Strašno

ŠTA SE SADA DEŠAVA SA ZAROBLJENOM PRINCEZOM LATIFOM: Zašto niko ne sme da je oslobodi?!

Njen otac širi strah i trepet, toliki da ni jedna svetska nevladina organizacija ne može da pomogne Latifi

Celebrities
09:29h Autor:
ŠTA SE SADA DEŠAVA SA ZAROBLJENOM PRINCEZOM LATIFOM: Zašto niko ne sme da je oslobodi?!
Foto: Profimedia

Princeza Dubaija Latifa, kako je otkrila na snimci koju je napravila prokrijumčarenim telefonom, zarobljena je u vili.

Princeza Latifa (35) pokušala je 2018. pobeći od svog oca Muhameda bin Rašida Al Maktuma (72), vladara Dubaija, ali pronašao ju je na jahti u Indijskom okeanu.

Naoružani muškarci su vezali princezu i odveli je s broda. "Ubijte me ovde, streljajte me! Samo me nemojte vraćati nazad", vrištala je kada su ju zarobili.

Kako su pisali američki mediji, njena lokacija je otkrivena uz pomoć FBI-a kojeg su uspeli obmanuti. Naime, vlada Dubaija je tvrdila da je Latifa oteta i da mole za hitnu intervenciju kako bi ju spasili. FBI je brzo otkrio princezinu lokaciju i prosledio je vlastima bliskoistočne zemlje.

Bela kuća i FBI su to odbili da komentarišu, a i njen otac Muhamed, ali sudu je rekao da ju je spasio. Godinu dana nakon njenog prisilnog vraćanja u Dubai, Latifa se oglasila putem videa.

"Zarobljena sam. Ova vila je pretvorena u zatvor. Ne mogu ni izaći iz nje na sveži vazduh. Svaki dan sam zabrinuta za svoju sigurnost i život", ispričala je princeza Dubaija u videu koji je snimila telefonom koji je uspela prokrijumčariti. Njen rođak Markus Esabri, koji živi u Engleskoj, rekao je u februaru ove godine za BBC da je prestala slati snimke pre šest meseci te da otada nije čuo ni reč od Latife.

Javnost je zgrozilo što se u decembru 2018. Latifa susrela s Mari Robinson, bivšom visokom službenicom UN-ove Komisije za ljudska prava koja je pozirala s njom za smeškom i nije joj pružila pomoć. Njihov sastanak je dogovorila princezina porodica i snimljeno je nekoliko fotografija.

UN i britanski premijer Boris Džonson su obećali da će istražiti celi slučaj, ali kako tvrde strani mediji, nije došlo do nikakvog pomaka. U međuvremenu su se pojavljivale fotografije princeze na Instagramu na kojima je s prijateljima, ali oni upućeni tvrde da to porodica radi kako bi pokušala uveriti da je Latifa slobodna, ne zarobljena kako je procurilo u javnost.

Neki veruju da će se teško princeza osloboditi s obzirom da je njen otac jedan od najznačajnijih poslovnih ljudi Bliskog istoka. Slučaj je mnoge podsetio i na užas saudijske princeze Basmah (57). Ona je završila 2019. u zloglasnom zatvoru u Saudijskoj Arabiji bez objašnjenja, a poznato je da je ranije kritikovala položaj žena u kraljevini i zagovarala temeljne reforme.

Ona je bila samo jedna od brojnih žrtvi čistki prestolonaslednika Mohameda bin Salmana o čemu se oglasila na Tviteru. Nekoliko puta je dobila dopuštenje da razgovara s porodicom koja veruje da je završila u zatvoru zbog nasleđa svog oca, kralja Sauda bin Abdulaziza al-Sauda. U isto vreme saudijske vlasti su tvrdile da je pokušala napustiti zemlju i otići u Švajcarsku na lečenje.

Trebalo je da do dosad bude oslobođena, ali ne zna se što se trenutno događa s njom. Inače, s obzirom ovakve situacije kod nekih kraljevskih porodica i nemogućnosti da njihovi članovi ostave takav život iza sebe, mnogi smatraju princa Harija i japansku princezu Mako srećnicima.

Hari je sa suprugom Megan Markl otišao u Ameriku, baš kao što je i Mako zbog ljubavi s običnim građaninom napustila Japan. Monegaška princeza Šarlin nije imala sreće kao oni nego je završila na psihijatrijskom lečenju izvan Monaka. Navodno je to kraljevska porodica uradila da bi sprečila da se razvede od princa Alberta.

Strani mediji tvrde i da je u vezi s ruskim milijarderom Vladislavom Doroninom, bivšim dečkom Naomi Kembl koji joj pružio utehu nakon svih nevera njenog supruga.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs