kraljevska porodica

KRALJICA ELIZABETA JE IMALA SAMO JEDNU ŽELJU: Na poslednje putovanje je htela da je isprati upravo ONA

Kraljica Elizabeta je tražila da je na poslednje putovanje prati ćerka Ana. Ovim je prekršen i protokol star godinama, pa je princeza jedina žena koja je ikada stajala kraj sanduka u bdenju nazvanom "bdenje prinčeva"

Celebrities
Autor:
KRALJICA ELIZABETA JE IMALA SAMO JEDNU ŽELJU: Na poslednje putovanje je htela da je isprati upravo ONA
Kraljica Elizabeta II je imala posebnu želju, Foto: Profimedia

Šest punih sati je trajao put princeze Ane dok je pratila sanduk kraljice Elizabete iz dvorca Balmoral u Edinburgu do Londona. To je bila kraljičina velika želja.

Naime, kraljica je tražila da je na njenom poslednjem putovanju isprati princeza Ana, što je indikacija poštovanja koje je imala prema svojoj jedinoj ćerki, koju nazivaju i najmarljivijom članicom kraljevske porodice.

Kraljica Elizabeta
foto: Profimedia/editorial images

Komentarisalo se da je princeza Ana, poznata po hrabrosti i stoičkom držanju, ovaj put poklekla zbog ogromne tuge. Ipak, smogla je snage da ispoštuje protokol još jednom.

Princeza Ana
foto: Profimedia

Izgledala je skoro odsutno dok je u automobilu prolazila pored okupljenih poštovalaca britanske kraljice. Ana se tako još jednom posvetila svojoj majci, a njen potez ganuo je sve.

Princeza Ana je bila prva žena koja je učestvovala u "Bdenju prinčeva", pridruživši se svojoj braći, Čarlsu, Endruju i Edvardu dok su stajali i držali stražu pored kovčega svoje majke u katedrali St. Giles u Edinburgu. Tradicija je započeta još 1936., za kralja Džordža V.

Princeza Ana (72), koja je bila veliki oslonac svojoj majci, posebno nakon smrti princa Filipa, nosila je svoju ceremonijalnu uniformu iz mornarice.

Princeza Ana
foto: Profimedia

Kao drugo po redu dete kraljice Elizabete II. i princa Filipa, princeza Ana rođena je 15. avgusta 1950. te je bila druga u redu za krunu, odmah nakon svog starijeg brata Čarlsa. Trenutno je 16. u redu, nakon Čarlsove dece i unuka.

Iako nikad neće postati kraljica, kraljevska princeza Ana svejedno ima vrlo značajnu ulogu u monarhiji, ne samo kao sestra trenutnog kralja i ćerka bivšeg monarha, već i kao jedna od najmarljivijih članica britanske kraljevske porodice.

Princeza Ana
foto: Profimedia

Povučena, poslušna i vredna kraljevska princeza Ana

Kao ćerka monarha, Ana je po rođenju dodeljena titula princeze, no 1987., kraljica joj je dala i dodatnu titulu kraljevske princeze. Princeza Šarlot verovatno će je jednog dana naslediti, kad princ Vilijam postane kralj, no tek kad princeza Ana premine, budući da titula ostaje sve do smrti.

Princeza Ana udata je za Sir Timotija Laurenca, za kog se udala 1992. Pre njega, bila je u braku sa kapetanom Markom Filipsom, sa kojim ima dvoje dece, Pitera Filipsa i Zaru Tindal. Deca su joj podarila i petero unučadi, Savanu i Islu Filips, Miju, Lenu i Lukasa Tindala.

Princeza Ana
foto: Profimedia

Princeza Ana u javni je život stupila sa 18 godina te otad obavlja svoje dužnosti kao članica kraljevske porodice. Uključena je u više od 300 raznih humanitarnih organizacija te je najzaposlenija članica kraljevske familije, budući da veći deo godine provodi na službenim događanjima.

Princeza Ana poznata je po svom ozbiljnom stavu i bezrezervnom pružanju podrške svojoj porodici, posebno majci kraljici Elizabeti II.

Tako je jednom prilikom čak izbegla i otmicu. Još 1974. godine, mentalno oboleli 26-godišnji Ijan Bal pokušao ju je oteti, no princezina hrabrost i karakter, kao i lično obezbeđenje su sprečili nemili događaj.

"Bilo je jako frustrirajuće, stalno sam ponavljala kako ne želim izaći iz auta te da neću izaći iz auta", rekla je princeza Ana

Ijana je na kraju uhvatila policija, a tadašnji premijer Harold Vilson pohvalio je Anu i rekao kako je pokazala "neverovatnu hrabrost i savesnost".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs