Tuga

Preminula Mira Furlan (65): Glumica koja je zbog talenta prošla kroz čistu golgotu! Ipak, ljubav je pobedila sve!

Glumica Mira Furlan umrla je u sredu, 20. januara, a vest je saopštena na njenom zvaničnom Tviter nalogu

Celebrities
08:11h Autor:
Preminula Mira Furlan (65): Glumica koja je zbog talenta prošla kroz čistu golgotu! Ipak, ljubav je pobedila sve!
Foto: Kurir / Damir Dervišagić

Mira Furlan je hrvatska pevačica i glumica koja je ostvarila uloge u mnogim jugoslovenskim filmovima i američkim serijama „Babylon 5“ i „Izgubljeni“ („Lost“). Važi za jednu od najpopularnijih, najlepših i najseksepilnijih glumica bivše Jugoslavije. Rođena je 7. septembra 1955. godine u Zagrebu. Sa porodicom je živela i radila u Los Anđelesu, piše sajt biografija.org

Mirin otac Ivan je bio istaknuti naučnik, a majka je završila francuski jezik i jugoslavistiku. Često se svađala sa majkom, a ona joj je pisala pokajnička pisma u kojima se izvinjavala. Glumičina majka je preminula od raka kada je Mira imala 16 godina. Osnovnu školu i gimnaziju je pohađala u rodnom gradu. 1978. godine je diplomirala na Akademiji za kazalište i film. Upisala je engleski i francuski jezik na Filološkom fakultetu, ali ga nikad nije završila.

1986. godine je upoznala srpskog režisera Gorana Gajića sa kim je ubrzo započela vezu. Pošto je živela na relaciji Beograd – Zagreb, hrvatski mediji su je početkom devedesetih godina optužili da se priklonila Srbiji i objavili su tekstove u kojima su je nazivali izdajicom. Jedan od naslova u novinama je glasio „Težak život lake žene“. Između ostalog, bila je izložena predrasudama i negativnim komentarima zbog jevrejskih korena i čestih poseta psihijatru. Dobila je otkaz u Hrvatskom narodnom kazalištu i oduzet joj je stan koji je nasledila od bake. Dnevno je dobijala oko pedeset pretnji smrću i u novinama je objavljena njena adresa zbog čega se osetila ugroženo.

U novembru 1991. godine Mira i Goran su bili primorani da emigriraju u Beograd, a zatim u Sjedinjene Američke Države. Glumica Milena Dravić im je dala svoje američke kontakte koji su im pomogli da se snađu. Prvo su došli u Njujork. Da bi preživeli, Mira je radila kao konobarica, prodavačica i prevodilac, a njen suprug je bio dostavljač, asistent montaže i montažer. 1993. godine je dobila ulogu u seriji „Babylon 5“ pa su se oboje vratili poslovima za koje su se školovali. Ubrzo su se preselili u Los Anđeles gde su kupili kuću na kredit. Venčali su se i 1998. godine su dobili dečaka koga su nazvali Marko Lav. Glumica je izjavila da želi da njen sin nauči hrvatski jezik i da upozna prošlost svojih roditelja. 2002. godine Mira je zbog posla došla u Hrvatsku. Osam godina kasnije je sa porodicom letovala u Medulinu, a svratili su i u Dubrovnik. Uspela je da povrati stan pa povremeno boravi u rodnom gradu u kome je imala osećaj da se „spaja“ sa svojom mladošću. Ipak, nije razmišljala o povratku u domovinu jer je smatrala da je odavno eliminisana sa ovih prostora. U martu 2008. godine je prvi put posle 17 godina dala intervju novinaru Hrvatske radio-televizije. Gostovala je u emisiji „Nedeljom u 2“ i pričala je zašto je otišla u SAD.

Iako je u Americi doživela svetsku slavu, izjavila je da je tamo veoma teško baviti se ovom profesijom jer glumce ponižavaju i tretiraju kao stoku. Zato ljudima kojima želi dobro nikada ne bi savetovala da postanu glumci. Bila je aktivna na Tviteru putem kojeg je kritikovala američkog predsednika Donalda Trampa. Napisala je: „Tužan dan za sve nas koji smo verovali u drugačiju Ameriku. Moramo sačuvati američku ideju jednakosti i slobode za sve! Plemenite ideje pravde i slobode na kojima je ova zemlja zasnovana treba da prevladaju bez obzira na to koji predsednik bio na vlasti. Želim da verujem u to.“

Mira je bila jedna od retkih glumica koje ne koriste botoks i nije se podvrgavala nijednom estetskom zahvatu. Redovno je vežbala jogu i vodila računa o ishrani. U slobodno vreme je čitala knjige, dok televizijski program uopšte nije gleda i nije imala televizor.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs