NJEN JEDINI GREH BIO JE ŠTO SE UGOJILA I LJUBILA OŽENJENOG: Ostala je bez deteta, završila u ludnici pa jezivo skončala

Životna priča glumice koja je ostala bez deteta i završila u ludnici je neverovatna i puna je zapleta.

Vip priča
18:37h Autor:
NJEN JEDINI GREH BIO JE ŠTO SE UGOJILA I LJUBILA OŽENJENOG: Ostala je bez deteta, završila u ludnici pa jezivo skončala
Životna priča glumice koja je ostala bez deteta i završila u ludnici, Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Glumica Agnes Ers Henkel imala je život pun uspona, padova i tragedija, što je na kraju rezultiralo time da završi u ludnici. Rođena je 1891. godine u Ilinoisu, kao drugo dete Solona Avgusta Henkela i Eme Slek Rendlman.

Njen život već od samog detinjstva imao je čudne obrise. Naime, nakon očeve smrti, njena majka se ponovo udala za farmera Franklina "Frenka" Rendlemana 1895. godine.

Agens je nakon završetka osmog razreda napustila školu, te se sa porodicom preselila u Čikago. Imala je veliku želju da studira pravo, a jedno vreme je radila i kao knjigovođa.

Glumačku karijeru je započela 1914. godine kada ju je primetio direktor osoblja "Essanai Studios" i dobila je ulogu statiste, piše Glossy.

Nakon što se preselila na Menhetn sa svojom majkom da bi nastavila glumačku karijeru, Ers je primetila glumica Alis Džojs.

Džojs je primetila fizičku sličnost između nje i Anges što je na kraju dovelo do toga da je Ers dobila ulogu u filmu Ričard Smeli (1917), kao sestra lika koji je tumačila Alis Džojs. Ers je 1921. godine postala slavna kada je dobila ulogu ledi Dajane Mejo, britanske aristokratkinje, pored Rudolfa Valentina u "Šeiku". Ers je kasnije ponovila svoju ulogu ledi Dajane u nastavku „Sin šeika“ iz 1926. godine.

Film "Šeik" joj je otvorio vrata Holivuda pa su usledile mnoge druge glavne ulogu, između ostalog u "The Affairs of Anatol" (1921) sa Volas Ridom u glavnoj ulozi, "Zabranjeno voće" (1921) i "Deset zapovesti Sesila B. Demila" (1923).

Krah bogatstva i veliki obrt

Agnesina karijera je do 1923. godine počela da jenjava nakon završetka njene veze sa Džesijem Laskijem. Udala se za meksičkog diplomatu S. Manuela Ričija 1924. godine i imali su ćerku Mariju Riči.

Međutim, tri godine kasnije, par je odlučio da se razvede, a na sudu Agnes je tvrdila da ju je muž fizički zlostavljao i da ju je napustio. Njena karijera je počela još više da napreduje kada je osnivač Paramount Pictures Džesi Laski počeo da se interesuje za nju.

Laski joj je dao glavnu ulogu u drami Građanskog rata "Drži neprijatelja" (1920), a takođe je lobirao za njene uloge u nekoliko produkcija Sesila B. Demila.

Romansa sa Džesijem Laskijem i uloga koja joj je obeležila karijeru

Tokom ovog perioda, Ers se razvela od Frenklina Frenka Šukera, vojnog oficira za koga se udala tokom Prvog svetskog rata. Takođe je započela romansu sa Laskijem. Međutim, on je bio oženjen i nije želeo da ostavi suprugu.

Nakon što je njen ugovor sa Paramountom bio gotov, potpisala je ugovor za tri filma. Kada su odlučili da ne snimaju treći film, ona ih je tužila za 93.000 dolara.

Studio je tvrdio da se Agnes ugojila, što je predstavljalo kršenje njenog ugovora. Tužba je na kraju rešena van suda. Kasnije, 1960. godine je primljena u Holivudsku stazu slavnih za njen doprinos filmskoj industriji.

Usledile su teške godine za glumicu: izgubila je svoje bogatstvo i nekretnine u krahu na Volstritu 1929. godine, a iste godine se pojavila i u svojoj poslednjoj velikoj ulozi u "Aferi Donovan", sa Džekom Holtom u glavnoj ulozi.

Izgubila glavne uloge zbog gojaznosti

Da bi zaradila novac, napustila je glumu i igrala vodvilj. Vratila se glumi 1936. godine, međutim, nije mogla da dobije glavne uloge između ostalog jer je bila gojazna.

Iz glume se konačno povukla 1937. godine, a nakon penzionisanja je doživela i nervni slom, pa je smeštena u sanatorijum. Izgubila je i starateljstvo nad ćerkom 1939. godine - tačnije odrekla ga se. Umrla je od cerebralnog krvarenja 25. decembra 1940. u svom domu u Kaliforniji u 42. godini.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs