mlađi je držan kao talac nešto više od dva dana pre nego što su kidnaperi postali uznemireni i oslobodili ga i pre nego što su dobili otkup. Naime, 1963. godine, samo dve nedelje nakon što je predsednik Džon Kenedi ubijen, još jedna američka ikona bi se našla usred tragedije — iako ona sa nešto srećnijim krajem.

8. decembra 1963. kidnapovan je 19-godišnji Frenk Sinatra mlađi, sin plavookog pevača Frenka Sinatre i poznat kao Junior.

Na papiru, plan je bio dobro osmišljen.

Trojica mladića, Beri Kinan, Džo Amsler i Džon Irvin, bivši drugovi Juniorove starije sestre, dogovorili su se da kidnapuju sina slavnog pevača i drže ga kao taoca radi otkupnine. Momci su pratili Juniorovu karijeru u nastajanju, prateći stope njegovog oca, i mislili su da će Frenk Senior platiti pozamašnu sumu za siguran povratak svog talentovanog sina.

Kasnije su priznali da su razmišljali o otmici sina Boba Houpa, ali su se odlučili protiv toga jer bi to "bilo neameričko". Na kraju, Junior je izgledao kao bolja varijenta, jer s obzirom na istoriju Franka Seniora, "ne bi bilo moralno pogrešno" naterati ga da pati nekoliko sati.

Frenk Sinatra
foto: Profimedia

Međutim, u izvršenju, plan je krenuo po zlu.

Prvo, tokom otmice, pustili su jednog svedoka otmice na slobodu. Frenk Sinatra mlađi je odseo u Harrah's Club Lodge na jezeru Tahoe i sedeo je u svojoj svlačionici sa prijateljem u vreme njegove otmice. Kinan i Amsler su izvršili početnu otmicu i vezali Juniorovog prijatelja lepljivom medicinskom trakom, povezujući mu i oči pre nego što su Juniora odveli u njihov auto.

Za nekoliko minuta Juniorov prijatelj se oslobodio i obavestio vlasti da je njegov prijatelj kidnapovan. S obzirom da je Junior bio sin čoveka visokog profila, FBI je skoro odmah rešio slučaj. Nakon što su dobili opis automobila, postavili su blokade na putevima koji vode iz jezera Tahoe, ali su na kraju promašili kidnapere.

Otmičari su sledeću ludost napravili tražeći otkup. Uprkos činjenici da je Frank Senior ponudio nagradu od milion dolara za siguran povratak svog sina, Irvin, koji je bio zadužen za organizovanje otkupa, tražio je samo 240.000 dolara.

Verujući, tačno, da otmičari očigledno nisu iskusni profesionalci, policija je savetovala porodicu Sinatra da ispoštuje zahtev za otkupninom i plati 240.000 dolara, jer će ih to verovatno dovesti do krivaca. FBI je fotografisao novac pre nego što ga je bacio na određeno mesto, benzinsku pumpu Tekaco u Sepulvedi u Kaliforniji.

Treći, i verovatno najsmešniji pogrešan korak koji su kidnaperi napravila, usledio je nakon zahteva za otkupninom. Iako su nameravali da Juniora drže kao taoca onoliko dugo koliko je bilo potrebno da dobiju novac za otkupninu, a možda i duže, Frenk Sinatra mlađi je pušten posle nešto više od dva dana.

Dok su Kinan i Amsler otišli ​​da pokupe novac od Teksaka, Irvin je postao nervozan. Umesto da čeka da se njegovi kohorti vrate sa novcem, jednostavno je pustio Juniora.

Frenka Sinatru mlađeg su pokupili nekoliko milja dalje u Bel Eru i odveli kući kod svoje majke Nensi. Irvin je tada prešao na svog brata, koji je pozvao FBI, koji je pronašao Kinana i Amslera samo nekoliko sati kasnije, još uvek u posedu celokupne otkupnine.

Sva trojica su kasnije osuđena za otmicu, uprkos brojnim teorijama zavere koje su tvrdile da su nevini. Neki teoretičari su tvrdili da je Frank Senior sam organizovao otmicu kao reklamni trik, dok su neki verovali da je to bilo stvarno i da ga je orkestrirala mafija, sa kojom je Sinatra imao višestruke dobro poznate veze.

Na kraju, FBI i sudovi su presudili da je kidnapovanje Frenka Sinatre mlađeg jednostavno bila loše izvedena ideja trojice nezadovoljnih kolega iz razreda, koji su tražili mesto u centru pažnje. Iako je slučaj mogao da se završi tragedijom, ubrzo je prerastao u medijsku pomamu i postao jedan od najzloglasnijih i najsmešnijih slučajeva otmice u istoriji.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs