saznajte

6 promena koje će se desiti u našem organizmu ako izbacimo iz ishrane mlečne proizvode!

Mlečni proizvodi mogu da budu veoma korisni, ali nekim ljudima oni ne prijaju, pa je u tim slučajevima najbolje izbaciti ih izbaciti ih u potpunosti

Objavljeno: 25.06.2020. 21:24h
Autor:
Foto: Shutterstock

Mlečni proizvodi su bogat izvor važnih hranjivih materija, ali sve više ljudi ima intoleranciju na laktozu.

Oni ne proizvode dovoljno enzima laktaze odgovorne za razgradnju laktoze (šećera u mleku) u glukozu i galaktozu. To znači da laktoza direktno odlazi u creva pre nego što je telo apsorbuje, što može izazvati simptome poput nadutosti, grčeva, dijareje i gasova.

Većina ljudi alergičnih na laktozu ima primarnu intoleranciju na laktozu, što znači da su u ranijem životu, na primer tokom detinjstva, mogli probaviti laktozu, ali kasnije su se javile probavne smetnje nakon konzumiranja mlečnih proizvoda.

Uz laktozu, veliki broj ljudi može biti osetljiv i na protein mleka kazein, te bi svako ko ima alergiju na laktozu trebalo da proveri postoji li alergija i na gluten.

"U slučaju alergije ili intolerancije na laktozu ili kazein, potrebno je strogo izbaciti sve mlečne proizvode. Kazein kao protein mleka prema nekim studijama utiče i na pogoršanje bolesti kao što su ADHD, te šizofrenije i drugih psihičkih bolesti", napominje nutricionista Alma Bunić.

Bez bolova u stomaku i osećaja nadutosti

Onog trenutka kada telo ne može da probavi laktozu, udigestivnom traktu se stvaraju kiseline i gasovi. A upravo to dovodi do dovodi do bolova u stomaku, osećaja ndutosti i gasova.

Kada prestanete da konzumirate mlečne proizvode, ti problemi nestaju, a možete i skinuti nekoliko kilograma.

Laktoza je šećer, a šećer doprinosi gojenju. Stoga, ishrana bez mlečnih proizvoda, podrazumeva i mnogo manje šećera, a to je jedan od prvih koraka ka mršavljenju.

11 signala koji jasno ukazuju na povećan nivo šećera u krvi: Uočite ih na vreme, sačuvajte zdravlje srca!

foto: Shutterstock

Bolje varenje

Kada organizam ne može da svari mlečne proizvode, onda često imamo problema sa dijarejom do kojeg dolazi jer intolerancija na laktozu povećava količinu vode u crevima kada konzumiramo mlečne proizvode.

Sa druge strane, ako ih izbacimo iz ishrane, normalizovaće nam se stolica.

Zatvor takođe može biti simptom intolerancije. Nije uobičajen kao dijareja, ali i u slučaju zatvora doći će do olakšanja jer će probava bolje da radi, što znači i izbacivanje toksina iz organizma.

Zdravija creva

Kod ljudi koji ne tolerišu mlečne proizvode mlieko, sir i drugi mlečni proizvodi s aditivima mogu da izazovu upale u crevnim bakterijama.

Ti veštački sastojci mogu da dovedu do preteranog rasta gljivica i uzrokuju upalne procese u gastrointestinalnom traktu. A to može da dovede do zamaranja, iritacije želuca i mučnine.

Izbacivanjem mlečnih proizvoda naša creva će raditi bolje i obnoviće se zdrave bakterije.

Lepša koža

Naša tela izbacuju otpad i toksine na tri načina: mokrenjem, putem stolice i kroz pore. Osetljivost na mlečne proizvode se može pokazati i na koži u vidu akni, osipa, pa čak i ekcema.

Rotkvice su blago za organizam:Jačaju žuč i jetru, čuvaju srce, snižavaju krvni pritisak! Jedite ih što više, dok traju!

foto: Shutterstock

Manje upalnih procesa u organizmu

Upale u organizmu predstavljaju ozbiljan problem, te mogu uzrokovati mnoge zdravstvene probleme, poput nepravilnog rada štitne žlezde ili bolova u zglobovima.

Izbacivanjem mlečnih proizvoda može se smanjiti pojava upala kod ljudi koji su alergični na njih. Naravno, ako smo zabrinuti zbog mogućih upala, a nemamo intoleranciju na laktozu, postoje drugi načini na koje ih možete smanjiti.

Dodavanje ribe i suplemenata u obliku ribljeg ulja u ishranu, ili konzumiranje više namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama kao što su avokado, orasi i ulja možemo smanjiti upalne procese.

Uz ishranu bogatu antioksidansima, vežbanje i meditacija takođe mogu da smanje upale uzrokovane stresom.

Evo kako da snizite visok krvni pritisak narodnim lekovima: Zlu ne trebalo!