životna priča kraljice srca

22 godine od tragičnog kraja princeze Dajane: Životna priča kraljice srca koju svet nikada neće zaboraviti!

Ni posle 22 godine od tragedije koja je zavila Veliku Britaniju u crno ne jenjavaju tuga, šok i neverica

Celebrities
18:04h Autor:
22 godine od tragičnog kraja princeze Dajane: Životna priča kraljice srca koju svet nikada neće zaboraviti!
Foto: Profimedia

Danas se navršava 22 godine od tragične smrti britanske princeze Dajane koja je život izgubila u saobraćajnoj nesreći u Parizu.

Prva supruga Čarlsa, princa od Velsa i najstarijeg sina i naslednika kraljice Elizabete Druge bila je žena koju je obožavala ne samo Velika Britanija već i ceo svet.

Dajana Frensis Spenser rođena je 1. jula 1961. godine u Park Hausu, u Norfolku, u malo poznatoj grofovskoj porodici 1961. godine. Na svet je došla u braku između grofa Džona Spensera i baronice Frensis Burk Roš, a imala je dve starije sestre, Saru i Džejn, kao i mlađeg brata Čarlsa. Njen otac je bio glavni konjušar Elizabete II, ali i potomak osme grofovske generacije.

Lejdi Di je maštala da postane balerina, jer je balet smatrala najlepšim izrazom ženstvenosti. Ali, taj san nije uspela da ostvari. Naime, njenih 175 santimetara bilo je previše za balet.

Za razliku od sestara, kao devojčica je, kažu, bila ružno pače. Nije dugo uživala ni u porodičnoj sreći: Kada su joj se roditelji razveli, poslali su je u internat, gde se posvetila sportu i pozivu vaspitačice.

Međutim, stvarnost je pretila da nadmaši sve njene snove, kada se verila za 12 godina starijeg princa Čarlsa. Spektakularno venčanje veka su, jula 1981, direktno prenosile televizijske stanice u 74 zemlje sveta, a u mladu su bile uprte oči milijarde gledalaca.

Britanski princ Čarls, izgledao je beskrajno srećan, a nova princeza uzbuđena zbog spektakularnog odlaska pred oltar. Medeni mesec proveli su krstareći Mediteranom.

Čim je ušla u kraljevsku porodicu privlačila je pažnju svojim pomalo vragolastim ponašanjem, ali i besprekornim stilom odevanja. Stilskim odevnim kombinacijama plenila je gde god da se pojavi, te je zasluženo stekla status jedne od najvećih modnih ikona.

Pet omiljenih tajni lepote princeze Dajana: Šminkerka otkriva trikove koje je Lejdi Di koristila!

foto: Profimedia

1982. godine, Velika Britanija je dobila prestolonaslednika, princa Vilijama. Dok je za većinu Engleza to predstavljalo čin rodoljublja, Dajana je uspela da ustalasa i javnost i dvor:

"Loše sam se osećala od prvog dana i veoma teško sam podnosila trudnoću. Kao da uopšte nisam stvorena da pridonesem produženju ljudske vrste", rekla je princeza Dajana.

Tako je prvi put javnosti pokazala svoju tvrdoglavost. Nije joj uopšte bilo važno to što su se pre nje sve žene iz kraljevske porodice porađale u Bakingemskoj palati – ona je sina rodila u savremeno opremljenoj bolnici. Tako je počeo njen bunt protiv kraljevske tradicije i pravila.

Dve godine kasnije, rođen je princ Hari. Verovalo se da je njihov brak savršen, ali realnost je bila daleko drugačija.

foto: Profimedia

Dajanine i Čarlsove bračne svađe postale su učestale, a neslaganja su se kretala od toga kako treba vaspitavati decu, do uloge njihovih roditelja u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ovo retko ko zna: Potez koji je princeza Dajana povukla na svom venčanju izazvao je kontroverze!

foto: Profimedia

Svakim danom se sve više pokazivalo da je Dajana bila mnogo šarmantnija od princa. Vremenom se njena privatnost potpuno ugasila, jer je ljubav između princeze i fotoaparata postajala sve nenormalnija. Nije više bilo mnogo tajni koje je uspevala da sakrije od očiju javnosti. Teško je podnosila dvorsku težnju za potpunom diskrecijom, kao i spletke kojima je prisustvovala unutar zidina Bakingemske palate.

Većini žena život na dvoru je nedostižan san. Međutim, posle nekog vremena, takav život dosadi i počne da zamara. Dok se od Dajane zahtevalo da bespogovorno poštuje jednolične obrasce dvorskih protokola, život njenog supuga bio je mnogo interesantniji. Čak i njena smešna skretanja od svega uobičajenog što je ostavljeno Vindzorima u nasleđe izazivala su zgražavanje.

Mnogi misle da bi joj ovo spasilo život: Nakon razvoda, princeza Dajana ostala bez nečeg jako važnog!

foto: Profimedia

Ostalo je upamćeno kako je, u dvorcu u Balmoralu, došlo do skandala kad je Dajana ušla u kuhinjski prostor, određen isključivo za poslugu. Taj njen potez i želja da prijateljski razgovara sa običnim svetom iz okoline, šokirala je kraljevsku porodicu. Čak je i sama posluga, nenaviknuta na takve skaradnosti, upozorila princezu da se ponaša neprimereno.

Dok je dugo skrivani sukob između kraljice Elizabete II i princeze postao tema svih medija, sa suprugom se Dajana sve manje slagala.

I pre nego što je izgovorila sudbonosno "da" princu Čarlsu, Dajana je znala da njegovo srce ipak pripada drugoj ženi - Kamili Parker Bouls.

"Bilo nas je troje u mom braku, pa je u njemu bilo i malo gužve", izjavila je bez imalo ustezanja u jednom intervjuu za BBC 1995.godine.

Princeza Dajana je često prkosila kraljevskim normama: Ovim potezima je pokazala koliko je bila izvan tog sveta!

foto: Profimedia

U toj ispovesti otkrila je kako je, zbog suprugovog neverstva, pokušala i da sebi oduzme život.

Decembra 1992. godine premijer je zvanično objavio da se Čarls i Dajana razvode.

Bio je to jedan od najbizarnijih kompromisa u istoriji britanske monarhije. Nikad ranije se jedna žena nije nazivala bivšom suprugom princa od Velsa. Dajana se bojala da će izgubiti starateljstvo nad sinovima, te je nakon sudskih formalnosti odahnula što se njene slutnje nisu obistinile.

Brak je Dajanu doveo do ivice nervnog sloma i duge borbe sa bulimijom. Odbačena, utehu je tražila u muškarcima koji je nisu bili dostojni. Čini se da je tek kao slobodna i lišena titule mogla da postane prava princeza.

"Volela bih da budem kraljica u srcu naroda, jer sebe nikako ne mogu da zamislim kao pravu kraljicu ove zemlje", izjavila je.

Iako bi se iz ovih reči dalo zaključiti da se Dajana, zapravo, plašila ozbiljnih zadataka, ipak je reč bilo o nečem drugom. Svoje dužnosti je izvršavala na poseban način. Daleko od toga da je bila dokona princeza, koja je krenula u dobrotvorne akcije samo kako bi ubila dosadu. Jer, ustručavala se da preuzme i mnogo veće rizike nego što su bile bezopasne posete siromašnima i ugroženima.

foto: Profimedia

Dokazala je, i javnosti i medijima, koliko je bila ozbiljna u namerama da se potpuno posveti svojoj misiji. Kad se njen život posmatra iz tog ugla, u njemu se može otkriti niz trauma koje je pretrpela, počevši od ranog detinjstva.

Dajana je postala svetska žena, uspešno uskladivši eleganciju i privlačnost dame iz visokog društva sa iskrenom brigom o siromašnima i bolesnima. Kada se rukovala sa bolesnikom zaraženim kolerom, a potom i sa osobom koja umire od side, kada je prošla preko terena koji nije bio očišćen od mina i posetila visokorizična područja poput Ruande i Bosne, dama od stila konačno je postala i dama od srca.

Bez velike pompe, često i bez mnogo razmišljanja, ignorisala je savete saradnika, pogotovo ako je verovala da će tako doprineti ciljevima svojih humanitarnih akcija. Britanska vlada je, naravno, negodovala zbog princezinog uplitanja u politiku, smatrajući da joj tamo nije mesto.

Nakon večere u pariskom Ricu, sa aktuelnim ljubavnikom Dodijem Al Fajedom, praćena gomilom paparaca, krenula je te poslednje avgustovske večeri 1997. godine, na svoje poslednje životno putovanje.

Njena ljubav prema životu nažalost nije dugo trajala. Od silovitog udarca mercedesa o zid tunela i teških unutrašnjih povreda, princeza je umrla četiri sata kasnije u bolnici.

Prema zvaničnim informacija, Dajanin auto u kome su bili ona, njen tadašnji partner Dodi Al-Fajed i vozač Henri Paul, zakucao se u jedan od stubova tunela u kome su prolazili tokom svog odmora u Parizu 31. avgusta oko ponoći. Vozač i Dodi su poginuli na licu mesta.

Sa njima je bio i telohranitelj Trevor Rese-Džons, koji je jedini preživeo nesreću, dok je Dajana preminula četiri sata kasnije u bolnici.

Svet se, istog trenutka, neobjašnjivo zaustavio, u neverici i zbunjenosti. Iako je razvodom od Čarlsa izgubila članstvo u kraljevskoj porodici, Dajana je, nedelju dana kasnije, sahranjena na porodičnom imanju, uz sve kraljevske počasti i neizmernu tugu cele planete.

Princeza Dajana je u trenutku smrti bila trudna?!

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs