NEVEROVATNO!

BIO JE NAJVEĆI MILJENIK ŽENA, A ON JE LUDO VOLEO SAMO JEDNU ZBOG KOJE JE PREŠAO I U ISLAM: Do smrti je patio za njom

Neverovatna ljubavna priča Omara Šarifa koji je prešao u islam zbog žene ostavlja bez daha!

Celebrities
13:34h Autor:
BIO JE NAJVEĆI MILJENIK ŽENA, A ON JE LUDO VOLEO SAMO JEDNU ZBOG KOJE JE PREŠAO I U ISLAM: Do smrti je patio za njom
Neverovatna ljubavna priča Omara Šarifa koji je prešao u islam zbog žene, Foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Egipatski glumac Omar Šarif važio je za veliku holivudsku zvezdu tokom prošlog veka, a njegov gest iz ogromne ljubavi prema koleginici i danas sve fascinira. Legendarni doktor Živago decenijama nas je posmatrao sa filmskog platna budeći svojim markantnim izgledom slatku omamljenost kod pripadnica lepšeg pola, ali i zavist u muškarcima. Imao je krupne oči i pogled koji se ne zaboravlja.

Međutim, malo ko zna da je rođen kao melkit - arapski grko-katolik Mišel Dimitri Šalub 1932. godine. Potiče iz bogate porodice, palestinsko-sirijsko-libanskog porekla, budući da je njegov otac bio trgovac egzotične hrane.

Odmalena je pokazivao brojne talente. Jezike je izuzetno brzo savladavao, tečno je govorio engleski, arapski, francuski i grčki, a služio se italijanskim, portugalskim, španskim i turskim jezikom. Sa druge strane, formalno obrazovanje je stekao iz potpuno drugačijih oblasti, na Univerzitetu u Kairu diplomirao je matematiku i fiziku, što govori o njegovoj svestranosti.

Njegovi roditelji su bili veliki prijatelji kralja Faruka, a u prilog govori i činjenica da je glumčeva majka obožavala sa njim da igra karte. Odatle potiče i Omarova strast prema kartanju i kocki. Šarif je davno bio među svetskih top 50 igrača široko poznate kartaške igre kontrakt bridža.

Međutim, nakon Egipatske revolucije, seli se u Evropu, ogorčen zbog dolaska na vlast Gamala Abdela Nasera, jer nije podržavao tu politiku nacionalizacije.

Upisuje glumu na Kraljevskoj akademiji dramskih umetnosti u Londonu. A u glumački svet zvanično je zakoračio 1954. godine. Tada je snimio dva filma, ne sanjajući da će mu jedan od njih promeniti život iz korena.

Sudbinska ljubav

Naime, dok je radio na ostvarenju "Sira Fi el Vadi" partnerka mu je bila egipatska glumica Faten Hamama. Zapravo, na njegovom mestu trebalo je da bude Šukri Sarhan, ali kako Faten nije htela da snima sa njim, reditelj je pozvao mladog Šarifa. Hamama, koja nikada ranije nije pristajala na "lascivne" scene, prihvatila je da snimi scenu poljupca sa prelepim Omarom.

Ljubavne varnice su planule već na prvi pogled, te su vrlo brzo otpočeli romansu. Da bi oženio prelepu Faten, Šarif je čak odlučio da promeni svoju veru i pređe u islam. Kruna njihovog braka bio je sin Tarek, koji je već kao osmogodišnjak zaigrao u čuvenom filmu svog oca "Doktor Živago", tumačeći lik Jurija.

Iako se činilo da su jedno u drugom našli idealnog partnera, njihova prelepa ljubavna priča doživela je krah, te su se 1966. razišli, a potom i zvanično razveli osam godina kasnije. To je bila glavna prekretnica u Šarifovom životu i promenila ga je iz oformljenog osamostaljenog stabilnog porodičnog čoveka u doživotnog neženju koji je živeo po evropskim hotelima.

Veliki zavodnik je istakako da se posle Hamame nikada nije istinski zaljubio ni u jednu ženi, mada je nakon razvoda bio sa u vezama sa glumicama Pet Šijan i Dodi Maršal.

Omar Šarif
foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Potom je cela svetska javnost ostala bez teksta kada se saznalao je Omar Šarif sa glumicom Barbarom Strejsend, s kojom je igrao u filmu "Smešna devojka" (1968). Zbog ove ljubavne avanture malo je falilo da izgubi egipatsko državljanstvo, jer je njegova partnerka dala otvorenu i glasnu podršku Izraelu, dok je Egipat bio u ratu sa ovom zemljom.

Nominacija za Oskara

Prvi film koji je Šarif snimio na engleskom jeziku bio je "Lorens od Arabije" u kojem je imao ulogu Šerifa Alija. Baš taj performans doneo mu je nominaciju za Oskara i Zlatni globus, a Omarova uloga se i danas smatra jednom od "najzahtevnijih pratećih uloga u istoriji Holivuda".

- Život zvezde doneo mi je slavu, ali i samoću i žudnju za domom, svojim narodom i svojom zemljom. No, ni za čim ne žalim. Da krenem ispočetka, sve bih učinio isto. Na svu sreću, sve što sam snimio zbog novca nije smeće. Ima i nekih sjajnih trenutaka - istakao je glumac svojevremeno.

Omar Šarif
foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

"Lorens" mu je osim uspeha u karijeri doneo radost i u privatnom životu jer se na snimanju sprijateljio sa Piterom O'Tulom. Dvojica glumaca postali su i ostali bliski prijatelji.

Činjenica da je bio poliglota omogućavala mu je da igra raznorazne uloge - od šeika preko sveštenika, nemačkog oficira, pa sve do Če Gevare i jugoslovenskog ratnog patriote u filmu "Žuti rols-rojs". U tom ostvarenju pojavljuju se i Širli MekLejn, Alen Delon i Ingrid Bergman.

Bio je neverovatno strastveni pušač, te je dnevno nekada konzumirao i do 100 cigareta, što mu je donelo velike zdravstvene porbleme. Šarifu je 1992. ugrađen trostruki bajpas, a dve kodine kasnije doživeo je blaži srčani udar.

1 / 6 Foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

U maju 2015. godine Omarov sin Tarek obelodanio je da slavni Šarif boluje od Alchajmerove bolesti i da se ne seća brojnih situacija sa snimanja najvećih filmova svoje karijere.

Omar Šarif je preminuo u Kairu 10. jula 2015. godine - manje od šest meseci posle smrti bivše žene i neprežaljene ljubavi Faten Hamame. Igrom sudbine, umro na isti način kao i njegov najpoznatiji filmski junak, doktor Jurij Živago - od srčanog udara.

Glasine o ubistvu

Mnogim muslimanima nije bilo po volji to što Šarif nije strogo sledio Kuran, već se neretko javno zalagao za toleranciju prema drugim religijama, te su kružile glasine da je Šarif bio na Al Kaidinoj listi za odstrel, jer je u jednom italijanskom filmu igrao Svetog Petra.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs