POEZIJA

REČI PESME IZ NAJLEPŠEG LJUBAVNOG FILMA I DANAS TERAJU SUZE NA OČI: Ne treba tugovati... (VIDEO)

Američki igrani film, "Sjaj u travi", snimljen je 1961. godine. Elija Kazan režirao je ovaj predivni film po scenariju koji je napisao ugledni književnik Vilijam Inge.

Zanimljivosti
Autor:
REČI PESME IZ NAJLEPŠEG LJUBAVNOG FILMA I DANAS TERAJU SUZE NA OČI: Ne treba tugovati... (VIDEO)
Scena iz filma "Sjaj u travi2, Foto: Profimedia

Natali Vud i Voren Biti tumače uloge Dini i Bad, dvoje gimnazijalaca koji se iskreno vole, ali čiji odnos sve više opterećuju socijalne razlike i pritisak okoline, koja s jedne strane insistira na konzervativnim vrednostima poput devičanstva, a sa druge strane na hedonizmu i slobodnom duhu "flaper devojke". Radnja prikazuje kako tenzije uzrokovane Badovom velikom željom i Dinijevim odbijanjem da konzumiraju vezu umalo dovodi do tragedije.

Inge je nagrađen Oskarom za najbolji originalni scenario, a Natali Vud, koja je tumačila izuzetno komplikovan lik je u ovom filmu ostvarila jednu od najboljih uloga. Najbolji utisak je, međutim, ostvario mladi Voren Biti, kome je uloga Bada bila prvi filmski nastup i koji je posle ove uloge postao jedna od najvećih holivudskih zvezda.

Recitacija stihova engleskog romantičara Vilijama Vordsvorta, na kraju filma, inspirisala je mnoge generacije i dan danas tera suze na oči.

Sada, kada ništa na svetu ne može vratiti dane prohujalog leta naš sjaj u travi i blještavost sveta, ne treba tugovati, već tražiti snage u onom što je ostalo i s tim živeti. Zaboravimo, ne radi nas, ne radi zaborava zaboravimo da smo se voleli, da smo se svađali i da smo bili krivi. Požurimo, s danima i danima što će doći, požurimo sa shvatanjima, sa svim što me odvaja od tebe. Jednom, ćeš se vratiti i ubrati cvetove koje smo zajedno mirisali, gazili... Ali, tvoje ruke biće prekratke, a noge premorene da se vratiš. Biće kasno, možda ćemo se naći jedanput na malom vrhu života i neizrečene tajne hteti jedno drugome da kažemo al' proći ćemo jedno kraj drugog kao stranci. Jedan skrenuti pogled biće sve sto ćemo jedno drugome moći dati... Zaboraviću oči i neću posmatrati zvezde koje me na tebe neobično podsećaju. Ne boj se, jednom ćeš se zaljubiti al' ljubićeš zato što će te nešto na toj ženi podsećati na mene. Ne otkrivaj svoje srce ljudima jer u njima vlada kob i egoizam! Život je borba - nastoj pobediti. Ali ako izgubiš - ne smeš tugovati. Cilj života je ljubav - a ona traži žrtve. Bio si moje veliko proleće, uspomena koja će dugo živeti u budućnosti, koje ću se sećati... Osećaću tugu jer sam tebe volela. Biće to ironija tuge. Nestaće sjaja u travi. Nestaće veličanstvenosti sveta. Ostaće samo bleda slika onoga što je prošlo.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs