Penzija mu je bila 400.000 godišnje

BOGATSTVO PRINCA FILIPA PROCENJENO NA 11,5 MILIONA EVRA: Ko će naslediti najveći deo?

Pre nego što je upoznao Elizabetu, nosio je iznošena odela i putovao trećom klasom

Celebrities
15:51h Autor:
BOGATSTVO PRINCA FILIPA PROCENJENO NA 11,5 MILIONA EVRA: Ko će naslediti najveći deo?
Foto: Profimedia

Iako bogatstvo princa Filipa nije najveće u porodici Vindzor, on je tokom života ipak uspeo da prikupi popriličnu svotu. Nakon smrti njegovo bogatstvo je procenjeno na neverovatnih 11,5 miliona evra!

Kada uskoro završi zvaničan period žalosti za princem Filipom, koji je preminuo 9. aprila, pokrenuće se i postupak oko njegovog nasledstva. Kako pretpostavljaju stručnjaci za kraljevsku porodicu, većina njegovog bogatstva završiće na računu kraljice Elizabete, ali ono što je mnoge fasciniralo jeste način na koji je sve to stekao.

Rođen kao princ Grčke i Danske 1921. godine, Filip Mauntbaten ostao je bez svog državljanstva i bio prisiljen na progonstvo nakon svrgavanja monarhije. Nakon što mu je preminuo otac, Andrija od Grčke i Danske, ostavio mu je u nasleđe neke dragocenosti, uključujući i zlatni prsten s pečatom.

Zanimljivo je kako je u trenutku kada je prvi put upoznao svoju buduću suprugu, princezu Elizabetu, Filip bio tek poručnik Kraljevske mornarice, vozio se vozom u trećoj klasi i nosio iznošena odela.

Princ Filip
foto: Profimedia

Naravno, sve se promenilo u trenutku kada je postao član britanske kraljevske porodice, nakon čega mu se život preokrenuo za 180 stepeni. Kada je upoznao slikara Edvarda Seagoa, koji ga je naučio da slika, postao je dobar poznavalac, ali i kolekcionar umetnina. Procenjuje se da u svojoj bogatoj kolekciji imao oko 2.000 umetničkih dela, od kojih pojedine dosežu cene i do 55 hiljada evra.

Uz bogatu kolekciju slika, princ Filip skupio je još veću kolekciju knjiga, negde oko 13.000 primeraka, većinu njih posvećenih prirodi, a koja se procenjuje na nekoliko miliona evra. Osim toga, Filip je primao penziju u iznosu od 400 hiljada evra godišnje, a tu su bili i prihodi od raznih ulaganja i donacija koje je dobijao iz svojih kolekcija.

Za sada je od celog njegovog nasleđa poznato jedino da će dva ponija i kočiju naslediti njegova unuka Lejdi Luiz, i to zbog jednake strasti koju su ona i deka gajili prema tim životinjama i konjičkom sportu, a ko će se još naći u testamentu nije poznato. Od 1910. godine kraljevska porodica drži se pravila da detalji testamenta ne dospevaju u javnost, ali to nije i zvanična odluka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs