SRPKINJA KOJU SU OPTUŽIVALI DA JE BILA U INCESTUOZNOJ VEZI S MAJKOM: Udala se za homoseksualca i bila nesrećna u ljubavi

Milena Pavlović Barili bila je istaknuta srpska slikarka i žena koja nije imala sreće u ljubavi.

Celebrities
22:51h Autor:
SRPKINJA KOJU SU OPTUŽIVALI DA JE BILA U INCESTUOZNOJ VEZI S MAJKOM: Udala se za homoseksualca i bila nesrećna u ljubavi
Ko je bila Milena Pavlović Barili, Foto: Wikipedia / Milena_Pavlović-Barili

Milena Pavlović Barili bila je srpska slikarka, rođena u Požarevcu i jedna od najinteresantnijih ličnosti umetničke Evrope između dva rata. Međutim, nije uspela da radi u svojoj zemlji koju je mnogo volela. Živela je i stvarala u Parizu i Americi gde je ilustrovala i slavni modni časopis "Vog", a sve je to prekinula iznenadna smrt 6. marta 1945. od srčanog udara u 36. godini.

Jasno je izražavala ljubav prema svojoj domovini u pismima majci sa kojom je bila posebno bliska. Pisala je:

"Znaš mamo, na dnu moje duše ima jedan plamičak, kao kandilo koje se nikad ne gasi, uvek je živo i treperi, a to je moje srpsko poreklo. Svet je divan. Zemlje lepe, ljudi interesantni, ali ni jednu varoš ne volim kao što Beograd volim rano ujutro. I nigde mi nije nebo lepo kao noću iz naše požarevačke avlije. Ni u Španiji, ni u Italiji! Naše je najlepše!"

Posebna veza između majke i ćerke

U monografiji "Žene u srpskom slikarstvu" piše da je njena majka imala odlučujući uticaj na Milenino vaspitanje u detinjstvu, a mnogi tumače da je sliku koju danas imamo o Mileni u stvari stvorila njena majka, sa kojom je imala vrlo specifičan odnos. Tome svedoči i jedno od sačuvanih pisama koje je Milena uputila svojoj majci:

"Da znaš samo koliko mi je potrebno da me jednog dana razumeš i da mi kažeš: ‘Sine, je l’ si umorna, odmori se malo, jer si sve uradila što si umela i mogla.’ Čini mi se, kad bih jedanput u životu to od tebe čula više nikad ne bih imala nesanicu. Više nikad me zora ni sunce ne bi zatekli budnu i prenapregnutu od misli i briga i strahovanja u krevetu. I ne bih se uvek luda i kriva osećala. Ja drugima ne dozvoljavam da mi kažu ni da sam luda ni da grešim, jer znam i vidim da niko od njih ne bi mogao moju ravnotežu da izdrži. Ja sam ovde sasvim smrvljena. Znam kako nana kaže: ‘Iz ove se kože nema kud’, pa se i ja koprcam, pa ne umem ćud da promenim."

Milena Pavlović-Barili
foto: Wikipedia

Ona je sa majkom jedno vreme živela u Londonu, ali i u Parizu, a Parizom su čak kružile i priče kako je Milena u incestuoznoj vezi sa majkom, što je proširio i izmislio poznati slikar iz Šida, Sava Šumanović. On je kasnije sve to demantovao.

Nesrećna ljubav

Ceo život patila je i bila nesrećno zaljubljena u Kubanca Rodriga Gonzalesa, a kako ta ljubav nije imala nikakvu budućnosti, ona se krajem 1943. godine udala za dosta mlađeg muškarca. Godine 1944. dok su ona i njen muž Robert Goslen vraćali jahajući konje po klizavom putu, ona je pala i povredila kičmu, nakon čega je šest meseci ležala u gipsu. Bio je izuzetno pažljiv prema njoj, a navodno su Njujorkom kružile priče da je njen muž bio biseksualac.

Umrla je 1945. godine u svojoj 36. godini u Njujorku i prošlo je nekoliko decenija da bi u svojoj domovini bila napokon adekvatno vrednovana.

Njena smrt se pak tumačila na više načina. Jedni su tvrdili da je pad sa konja ipak bio uzrok, dok su drugi smatrali da je imala srčani udar. Kruže priče da je Milena Pavlović Barili bila čak i u službi špijuna, a da je za njenu smrt zadužena neka strana tajna služba, piše Zadovoljna.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs