Verovali ili ne

OVO JE OMILJENA PESMA NOVAKA ĐOKOVIĆA: Napisao je crnogorski sveštenik, a peva je popadija! (VIDEO)

Pesma koja objedinjuje Crnu Goru, Srbe, Kosovo i sad - Novaka Đokovića

Celebrities
16:05h Autor:
Foto: Profimedia

Kada je Slobodan Šarenac pitao Novaka Đokovića, koja mu je omiljena, narodna pesma, teniser je odgovorio: "Veseli se srpski rode, srpski rode zbog slobode..."

Ovu pesmu je Novak pevao kada je proslavljao uspeh zbog mesta na ATP listi, a evo i zanimljivosti o pomenutoj pesmi.

Pesmu "Veseli se srpski rode" izvodi crnogorska popadija, Danica Crnogorčević koja ima samo 25 godina i za nju se kaže da je najmoćniji glas Crne Gore.

Tekst i muziku je napisao sveštenik, njen suprug Ivan, a za medije je ispričao kako je pesma nastala:

"Dok sam čekao da se Danica i naša kćerka Kasija spreme da izađemo u šetnju, stajao sam u hodnik i dobovao neku muziku prstima po zidu. Pitao sam Danicu da li ima neka pesma tog ritma i ona je rekla da nema. U glavi mi je stalno bila rečenica "Veseli se srpski rode zbog slobode..." Kada je pesma nastala nije bilo ni govora o litijama, a kada su počele litije u Crnoj Gori, pesma se nametnula kao himna..., "ispričao je sveštenik.

Inače, ovaj mladi bračni par ima troje dece i žive u Crnoj Gori.

Danica, rođena Nikić je pevačica etno i duhovne muzike i diplomirana istoričarka umetnosti.

Njena pesma Veseli se srpski rode koje je objavljena na Vidovdan 2020. postala je nezvanična himna i simbol protesta protiv režima Mila Đukanovića u Crnoj Gori.

Od 2018. je udata za sveštenika Srpske pravoslavne crkve, đakona Ivana Crnogorčevića, sa kojim ima troje dece. Diplomirala je na Fakultetu istorije umetnosti sa prosekom 10 i stekla zvanje specijalista istorije umetnosti.

Nastupala je na brojnim festivalima duhovne i etno muzike širom Evrope. Prvi solo album duhovne muzike pod naslovom Gospode dođi sa 11 pesama, objavila je 2018. uz podršku i blagoslov manastira Ostrog.

Tekst pesme:

Ogrijalo Sunce sa Кosova polja ravna, Zasijale svetinje iz vremena davna.

Veseli se srpski rode, srpski rode zbog slobode, I zbog slavnih Nemanjića, Obilića, Petrovića, I zbog slavne Gračanice, Studenice, Ravanice, Nek’ se srpski barjak vije od Prizrena do Rumije.

Odjeknula zvona sa starih Dečana, Ovo je zemlja Lazara i Stefana.

Veseli se srpski rode.....

Ovdje su grobovi slavnih predaka, Što odbraniše svetu vjeru od Turaka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...