POSLEDNJA ŽELJA VELIKANA

OLGA, NEMOJ DA TI JE PALO NA PAMET DA ME TAMO STAVIŠ: Ovo je bila poslednja želja Bate Stojkovića!

Doajen jugoslovenskog i srpskog glumišta preminuo je u 68. godini nakon duge i teške bolesti. Do poslednjeg dana odbijao je ideju da prestane da igra svoje  predstave.

Celebrities
19:53h Autor:
Foto: PrintscreenJutjub/ RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

Bata Stojković je preminuo u 68. godini posle teške bolesti. Glumio je u gotovo svim najpoznatijim jugoslovenskim filmovima, a jedna od predstava kojima se proslavio je "Profesionalac" Dušana Kovačevića, koju je godinama igrao u beogradskom Zvezdara teatru.

 

Bata je bolovao od raka pluća, a koliki je šeret bio govori i anegdota o tome kako je podnsio bolest. Naime, njegov tada mladi kolega Branimir Brstina pozvao ga je jednom da pita kako je i šta radi, a Bata mu je odgovorio:"Mićo, dobro sam. Evo, učim raka da puši!"

 

"Varljivo leto", "Maratonci trče počasni krug" i "Ko to tamo peva" samo su neki od filmova po kojima pamtimo neverovatnog glumca. Stojković je odrastao u beogradskom naselju Čubura i važio je za jednog od poslednjih gradskih boema.

 

Bata je važio za teškog čoveka, a posebno je težak (kolege kažu do nivoa mazohizma) kada je gluma u pitanju. Nije tolerisao ni najmanju grešku i uvek je bio oštar, i prema sebi i prema svojim saradnicima. Na njegovim predstvama inspicijent je m ogla da bude jedino i samo njegova supruga Olga - i niko više!

 

Supruga Bate Stojkovića, Olga Stojković, preminula je prošle godine, a u jednom od svojih intervjua, otkrila je da mu je pozorište bilo na prvom, kafana na drugom, a kuća na trećem mestu.

Iako oni nisu imali dece, Bata je vodio računa o ćerki jednog njihovog prijatelja i ophodio se prema njoj kao roditelj. Voleo je omladinu, a na protestima protiv Miloševićevog režima, zabeležen je Batin govor pred studenima. Iznad mase, priznao je da se prvi put osećao kao da je u publici, a ne na sceni.

 

"Deco, ja sam danas došao da se poklonim vama..."

 

Bata je pred smrt imao samo jednu želju, koju je zatražio od supruge Olge.

 

- Rekao mi je: "Ni slučajno nemoj da ti se dogodi da me staviš tamo", Mislio je na Aleju zaslužnih građana. To je bila njegova odluka. valjda nije želeo da ima ništa sa vlastima - rekla je za Nedeljnik Olga Stojković.

 

Uspomenu da velikog glumca i danas čuva Zvezdara teatar. U holu pozorišta nalaze se Batine fotografije, a Velika scena nosi ime Scena Danilo Bata Stojković od 2011. godine.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...