FIJATOV NASLEDNIK ŽIVEO JE 200 NA SAT: Pijanog i drogiranog ga razvlačili po ulici, trošio lovu, a onda se sve OKRENULO

Skandalozni život Fijatovog naslednika Lapa Elkana nalik je filmu.

Celebrities
10:43h Autor:
FIJATOV NASLEDNIK ŽIVEO JE 200 NA SAT: Pijanog i drogiranog ga razvlačili po ulici, trošio lovu, a onda se sve OKRENULO
Skandalozni život naslednika Fijata, Foto: Profimedia

Porodica Anjeli poznata je u svetu biznisa, a upravo oni osnovali su čuvenu automobilsku kuću Fiat, a kasnije i automobilske kuće Alfa Romeo, Lančija, Ferari, Mazerati, Iveko, traktor Nju Holand, a donedavno i fabriku motocikala Pjađo (vespa).

Međutim, njihov uspeh uvek je bio u senci skandala i intriga, dok su njihovi životi ravni filmu. Nedavno smo pislai o skandaloznoim životu Đovanija Anjelija, za kojeg su svi verovali da mu niko ne može ništa.

Nakon Đanijeve smrti i brojnih previranja unutar porodice, imenovanja i smena, odlučeno je da će kompaniju voditi Džon Elkan, unuk Đanija Anjelija. Kao direktor marketinga imenovan je njegov mlađi brat Lapo.

Lapo Elkan
Lapo Elkanfoto: ROSS / Backgrid UK / Profimedia

Veliki biznismen Lapo Anjeli ukrao je svu pažnju i postao zvezda porodice Anjeli. Njegov stav uvek je odavao utisak bogatog naslednika. Uvek je bio doteran, nosi odela jarkih boja, a žene su sa velikim razlogom ludele za njim. Prema mišljenju mnogih žena, ima sve ono što jednom muškarcu treba.

Od asistenta do prvoklasnog biznismena

Pre nego što se zvanično zaposlio u Fiatu bio je asistent Henriju Kisindžeru, koji je bio najbolji prijatelj njegovog dede. Kada je nakon Đanijeve smrti pozvan da se vrati u Torino, nije se dvoumio. Porodični posao je nešto u čemu je oduvek želeo da učestvuje i ponovo učiniti Fiat vodećom kompanijom.

Emotivan, energičan i fokusiran, Lapo je u posao uletio svim srcem, želeći da modernizuje sliku Fiata i privuče nove generacije kupaca.

Lapo Elkan
Lapo Elkanfoto: Profimedia

Za razliku od ostalih glavešina u kompaniji razmišljao je progresivno i sa svojim timom ponudio sveže ideje koje nisu najbolje legle upravnom odboru.

U saradnji sa školskim prijateljem osmislio je liniju džempera na koje je stavio Fiatov logo iz 1920. Kako priliči stilskoj ikoni (Lapo je tada imao 26 godina), za lansiranje je odabrao prestižni Corso Como pa je 2003. godine organizovao događaj na kojem je sam promovisao Fiat džemper naravno u kombinaciji sa odelom njegovog dede Đanija.

Lapo Elkan
Lapo Elkanfoto: Profimedia

Sledeći njegov primer, svaki šminker u Italiji sledeće je godine hodao ulicama brendiran kao Fiatov prodajni predstavnik. Lapo se nije zaustavio samo na odeći već je radio na ekstenziji brenda kroz ostale proizvode i saradnje. Niko mu nije mogao poreći kreativnost.

Fiat je tih godina proživljavao veliku finansijsku krizu i predstavljanje proizvoda vezanih uz brend nije bilo dovoljno. Trebalo je osvežiti neke automobilske hitove i kreirati dovoljno atraktivnu kampanju koja će ih izdvojiti iz prezasićenog tržišta.

Lapo se odlučio za reinvenciju klasika - Fiat Punto i Fiat 500.

Javnost je ponovo počela da obraća pažnju na posrnulog italijanskog diva, mediji su hvalili svež pristup i inovaciju, a mlađa populacija se počela pitati od kada je Fiat postao kul brend?

Lapo Elkan
foto: Profimedia

Ljubavni poduhvati

Lapo je u to vreme bio u vezi s obećavajućom mladom nadom italijanske kinematografije, Marinom Stelom. Iako njegova majka nije odobravala vezu, ali ni njegov javan način života, ljubav je potrajala dve godine. Premda je svima bilo jasno da Lapo živi život punim plućima i ponaša se po sistemu "work hard, play hard" niko nije mogao naslutiti koliko je zaglibio.

Jednom prilikom je rekao: "Opsesivan sam po prirodi. I s tom opsesijom morate znati upravljati ako želite da vas odvede u dobrom smeru. Ako skrenete s puta povrediće vas".

Lapo Elkan
foto: Profimedia

Skandal za skandalom

e noći, 10. oktobra 2005. godine ispred bolnice u Torinu stajala je grupa fotografa. Hitna pomoć je dovela Lapa koji je bio na ivici smrti od predoziranja mešavinom kokaina i heroina.

Hitnu pomoć je nazvao 52-godišnji transseksualac, Patricia, kod koje je Lapo pronađen u stanu. Po priči 52-godišnje prostitutke, Lapo je u njen stan stigao oko ponoći i partijao do jutra s njom i dve kolegice. U jednom trenutku su shvatile da ga ne mogu probuditi i pozvale su hitnu pomoć.

Skandal koji je izbio, porodica Anjeli je teško mogla sanirati ili sprečiti. Svi italijanski i internacionalni mediji su isisali posljednju kap krvi iz ove priče, povezujući Lapove posete opskurnim kvartovima Torina satransseksualnim prostitutkama.

Kako to obično biva, u medije su se javljali svakojaki likovi tvrdeći da je Lapo od njih kupovao drogu ili spavao s njima. Na savršenu porodičnu sliku je bačena ljaga i činilo se da sve dobro što je napravio za Fiat više nije važno kao što je sramota koju je naneo familiji.

Italijanski mediji znaju biti nemilosrdni jednako kao oni u Velikoj Britaniji, a posebno prema povlašćenim klasama koje su u bliskoj vezi s korumpiranom italijanskom vladom na čelu s Berluskonijem.

Lapo je morao napustiti zemlju i otići u kliniku za odvikavanje od zavisnosti u Americi. Danas kaže da mu je to bilo najteži period u životu i da je srećan da je preživeo.

Afere i skandali ga skupo koštali

Navodno Elkan je došao na ideju da lažira sopstvenu otmicu pošto je u Njujorku potrošio sav novac na drogu i alkohol zajedno s 29-godišnjim žigolom. Američki mediji pišu da su Elkan i taj drugi muškarac dva dana neprestano konzumirali alkohol, marihuanu i kokain. Kada su ostali bez novca, Elkan je obavestio svoju rodbinu da ga je otela neka žena koja traži otkupninu od 10.000 dolara. Njegova porodica je obavestila policiju Njujorka da je Lapo otet i da neko traži otkup. Policajci su zatim namamili Elkana i njegovog intimnog prijatelja na mesto gde je bilo predviđeno da novac bude ostavljen. Uhapsili su ih čim su došli, i Elkan je zaradio pomenutu prekršajnu prijavu.

Ovo je tek poslednji u nizu Elkanovih skandala, danas 39-godišnjeg vlasnika kompanije za proizvodnju naočara za sunce. Na društvenim mrežama se redovno hvali luksuznim automobilima i egzotičnim putovanjima.

Lapo se 2020. godine napokon oženio i to 47-godišnjom Džoanom Lemos, ženom portuglaskog porekla, bivšom reli trkačicom.FIJA

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs