Pročitajte

Čelična lejdi, ni lepa, ni zgodna: Životna priča uspešne žene Meril Strip!

Holivudska diva Beti Dejvis nije krila oduševljenje za Meril, pa joj je predvidela blistavu budućnost
Vip priča
17:16h Autor:
Čelična lejdi, ni lepa, ni zgodna: Životna priča uspešne žene Meril Strip!
Foto: Profimedia

Meril Strip jedna je od najpoznatijih glumica svetske kinematografije, glumica koja je čak šesnaest puta nominovana za najprestižniju flmsku nagradu “Oskar“, čime je postala rekorder kada su u pitanju nominacije za ovu nagradu. Iako je oduvek bila u žiži javnosti zbog sjajnih glumačkih performansi i brilijantnih uloga, nakon što je krajem 2013. godine Džek Nikolson objavio svoju biografiju u kojoj je priznao aferu koju je imao sa poznatom glumicom, interesovanje za nju nikada nije bilo veće.

Puno ime jedne od najvećih glumica Holivuda glasi Meri Luiz Strip. Rođena je 22. juna 1949. godine u Samitu, država Nju Džersi. Otac joj je bio apotekar - Hari Vilijam, a majka Meri likovni urednik. Stipova u sebi sadrži nemačke krvi, jer je njen pradeda Nemac koji je se u potrazi za boljm životom i doselio u SAD.

Meril je odgajana prilično konzervativno i patrjahalno, a pohađala je versku školu „Bernars“. Nakon završetka verske škole, upisuje koledž, odsek gluma, koji i završava 1971. godine. Odmah nakon diplomiranja ona upisuje magistraturu, odsek umestnost na jednom od najprestižnijih Univerziteta „Jejlu“.

Psihički propala, oterana u grob: Perverzan život nimfomanke Ave Gardner! (FOTO)

Foto: AP
Foto: AP

Odmah nakon završene magistrature, ona dobija uloge u nekoliko njujorških predstava, između kojih su bile i „Henri 5 -i“, „Ukroćena goropad“ i „Mera za meru“. Nakon uspešno odigranih predstava, ona nastupa na Brodveju u komediji „Srećan kraj“. Početkom 1976. godine, dobija želju da igra i u filmovima i prijavljuje se na kasting za film „King Kong“, gde je odbijaju navodeći kao razlog da glumica fizički nije dovoljno lepa za ulogu koju je želela. Međutim, to nije obeshrabilo Stripovu i na sledećem kastingu ona dobija svoju prvu filmsku ulogu u drami „Džulija“.

Sledeće godine dobija sporednu ulogu u filmu „Lovac na jelene“ i to zahvaljujući njenom vereniku Kazalu. Glumica isprva nije bila oduševljena ulogom, ali ju je prihvatila pre svega da bi bila bliže Kazalu. Ali njen performans oduševio je filmske kritičare, koji su nahvalili njenu glumu, a nominovana je za nagradu “BAFTA”, “Zlatni globus “i “Oskar” u kategoriji najbolja sporedna uloga.

Sledeće godine 1978. njen verenik umire od teške bolesti, a poznata glumica se zatrpava poslom prihvatajući sve uloge koje joj se nude. Tada je i izjavila da jedino rad može da olakša bol koju je osećala zbog gubitka voljene osobe.

Prvi put iz ljubavi, drugi zbog para, treći zbog prijateljstva: Svi muškarci Džeki Kenedi!

Foto: AP
Foto: AP

Osamdesetih njena glumačka karijera raste da bi sredinom devedesetih dostigla svoj vrhunac. Krajem osamdesetih ona dobija i prvu ulogu u nekoj komediji, a u pitanju je bio projekat rediteljke Suzan Sajldelman pod nazivom „Đavolica“. 1995-e ona nastupa u jednom od najuspešnijih filmova u njenoj karijeri „Mostovi Okruga Medison“, koji je zaradio 182 miliona dolara i time devetostuko premašio svoj budžet.

Prva velika ljubav Meril bio je glumac Džon Kazel za koga se verila. On je bio taj koji ju je bodrio i podržavao tokom prvih početaka. Međutim, Džon oboleva od jedne teške bolesti - raka kostiju. Nakon duge i iscrpne borbe, 1978. on umire.

Iste godine, Meril se zaljubljuje i udaje za Dona Gamera sa kojim osniva porodicu koju čine njihovih četvoro dece, sin Henri Volf, i tri ćerke: Grejs Džejn, Meri Vilu i Luisa Džejkobson.

Njihov brak je fukcionisao odlično sve do 2013. godine kada glumac Džek Niklson objavljuje svoju biografiju u kojoj priznaje da je sa glumcom imao aferu. Naime, još 1987. godine tokom snimanja filma “Ironweed” njih dvoje su počeli simpatisanje koje se završilo i seksom koji je par imao u prikolici. Ta vest je uzburkala javnost, ali i brak poznatoga para. Početkom 2014. godina Don je priznao da se nakon 36 godina braka razvodi od Merlin navodeći da ne želi više da trpi njena neverstva kao i njenu preokupiranost poslom zbog koje ona nema vremena ni za njega ni za decu.

Otvoreno pismo Meril Strip: O ovome više ne želi da ćuti!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Zanimljivosti o glumici:

1. Najveća glumica dvadesetog veka Ketrin Hepber nije cenila Meril, kao ni njen glumački performans, dok druga holivudska diva Beti Dejvis nije krila oduševljenje za Meril, pa se tako čak i usudila da napiše pismo u kojem je pohvalila glumicu predviđajući joj blistavu budućnost.

2. U novebru 2014. godine nagrađena je predseničkom medaljom slobode od strane predsednika Baraka Obame.

3. Veliki je fan glumca Leonarda Di Kaprija.

4. U horoskopu je rak. Za potrebe uloge za film “Džulija i Džulija” ugojila se 15 kilograma. Zaradu koju joj je doneo film “Đavo nosi Pradu” donirala je u dobrotvorne svrhe.

5. Od svih glumaca sa kojima je sarađivala izjavila je da joj najviše odgovara saradnja sa Robertom de Nirom. Najpoznatija je po svom talentu da uspešno imitira govor drugih dijalekata.

6. U srednjoj školi bila je glavna navijačica i proglašena je za kraljicu mature. Visoka je 168 cm.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs