Danijel Dej-Luis

Zaveo najslavnije glumice, Izabeli Ađani napravio dete, pa je ostavio: Životna priča najvećeg glumca današnjice! (FOTO)

Ne pada mi na pamet da ponovo stanem pred kamere pre mog 60. rođendana - rekao je Danijel Dej-Luis kada je 2013. primio trećeg Oskara - za ulogu američkog predsednika Abrahama Linkolna u filmu "Lincoln" Stivena Spilberga.

Vip priča
12:33h Autor:
Zaveo najslavnije glumice, Izabeli Ađani napravio dete, pa je ostavio: Životna priča najvećeg glumca današnjice! (FOTO)
Danijel Dej Luis, Foto: Profimedia

Britanski glumac tada je najavio da će se sa suprugom, američkom rediteljskom i scenaristkinjom Rebekom Miler, i njihovim sinovima Ronanom i Kašelom povući na svoje imanje u Viklou u Irskoj, gje će, uz stolarski zanat, koji zna od detinjstva, izučiti i klesarstvo i da će živeti daleko od sjetla reflektora. Obećanje je skoro pa održao: njegov 60. rođendan je 29.aprila, a on od tada snimio samo još jedan film i to na nagovor reditelja. Reč je o drami Pola Tomasa Andersona, reditelja u čijem je filmu "Biće krvi" igrao okrutnog naftaša Danijela Pleinvjua i za tu ulogu 2007. osvojio drugog Oskara. Ovaj put Danijel Dej-Luis je igrao modnog dizajnera iz pedesetih godina prošlog veka, koji oblači visoko društvo i kraljevsku porodicu. Film pod nazivom "Fantomska nit" osvojio je nekoliko nagrada ali i dobio nominaciju za nagradu Oskar i njemu doneo još jednu nominaciju.

Od prikolice do zvezda: Životna priča holivudskog zavodnika - Metjua Mekonehija! (FOTO)

foto: Profimedia

Nema sumnje da je jedini glumac koji je osvojio tri Oskara za glavnu ulogu i ovoj roli pristupio studiozno kao i prethodnim- a u njegovu slučaju to znači toliko opsesivno da dok traje snimanje, ne "izlazi" iz lika koji igra. Naime, Danijel Dej-Luis primenjuje glumačku tehniku poznatu pod nazivom "metoda", koja podrazumeva potpuno emocionalno i fizičko poistovećivanje s likom. Istina, koriste je i mnogi drugi glumci, ali on ju je razradio do ekstrema pa ga s pravom nazivaju najvećim kameleonom savremenog filma.

Na primer, radeći na ulozi kvadriplegičara u filmu "Moje levo stopalo", za koju je 1989. osvojio prvog Oskara, nije se micao iz invalidskih kolica. Tražio je da ga i u pauzama snimanja hrane kašičicom ali je pored toga naučio da stavlja ploču na gramofon nožnim prstima. Zbog uloge navodnog bombaša IRA-e koji završi u zatvoru u filmu "U ime oca", proveo je tri noći u ćeliji, a čuvari su ga polievali hladnom vodom, kako bi se što bolje uživeo u muke političkog zatvorenika. Na snimanju "Veštica iz Salema" boravio je u selu bez struje i vode, u kojem je sam sagradio kuću, i to alatom iz 17. veka. Za ulogu u "Bokseru" trenirao je boks tri godine dva puta dnevno, a nije ga sprečilo ni to što je pritom slomio nos i povredio leđa. Zbog "Doba nevinosti" dva je meseca šetao Njujorkom sa štapom i cilindrom. Igrajući Bila Mesara u "Bandama Njujorka" zaradio je upalu pluća jer je na velikoj hladnoći nosio samo tanki kaput, uz objašnjenje da deblja tkanina ne bi bila istorijski autentična. Za ulogu američkog predsednika Abrahama Linkolna pripremao se godinu dana, pročitavši njegovih stotinjak biografija kao i sve što je ovaj napisao. Na setu su glumci zamoljeni da ni u pauzama ne govore britanskim akcentom, kako mu ne bi poremetili koncentraciju, a svojoj filmskoj supruzi Seli Fild već je pre snimanja počeo da šalje SMS-ove u Linkolnovom stilu potpisujući se samo s A - kao Abraham.

Zvali su je kornjača iz blata, jedva se spasila iz kandži sekte: Životna priča Mišel Fajfer!

foto: Profimedia

- Da se otkrije celi jedan život, može trajati bezgranično dugo: šest meseci, godinu ili doživotno. Volim da dam dosta vremena i nekako mislim da mi upravo vreme koje provedem daleko od glume omogućava glumu - objasnio je u jednom intervjuu Danijel Dej - Luis.

Mnogim njegovim kolegama tolika se predanost na poslu baš i ne sviđa: Entoni Hopkins je jednom prilikom prezirno komentarisao njegovu tehniku kao "obično proseravanje". Ali Danijel Dej-Luis nikada se nije osvrtao na tuđa mišljenja, a pogotovo ne na mišljenje javnosti, od koje je godinama zazirao. Poznato je da ne podnosi novinare i da je najsrećniji kad je na selu u Irskoj, a zbog ljubavi prema toj zemlji sad ima dvojno državljanstvo - i britansko i irsko.

Alen Delon: Životna priča nestašnog buntovnika sa pariskih ulica! (FOTO)

foto: Profimedia

Tu ljubav usadio mu je pokojni otac Sesil Dej-Luis, ugledni pesnik irskog porekla, koji je predavao poeziju na Univerzitetu u Oksfordu, a 1967. je bio imenovan i zvaničnim pesnikom na britanskog dvora. Danijel je rođen u Londonu, a osim oca i majke Džil, glumice, i mnogi drugi članovi porodice bili su poznati. Njegov deda s majčine strane je ser Majkl Balkon, šef velikog filmskog studija "Ealing" i jedan od pionira britanskog filma. A Danijelova sestra Lidija Tamasin (62) poznata je rediteljka dokumentarnih filmova. Tankoćutni pesnik Sesil Dej-Luis nije bio otac iz snova: decu je odgajao vrlo konzervativno i bez emocionalne bliskosti. Dane su provodili s dadiljama, a roditeljima su se smeli pridružiti tek nakratko pri spavanja. Danijel u ranom detinjstvu nije imao prijatelja, slobodno vreme provodio je šetajući s dadiljom, uvek besprekorno odeven i s belim rukavicama. Kad je krenuo u školu, deca su ga zafrkavala zbog njegovog otmenog naglaska i govorila mu da je snob. U kući je bila zabranjena rok-muzika, ali se podržavalo druženje s intelektualcima koji su bili česti očevi gosti.

Sa 9 godina pušila i pila, sa 12 se drogirala: Napeta životna priča sa srećnim krajem! (FOTO)

foto: Profimedia

Beg od nametnute stege mali je Danijel pronašao u glumi. Najviše je, igrajući se sa sestrom, voleo da glumi astronauta Jurija Gagarina: stavio bi na glavu belu papirnatu vrećicu i pretvarao se da je to kaciga. Kad se, s vremenom, ipak počeo družiti s drugom decom, njegov su odabir bili školski huligani. Otac je bio zgrožen žargonom punim psovki koji je pokupio od njih, a kad je kao jedanaestogodišnjak uhvaćen u krađi sitnice iz prodavnice, Sesil je poludeo i poslao ga u strogi, 500 godina star internat Sevenoaks u Kentu. Tamo mu je bilo grozno: teško se nosio s autoritetima, imao je loše ocene, svađao se s drugom decom, a dodatne probleme stvarala mu je disleksija.

18 godina pakla: Životna priča najharizmatičnijeg glumca Holivuda! (FOTO)

foto: Profimedia

- Bio sam setan, zlovoljan, ali pre svega divlji dečak koji ne priznaje norme i pravila. Mrzio sam to mesto iz dna duše, smišljao sam razne načine da se izvučem iz tog pakla dosade. Da me nisu zaintrigirali gluma i stolarstvo, ne znam kako bih preživeo - kazao je o tom razdoblju života.

Kad mu je bilo 12 godina, sasvim se slučajno našao pred filmskom kamerom. Reditelj Džon Šlesinger snimao je u blizini njegove kuće film "Krvava nedelja" pa je pozvao njega i prijatelje koji su se igrali u parku da odglume vandale u jednoj sceni.

Životna priča Mihaila Barišnjikova: Da biste postali veliki, morate to želeti tako žarko! (FOTO)

foto: Profimedia

- Bilo je to iskustvo iz snova. Platili su nam dve funte da uništimo skupi automobil parkiran ispred crkve - opisao je taj događaj mnogo godina kasnije. Život u strogom internatu s vremenom mu je postao nepodnošljiv pa je pobegao kod sestre, koja je pohađala znatno liberalniju školu Bedales, i potom se i on upisao u nju. Tmo je naučio da obrađuje drvo, a time se i danas opušta, te je počeo da glumi u školskoj dramskoj grupi.

Početkom sedamdesetih njegovom je ocu dijagnostifikovan rak gušterače, a kada je umro mesec dana nakon sinovog 15. rođendana, Danijel je dobio prvi nervni slom. Iako nikada nisu bili bliski, i otac mu je celog života davao do znanja da nije zadovoljan njegovim dostignućima, dečak je prema njemu razvio pomalo patološku ljubav. Očeva smrt toliko ga je pogodila da je počeo da pati od intenzivnih migrena i da pije tablete protiv bolova, od kojih je postao zavisan. Na kraju je zbog halucinacija proveo dve nedelje u psihijatrijskoj bolnici.

Nikad objavljena istina! Borio se sa demonima, mrzeo glumu iz dna duše: Životna priča Marlona Branda

foto: Profimedia

Nakon što su ga pustili iz bolnice, opet se, kao i mnogo puta kasnije, opuštao u maloj stolarskoj radionici i čak nakon mature 1975. premišljao između stolarstva i glume. Poslao je nekoliko molbi za mesto stolarskog naučnika, ali su ga odbili zbog neiskustva. Zato se iduće godine prijavio u glumačku školu Old Vic u Bristolu, gde je primljen, i odmah nakon diplome dobio je angažman u tamošnjem pozorištu.

U to vreme je već bio u prvoj ozbiljnoj vezi, sa Sarom Kembel, koleginicom iz srednje škole. Njihova ljubav preživela je studije u Bristolu i njegov trogodišnji pozorišni angažman, ali pukotine su se pojavile kada su se preselili u London. Karijera nije išla onako kako je zamišljao pa se zapustio, pao u depresiju i počeo da se drogira. Ali, kad je jednog dana ugledao svoje ispijeno lice i dugačku zamršenu kosu u ogledalu, trgnuo se shvativši da tone u propast. Počeo je manijakalno da vežba, trči i vozi bicikl. Očajnički se borio za svaku, pa i najmanju rolu, a prekretnica se dogodila 1985., kad je dobio ulogu mladog kriminalca homoseksualca u filmu Stivena Frirsa "Moja mala perionica". Usledila je "Soba s pogledom", u kojoj glumi edvardijanskog džentlmena, nakon koje su kritičari počeli da hvale njegovu sposobnost glumačke transformacije.

Prvu glavnu ulogu dobio je 1988. u "Nepodnošljivoj lakoći postojanja" i na snimanju se zaljubio u francusku glumicu Žulijet Binoš, s kojom je snimao golišave scene, pa je nedugo nakon toga prekinuo vezu sa Sarom Kembel. Teško je to prebrodio pa je nekoliko meseci lutao po Evropi i poput skitnice katkad spavao pod vedrim nebom.

Kad se napokon vratio kući, reditelj Džim Šeridan ponudio mu je ulogu koja će mu promeniti život - pisca Kristija Brouna, obolelog od cerebralne paralize, čiju je autobiografiju nameravao da ekranizira u filmu "Moje levo stopalo". Danijel je prihvatio, a ostalo je istorija: 1989. je dobio Oskara i od tada može da bira uloge koje želi.

Ali on je, poseban kakav jeste, poželeo odmor od filma i u londonskom Nacionalnompozorištu počeo da glumi Hamleta. Nastupi su bili neverovatno naporni jer se sedam meseci zaredom igralo pet puta nedeljno. Bilo je i gostovanja. Za tankoćutnog glumca sve je to očigledno bilo prenaporno pa je zbog jedne izvedbe u Londonu doživeo nervni slom na pozornici. U prvom činu, kad Hamlet susreće duha svog oca, zastao je i počeo nekontrolisano da jeca pa je bez reči napustio scenu. Publika je ostala zaprepašćena, ali su se glumci snašli: na njegovo je mesto uskočio Džeremi Nortam i dovršio predstavu. Izbio je skandal, a Danijel Dej-Luis je posle rekao kako mu se učinilo da je na pozornici zaista ugledao duha svog pokojnog oca. Nakon te večeri nestao je na nekoliko meseci i nikada više nije glumio u pozorištu.

Od nervnog sloma oporavljao se u naručju dve godine starije francuske glumice Izabele Ađani, s kojom se upoznao u Londonu, a počeli su da se viđaju krajem 1989. Ispočetka je to bila velika ljubav i Danijel ju je vrlo brzo zaprosio, ali njoj se nije žurilo.

Životna priča Vensana Kasela: Žene žele sigurnost, muškarci preferiraju avanturu! (FOTO)

foto: Profimedia

- Žena mora o tome malo da razmisli ako veruje u sakrament braka, kao što ja verujem - objasnila je svoj stav glumica, i ne sluteći kako će njeno odbijanje delovati na Danijela. On je to, pak, shvatio kao dozvolu da izlazi s drugima: na snimanju filma "Doba nevinosti" imao je strastvenu aferu s koleginicom Vinonom Rajder, a navodno mu nisu odolele ni glumica Greta Sckaki i irska pevačica Šined Okonor. Veza s Izabel pukla je 1993., ali nakon osam meseci ponovo joj se vratio. Govorio joj je da voli samo nju, da je kupio kuću u Irskoj u kojoj će živeti i da više od svega - želi dete.

Čelična lejdi, ni lepa, ni zgodna: Životna priča uspešne žene Meril Strip!

foto: Profimedia

Isabel mu je poverovala i vratila mu se, a kada je 1994. zatrudnela i telefonski mu saopštila tu vest, njegova reakcija ju je šokirala. Danijel joj je rekao da ne želi da ima ništa s tim i da je njihova veza gotova i spustio slušalicu. Užasnuta glumica na to mu je poslala faks u kojem je napisala da je trudna i da će postati otac, a on je odgovorio da ga dete ne zanima. Korespondencija dvoje bivših ljubavnika dospela je u medije, koji su ga zbog te neverovatno okrutne reakcije razapeli. Danijel se opravdao problemima zbog kojih se nekoliko meseci lečio u privatnoj psihijatrijskoj bolnici kraj Pariza.

Istina je da je u to doba od raka umro njegov agent Džulijan Belfraž, kojeg je s vremenom počeo da doživljava kao očinsku figuru. Očigledno je to pobudilo osećanja vezana za smrt Sesila Dej-Luisa, što je dovelo do još jednog nervnog sloma. U aprilu 1995. Isabel je u Njujorku rodila sina Gabrijela-Kejna, ali otac ga je video tek nekoliko dana kasnije, kada ga je u njegov stan odnela dadilja. Izabel nije poslao ni cveće ni čestitku, a posle je saznala da je u Njujork zapravo došao zbog svoje tadašnje devojke, glumice Džulije Roberts. Njihovom odnosu sigurno nije pridonelo ni to što prvih godina za sina nije plaćao alimentaciju niti se redovno viđao s njim. Zbližili su se tek kad je Gabrijel- Kejn, koji je postao muzičar i model, malo odrastao, a s Izabel ne komunicira sa njim ni danas.

Životna priča Kejt Blančet: Odrastala je u strahu i besparici, a danas živi život iz bajke!

foto: Profimedia

- Danijel želi da ga smatraju čvrstim muškarcem. Nažalost, on je daleko od toga. Često sam svedočila njegovim krizama, kojih se stideo i uporno ihje želeo sakriti. Nije mu bilo stalo do mene, bio je bedni ženskaroš koji nije u stanju voleti ženu - rekla je u jednom intervjuu ogorčena glumica.

Nije se promenio ni kad je 1995. upoznao Rebeku Miler na snimanju "Veštica iz Salema", prema drami njenog slavnog oca Artura Milera. Ljubav među njima planula je takvom žestinom da su se venčali pre premijere filma, a Danijel Dej Luis je Izabel poslao samo kratku poruku da se ženi. Ali propustio je o tome da obavesti svoju tadašnju devojku, instruktorku fitnesa Deju Pikardo. Ona je "srećnu vest" saznala od Izabel, koja ju je nazvala da čestita misleći da je ona mlada.

Najlepša ljubavna priča u svetu šou-biznisa: Kako su se zavoleli Dejvid Bouvi i njegova Iman! (FOTO)

foto: Profimedia

Iako brak nije počeo u idiličnim okolnostima, čini se da je Danijel u Rebeki napokon našao ono što je celog života tražio. Zbližio se i s tastom pa je par sve do Milerove smrti 2005. živeo u njegovoj kući u Konektiketu. Nakon toga su se preselili u Irsku, gde je glumac još 1995. kupio idilično seosko imanje okruženo šumom. Danijel vreme provodi u svojoj radionici baveći se stolarijom i klesarstvom, vozi se biciklom po okolnim brežuljcima, a često navrati i na pivo u lokalni pub. Svi ga znaju, a niko ga ne gnjavi, što mu je oduvek bio ideal.

Najtužniji period u životu Silvestera Stalonea: Prodao svog psa za 25 dolara da bi preživeo - priča koja će vam naterati suze na oči! (FOTO)

foto: Profimedia

- To je jedna od mnogih stvari koje volim u Irskoj. Ljudi su većinom pristojni, ljubazni i skromni - rekao je jednom. Od kuće odlazi samo kad mora, na primer 2014., kad ga je kraljica Elizabeta II. pozvala u London na dodelu viteške titule. Pauze između snimanja filmova su mu uvek veoma duge, a poslednja je trajala četiri godine. Ali kad stane pred kamere, kao što je to nedavno učinio zbog uloge u filmu Pola Tomasa Andersona, svi znaju da će to biti novo remek-delo.

- Kad se prihvatim nekog lika, u meni se rađa znatiželja. A kad je posao gotov, ne mogu ga tako lako odložiti sa strane. Potrebno je neko vreme. Život vas na kraju uvek preusmeri na neki divan način - objasnio je svoju pristup glumi i životu.

Mračna tajna

Da bi si barem malo olakšao savest zbog toga što je zanemarivao sina Gabrijela-Kejna u ranom detinjstvu, Danijel Dej Luis je pomogao tastu Arturu Mileru. Slavni pisac je, naime, imao sina s Daunovim sindromom, kojeg je odmah posle rođenja smestio u sanatorijum i nije više želeo ni čuje za njega pa je i njegovo postojanje krio u javnosti. Kad je Danijel saznao za to, počeo je da ga je posećuje, razgovara s njim i nagovara i njega i oca da počnu da komuniciraju. U tome je i uspeo, a kad su se otac i sin napokon sreli, Artur Miler je doživeo emocionalnu katarzu.

Zaboravljeni polubrat

Pre nego što se oženioDžil Balkon, otac Danijela Dej - Luisa bio je u braku s Meri King, s kojom je dobio dva sina. Nikolas (84) se nakon srednje škole odselio u Australiju, gde je radio kao inženjer, i nikada više nije posetio Britaniju. Šon (86) je penzionisani novinar i živi u Engleskoj, u Devonšajeru, a sa svojim slavnim polubratom ne razgovara pune 23 godine. Prekinuli su komunikaciju nakon što je ovaj jednom novinaru pomogao oko pisanja glumčeve biografije. Kad je Danijel saznao za to, nazvao ga je i prostački vređao, a na sve Šonove pokušaje da izglade odnos ostao je potpuno ravnodušan.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs