3 doručka nisu za ljude sa visokim holesterolom: Nutricionista upozorava na hranu za koju pogrešno mislimo da je zdrava
Naizgled zdrave opcije za doručak, ali loš izbor za osobe koje pate od visokog holesterola, ističe nutricionistkinja
Autor:
Visok nivo holesterola može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući srčane bolesti i moždani udar. Ishrana igra ključnu ulogu u regulisanju nivoa holesterola u krvi. Doručak je prvi obrok u danu i može značajno uticati na celokupno zdravlje, uključujući nivo holesterola. Ako imate visok holesterol, postoji nekoliko vrsta doručka koje biste trebali izbegavati kako biste održali zdravlje svog srca.
Ako imate visok holesterol, onda vam je najverovatnije neko, makar jednom u životu, savetovao da ne jedete jaja. Kao rezultat toga, možda ste bili skloniju izboru lošeg doručka, a da toga niste bili ni svesni, kaže nutricionistkinja Džen Volpol. Ona dodaje da su mnogi ljudi prilično zbunjeni kada je kontrola visokog holesterola u pitanju, a naročito kada se govori o doručku.
Opcije poput granole, različitih vrsta kaša sa medom ili energetskih pločica, deluju sasvim u redu, ali nisu ako imate visok holesterol. Prema rečima nutricionistkinje, sva tri obroka su puna ugljenih hidrata koji se brzo razgrađuju u glukozi i uzrokuju skokove šećera u krvi. Na taj način se oslobađa insulin koji podstiče proizvodnju gustih čestica lošeg LDL holesterola.
"Umesto navedenih, birajte opcije bogate omega-3 masnim kiselinama za koje se zna da povećavaju HDL, tj. dobar kolesterol i potencijalno smanjuju LDL kolesterol. Semenke lososa, avokada, oraha i čia sjajni su izbori. Suprotno starim verovanjima, jaja su takođe dobra opcija. Sadrže dobre masti, proteine i holin, hranjivu stvar koja podržava zdrav prenos holesterola", zaključuje nutricionistkinja.
Postoji veliki broj namirnica koje pomažu da se masnoće smanje, a naučnici su izdvojili tri koje imaju najjači efekat. To su pasulj, patlidžan i artičoka. Vlakna, proteini, hlorogenske i folne kiseline, ogromna količina korisnih minerala u sastavu ovih namirnica pomaže da se smanji nivo ukupnog holesterola u plazmi i snizi količina lipoproteina niske gustine.