SAVET LEKARA
Nakon 40-te ovaj način ishrane je spas: Sprečava osteoporozu i naglo propadanje kostiju tvrdi dr Ostin!
Kada zađemo u zrele godine, kvalitet kostiju počinje naglo da opada
Objavljeno: 09.03.2020. 20:01h
08:23h
Autor:
Autor:
Nikad nije previše rano da počnete da vodite brigu po zdravlju kostiju, ali nakon 40-te kada one naglo počinju da propšadaju i javlja se najveći rizik od osteoporoze, morate ozbiljnije da počnete da razmišljate o ovom problemu.
Neke namirnice imaju tu moć da telu obezbede potrebne elemente koji će sprečiti slabljenje kostiju, kaže doktor Ostin Goh.
- Naše kosti sadrže 99,5% ukupnog kalcijuma u našem telu, kako biste se zaštitili od osteoporoze pobrinite se da telo dobija dovoljne količine ovog hranjivog sastojka.
Najbolji izvori kalcijuma su: sardine, losos u konzervi, soja, tofu, bademi, sir, mleko, spanać i sok od pomorandže.
- Vitamin D je još jedan bitan element u održavanju jakih kostiju, jer pomaže apsorbciju kalcijuma.
Najbolji izvori vitamina D su masne ribe poput tune i lososa, mlečni proizvodi, žitarice, goveđa jetra, sir i jaja.
- Fizička aktivnost je poželjna. Kosti vole vežbe sa opterećenjem, dizanje tegova, brzo hodanje i ples.
- Izbacivanje nikotina će pomoći celokupnom zdravlju, a ne samo zdravlju kostiju.
- Prosečnoj odrasloj osobi se preporučuje doza od 400 mg kofeina dnevno. To je jednako 4 šolje kafe. Ako pijete više od toga, vaše kosti će osetiti posledice.
- Omega-3 masne kieline koje su neophodne možete dobiti iz masne ribe (poput skuše), plodova mora, oraha i čija semenki.
- Da biste dobili podstakli prirodnu proizvodnju kolagena, u ishranu uvrstite ribu, želatinu, bujone, jaja, semenke bundeve i papriku.
- Protein igraju važnu ulogu u održavanju kvaliteta kostiju, a najviše ih ima u morskim plodovima, belom mesu, mleku, siru, jajima i pasulju.
( Stil.kurir.rs )